REAL LIFE WORKING GIRL

Μιλήσαμε με μία γυναίκα που βλέπει 20 χρόνια μπροστά


Αφροδίτη Σακκά

1 Ιουνίου 2017

lydia.jpg

Για να μπορέσουμε να κατανονήσουμε καλύτερα πώς είναι να βλέπεις τον κόσμο από μία τέτοιου είδους διαφορετική ματιά, μιλήσαμε με μία futurologist που κάνει ακριβώς αυτό. Η Lydia Janis Caldana έχει μεγαλώσει, ζει και δουλεύει στη Βραζιλία και έχει συνεργαστεί με εταιρείες όπως Nike και Mastercard. Είναι trend spotter για το trendwatching.com και εργάζεται ως trend forecaster και brand strategist στην CO.R Inovação, στο Sao Paolo της Βραζιλίας. Συγχρόνως, έχει το δικό της blog  και είναι η ανταποκρίτρια της Λατινικής Αμερικής για το site, The Future is Already Here

Tι ακριβώς κάνει ένας/μία futurologist;

Ένας futurologist είναι κάποιος που αναζητά συνεχώς μαζικές πολιστισμικές αλλαγές -το πώς αλλάζει η συμπεριφορά των ανθρώπων. Οι ζωές και οι αλληλεπιδράσεις του κόσμου επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο της τεχνολογίας, επομένως, το να παρακολουθείς νέες πατέντες είναι το κλειδί της υπόθεσης.

Τι σπούδασες για να κάνεις αυτό το επάγγελμα;

Σπούδασα στο University of East London, στο Λονδίνο και αποφοίτησα με πτυχίο στο Trend Forecasting and Prediction. Αυτό που διδάχτηκα για να γίνω trend forecaster ήταν το πώς να παρατηρώ και να παίρνω συνεντέυξεις από ανθρώπους -πώς να κάνω τις σωστές ερωτήσεις- και να "αναμειγνύομαι" στο περιβάλλον όταν θέλω το συγκεκριμένο δείγμα ανθρώπων να φέρεται όπως θα φερόταν υπό κανονικές συνθήκες. Επίσης, το πώς να εντοπίζω μοτίβα και αποχρώσεις στη συμπεριφορά, όπως και το πώς να γράφω.

Ποια είναι η διαφορά ενός futurologist από έναν trend forecaster;

Δεν υπάρχει διαφορά, απ' όσο ξέρω. Είναι το ίδιο επάγγελμα απλά με διαφορετικό όνομα.

Πώς αποφάσισες να ακολουθήσεις τη συγκεκριμένη καριέρα και γιατί;

Πήγα στο πανεπιστήμιο Polimoda στη Φλορεντία της Ιταλίας για να σπουδάσω μόδα. Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου μου εκεί, είχα ένα μάθημα trend forecasting με τον Aki Choklat, έναν υπέροχο trend forecaster που με εισήγαγε σε αυτό το σύμπαν. Είχα πραγματικά σοκαριστεί που υπήρχε κάτι σαν κι αυτό. Το να σκεφτώ πως μπορούσα να μελετήσω τις συμπεριφορές διαφόρων βιομηχανιών και τα λανσαρίσματα προϊόντων, και να διασταυρώσω αυτά τα ευρήματα για να κατανοήσω κάτι βαθύτερο πίσω από αυτά, με ενθουσίασε. Μου έμαθε την Li Edelkoort και το εκπληκτικό Trend Union -για το οποίο θα δούλευα αργότερα- και ήξερα εκείνη τη στιγμή πως αυτό ήταν που θα έκανα για την υπόλοιπη ζωή μου.

Μπορεί ένας futurologist να προβλέψει όντως το μέλλον; Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει;

Οποιοσδήποτε λέει πως μπορεί να προβλέψει το μέλλον, λέει ψέμματα. Αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι να αναπτύξει ικανότητες που μπορούν να βοηθήσουν στο να επισημανθούν διαφορετικά μελλοντικά σενάρια. Οι κοινές μεθοδολογίες περιλαμβάνουν: παρατήρηση, συνεντεύξεις εμπειρογνωμόνων και πρωτοπόρων, διασταύρωση πληροφοριών με πολλαπλές βιομηχανίες, desk-based έρευνα και κριτική ανάλυση.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόβλεψη που κάνει ένας futurologist;

20 χρόνια είναι η μεγαλύτερη που ξέρω πως γίνεται. Οτιδήποτε περισσότερο από αυτό θα μπορούσε να είναι λάθος, λόγω της εκθετικής προόδου στην τεχνολογία. 20 χρόνια πριν οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να ξέρουν πόσο ζωτικής σημασίας είναι τα smartphones αυτή τη στιγμή.

Πόσο πιθανό είναι να κάνει κανείς μία σωστή πρόβλεψη για 10 χρόνια μπροστά;

Είναι πολυ πιθανό, με τα σωστά εργαλεία για να αναλύσουμε τα πάντα. Το πιο σημαντικό κομμάτι είναι να συνειδητοποιήσουμε πως δεν υπάρχει μόνο ένα πιθανό μέλλον, αλλά πολλά -θετικά και αρνητικά. Στη συνέχεια, πρέπει να συνδυαστούν αυτά τα σενάρια με όλες τις επιπτώσεις που προκαλούν. 

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να γίνει μία τέτοια πρόβλεψη;

Αν πρόκειται για μία πρόβλεψη 10 χρόνων, με μία ομάδα από trend forecasters, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 4-6 μήνες.

Πόσα διαφορετικά πεδία υπάρχουν στο επάγγελμα αυτό;

Ένας futurologist μπορεί να ασχοληθεί με οποιοδήποτε πεδίο επιθυμεί, δεδομένου του ότι η βάση και η εφαρμογή είναι οι ίδιες. Όλες οι βιομηχανίες επωφελούνται από βαθιά έρευνα των ανθρώπινων συμπεριφορών σε συνδυασμό με την τεχνολογία. Οι τάσεις της μόδας και της ομορφιάς είναι τα τελικά προϊόντα της καινοτομίας, οπότε τείνω να βρίσκω άλλα πράγματα πιο ενδιαφέροντα, όπως η εξερεύνηση της υγείας και του διαστήματος.

Μπορείς να μου δώσεις 3 προβλέψεις για το μέλλον;

Αφού εξετάζω τις μακροοικονομικές τάσεις, οι οποίες χωρίζονται στην κοινωνία, τεχνολογία, οικονομία, περιβάλλον και πολιτική, θα έλεγα: Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην Κίνα, αφού έχουν περισσότερες νέες και καινοτόμες εταιρείες απ' ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα (μάλιστα, θα έχουν το πιο σημαντικό νόμισμα, σύντομα), η υγειονομική περίθαλψη πρόκειται να βιώσει μεγάλη επανάσταση καθώς οι άνθρωποι θα ζουν πιο υγιεινές ζωές για πάνω από 100 χρόνια. Συγχρόνως, η παραγωγή σκουπιδιών θα αυξηθεί επίσης -έχουμε ήδη δημιουργήσει μία πλωτή ήπειρο στον ωκεανό (Great Pacific Gargabe Patch)- και οι πολιτικοί θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα τώρα, πριν να είναι αργά.

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα