Πώς να αντιμετωπίσετε ένα χειριστικό συνάδελφο

Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2017
pexels-photo-601170.jpeg

Δυστυχώς πολλοί προωθούν στο χώρο εργασίας του χειριστικούς ανθρώπους επειδή φαίνεται να είναι αποτελεσματικοί στο να κάνουν πράγματα.  Όμως υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα χειραγώγησης, εκφοβισμού και κατάχρησης εξουσίας κυρίως στο χώρο εργασίας. Πώς όμως μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα χειριστικό συνάδελφο;

Καταρχάς πρέπει να εστιάσετε στον εαυτό σας και όχι στο χειριστικό άτομο. Δεν έχει αποτέλεσμα εάν προσπαθείτε να χειριστείτε ένα χειριστικό άνθρωπο γιατί κινδυνεύετε να υποστείτε μεγαλύτερη χειριστικότητα εκ μέρους του. Το να εκφράσετε τη δυσαρέσκειά σας ίσως να μην έχει αποτέλεσμα καθώς το συγκεκριμένο άτομο δεν έχει κατακτήσει τη δεξιότητα της ενσυναίσθησης. Η καλύτερη ίσως λύση είναι εάν πάψετε να συνεργάζεστε με τις χειριστικές τακτικές. Όταν ένα χειριστικό άτομο πρέπει να προσπαθήσει σκληρά για να διατηρήσει , συνήθως τα παρατάει και βρίσκει κάποιον άλλο να ελέγξει.

Διαβάστε εδώ: Το ντύσιμο για το γραφείο, τη βόλτα και το γυμναστήριοΤο ντύσιμο για το γραφείο, τη βόλτα και το γυμναστήριο

Προσπαθήστε να αυξήσετε τις άμυνες και τις αντιστάσεις. Δεν χρειάζεται να συμμορφώνεστε συνεχώς στα θέλω και τις ανάγκες του συναδέλφου σας. Μπορείτε σιγά σιγά να αρνείστε και βάζετε τα όριά σας.

Προσπαθήστε να εκφράζετε την άποψη σας χωρίς φόβο. Συνήθως τα χειριστικά άτομα ασκούν κριτική και αυτό μπορεί να σας κάνει να αντιδράτε με θυμό ή απλά να του επιτρέψετε να πλήξει την αυτοεκτίμησή σας. Και στις δυο περιπτώσεις ο τρόπος που αντιδράτε δεν είναι σωστός γιατί είτε χάνετε το δίκιο σας είτε απλά βρίσκεστε στο έλεος τους.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν φταίτε εσείς για όλα. Μπορεί ο χειριστικός συνάδελφος να σας κάνει να νιώθετε υπεύθυνοι και να σας δημιουργεί τύψεις, όμως θα πρέπει να βάλετε τα όρια σας και να καταλάβετε ότι δεν φταίτε για όλα εσείς. Συνεπώς, σταματήστε να παίρνετε την ευθύνη για πράγματα που δεν είναι στη δική σας δικαιοδοσία.

Τέλος βάλτε τη λέξη όχι στη ζωή σας. Λέγοντας όχι, τελικά λέτε ναι σε μια πιο ευτυχισμένη ζωή. Φυσικά μπορεί στην αρχή να νιώσετε άβολα, όμως στην πορεία θα σας βγαίνει αυθόρμητα. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το όχι, τόσο πιο καλά θα αρχίσετε να αισθάνεστε και θα σας βοηθήσει να θέσετε τα όρια σας και να προστατεύσετε τον εαυτό σας. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα