REAL LIFE WORKING GIRL

Ηλιάνα Μαλίχιν: Η οινολόγος που έφερε την επανάσταση στον κόσμο του κρασιού


22 Φεβρουαρίου 2018

capture64125.JPG

Η Ηλιάνα υποστηρίζει ότι αν η έρευνα συνεχιστεί, γιατί είναι στη βάση της ακόμα, και έχουν εν δυνάμει ένα εμπορικό προϊόν που θα παράγει καινοτόμα κρασιά, τα λεγόμενα «άγριας» ζύμωσης, τα οποία καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών για «φυσικά», ασφαλή κρασιά με ιδιαίτερο τοπικό χαρακτήρα , αναμένεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των κρητικών κρασιών στην εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά. Επίσης σημειώνει ότι αυτή η έρευνα έγινε στα πλαίσια του μεταπτυχιακού Οινολογίας (Τει Αθήνας, Σχολή οινολογίας και τεχνολογίας ποτών) και το πειραματικό της μέρος έγινε στο Τει Κρήτης στη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπόνων (το προπτυχιακό μου) με την φοβερή ομάδα καθηγητών (Βερβερίδης Φ., Τραντάς Μ., Γκούμας Δ.) γιατί ως γνωστόν κανείς δεν καταφέρνει τίποτε μόνος του παρά μόνο με την συνεργασία.

1. Πώς βρεθήκατε σε αυτή τη δουλειά;

Το να διαλέξω αυτές τις σπουδές και κατ’ επέκταση αυτή τη δουλειά ήταν κάτι παραπάνω από προφανές για εμένα. Έχοντας βιώματα στο χωριό μου από πολύ μικρή ηλικία, μέσα στις ελιές, τα κηπευτικά και τα αμπέλια, που με έπαιρνε ο παππούς μου, πατώντας τα πρώτα μου σταφύλια για κρασί μόλις έξι χρονών ήταν για εμένα κάτι που αναζητούσα συνεχώς και μου έλειπε όταν γυρνούσα στην Αθήνα εκεί που γεννήθηκα και μεγάλωσα. Οπότε το ότι θα κάνω την αγάπη μου επάγγελμα το κατάλαβα νωρίς.

Έτσι λοιπόν μετά από έξι χρόνια σπουδών, καμιά εικοσαριά μειλ και τηλεφωνήματα με πήραν στο πρώτο οινοποιείο που εργάστηκα. Σίγουρα δεν έχω φτάσει το απόλυτο όνειρο καθώς είμαι μικρή και στην αρχή της καριέρας μου, έχω να μάθω πολλά, να αποκτήσω εμπειρία αλλά και να δώσω πολλά ακόμα στο χώρο.

2. Τι περιλαμβάνει η εργασιακή σας καθημερινότητα;

Ξυπνώ πολύ πρωί γύρω στις 7. Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να βάλω το ραδιόφωνο να παίζει, φτιάχνω το πρωινό μου και ετοιμάζομαι να βγω από το σπίτι. Στη δουλειά περιμένει συνήθως ένα γεμάτο οκτάωρο. Αν και υπάρχουν κάποιες εργασίες που πρέπει να γίνονται σε καθημερινή βάση, παραδόξως κάθε μέρα είναι διαφορετική φυσικά άλλες φορές έχει λιγότερο και άλλες περισσότερο ενδιαφέρον. Η εργασιακή καθημερινότητα στη δουλειά μας αλλάζει εντελώς και ανάλογα την εποχή. Για εμένα το καλοκαίρι, κατά την διάρκεια του τρύγου, όπου το πρόγραμμα είναι εξαντλητικό γιατί απαιτεί την συνεχή μας παρουσία στο οινοποιείο, είναι ο παράδεισος μου. Οι πιο χαρούμενοι μήνες του χρόνου.

3. Υπάρχει μία σκέψη που κάνετε όταν τελειώνετε για τη μέρα;

Στο τέλος κάθε ημέρας κάνω έναν μικρό απολογισμό. Πόσο αποδοτική ήμουν, πόσο δημιουργική, έκανα κάτι λάθος; Θα ήθελα να ήταν κάπως διαφορετικά τα πράγματα στη ζωή μου γενικά; Απαντώ εν τάχει και αν έχω και κάποιο παράπονο μου χαμογελάω και λέω μα κοίτα πόσο τυχερή είσαι σουτ!

4. Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη καριέρα σας;

Το ότι μπορώ να βρίσκομαι μέσα στη φύση. Παρακολουθούμε το αμπέλι πριν ακόμα βγάλει το σταφύλι. Και μόλις αυτό βγει αγωνιούμε σαν να είναι παιδί μας. Το κοιτάμε σαν ερωτευμένοι. Το μεγαλώνουμε παρακολουθώντας συνέχεια τον καιρό και μετά το παίρνουμε με ευλάβεια για να το κάνουμε το καλύτερο κρασί που θα δώσει χαρά σε όποιον το γευτεί. Εκεί και αν έχουμε καμάρι. Είμαστε δημιουργικοί καθ΄όλο το χρόνο, πάντα ψαχνόμαστε για το διαφορετικό, το βελτιωμένο βρισκόμαστε σε μια συνεχή εγρήγορση. Για να πω και την αλήθεια λατρεύω το ότι μπορώ να πηγαίνω κάθε μέρα με φόρμα στη δουλειά μου, απλά, χωρίς να χρειάζεται να σπαταλώ χρόνο στο να ‘φτιαχτώ’ και στο τι θα βάλω. Μεγάλη ανακούφιση. Και το πιο τέλειο και η απόλυτη ελευθερία (καθώς είμαι κλασσικός Παρθένος με εμμονή με την καθαριότητα), είναι ότι λερωνόμαστε και δεν πειράζει, είναι φυσιολογικό!

5. Αν δεν ήσασταν αυτό τι θα ήσασταν;

Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ να είμαι τίποτα άλλο από αυτό που είμαι τώρα.

6. Πώς νιώθετε ως γυναίκα στον χώρο;

Δεν είναι πολύ εύκολο το να είσαι γυναικά σε αυτό το επάγγελμα καθώς απαιτεί να συνεργάζεσαι κυρίως με άντρες και να έχεις και κάποια μυϊκή δύναμη για να μπορείς να κάνεις μερικές εργασίες στο οινοποιείο αλλά και στους αμπελώνες που σίγουρα ένας άντρας θα τις έκανε πολύ πιο εύκολα. Ακόμα υπάρχει και η προκατάληψη ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να κάνει καλό κρασί ή ακόμα και δεν κάνει να πίνει. Όμως στο τέλος είναι ωραίο, δίνεις έναν άλλο τόνο σε αυτό το χώρο.

7. Τι θα λέγατε σε ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα τη καριέρα της;

Θα την προετοίμαζα για αυτά που θα συναντήσει και θα της έλεγα να έχει επιμονή και υπομονή γιατί θα ξεκινήσει από χαμηλά αλλά αυτά τα στοιχεία θα την βοηθήσουν να φτάσει στο ζητούμενο.Θα την ρώταγα αν αυτό που θα κάνει το αγαπάει πραγματικά. Αν ναι, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Θα πετύχει.

8. Μια αστεία/περίεργη στιγμή που σας έχει συμβεί σε σχέση με τη δουλειά σας και θα θυμάστε για πάντα

Έχει συμβεί να λουστώ ολόκληρη με μούστο με αποτέλεσμα να με ακολουθούν πιστά όλη μέρα οι μελισσούλες.

9. Πότε κλείνετε το κινητό σας;

Μάλλον δεν έχω φτάσει στο σημείο να κουραστώ από την επαγγελματική μου ζωή και να θέλω να την διαχωρίσω, οπότε το κλείνω μόνο την ώρα που πάω για ύπνο και για να γλυτώνω την ακτινοβολία.

10. Το μότο σας

Όταν θες κάτι πολύ και το αγαπάς είναι αδύνατο να μην το κατακτήσεις, τα όρια είναι μόνο στο μυαλό μας.

* Το Working Girl, είναι μία στήλη η οποία παρουσιάζει γυναίκες επαγγελματίες που διαπρέπουν στον χώρο τους. Οι ερωτήσεις που τους θέτουμε είναι πάντα οι ίδιες ερωτήσεις γιατί στόχος μας είναι να αναδείχθεί η μοναδικότητα, η διαφορετικότητα και ο τρόπος προσέγγισης της κάθε γυναίκας μέσα από μία ενιαία βάση.