Αλεξάνδρα Χαριτάτου: «Ο πολιτισμός δεν είναι για τους λίγους. Μας αφορά όλους!»
Ελένη Κεχαγιά
5 Ιουλίου 2019
Γεννημένη στην Αθήνα το 1970, η Αλεξάνδρα Χαριτάτου σπούδασε Ιστορία και Φιλοσοφία, συνεχίζοντας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσειολογία. Εχει εργαστεί στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.) σχεδόν επί τρεις δεκαετίες όπου είχε την ευθύνη της οργάνωσης εκθέσεων, επιμέλειας βιβλίων καθώς και της ανάπτυξης και προώθησης προϊόντων. Επίσης έχει ιδρύσει την επιχείρηση ελληνικού design “ΗΔΙΣΤΗ ΑΕ” η οποία στοχεύει στην προώθηση της Ελλάδας μέσα από την σχεδίαση και παραγωγή υψηλής αισθητικής αντικειμένων για την τουριστική αγορά. Το όραμά της είναι να δημιουργήσει το «Μουσείο Αθηνών». Ένα μουσείο όπως λέει η ίδια, αφιερωμένο στη μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο με ενεργό το εμπορικό και οικονομικό της κέντρο για 5.000 χρόνια, ακριβώς στο ίδιο σημείο.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την ιστορία και την μουσειολογία;
Από όταν γεννήθηκα ήμουν σε διαρκή επαφή με τον πολιτισμό και την ιστορία, καθώς ο πατέρας μου, Μάνος Χαριτάτος, που κατόπιν ίδρυσε το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), φυλούσε τις συλλογές του στο σπίτι μας.
Μεγάλωσα ανάμεσα στα χειρόγραφα μεγάλων ποιητών, χιλιάδων τόμων παλαιών βιβλίων, αποκόμματα προπολεμικών εφημερίδων, σπάνιων ιστορικών τεκμηρίων αλλά και εκατοντάδων Μίκυ Μάους και πάντα μαγευόμουν από την αφοσίωση του πατέρα μου στο έργο του.
Συνειδητοποίησα τότε ότι ο πολιτισμός δεν είναι μια έννοια αφηρημένη αλλά βίωμα. Ηταν μονόδρομοι για μένα λοιπόν αυτές οι σπουδές, σπούδασα ιστορία και φιλοσοφία και μετά εκανα μεταπτυχιακό στην μουσειολογία. Θεωρώ πως τα περισσότερα μουσεία στην Ελλάδα έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης να γίνουν μέρη ζωντανά και ελκυστικά για μεγάλους και παιδιά, μέρη που κανείς θα μαθαίνει αλλα και θα περνάει ευχάριστα και που θα συνδυάζεται η πολιτιστική μας κληρονομιά, με τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, την καθημερινότητα, την αισθητική και την ψυχαγωγία.
Είναι η καθημερινή μας ζωή, αυτό που ορίζει τελικά την ποιότητά της.
Η καθημερινότητα μας σαφώς διαμορφώνει την ποιότητα της ζωής μας. Για αυτό και πρέπει αν καταλάβουμε τον τεράστιο ρόλο που παίζει ο πολιτισμός.
Ο πολιτισμός είναι ανάγκη, δεν είναι πολυτέλεια. Ο πολιτισμός διευρύνει τους ορίζοντές μας, δίνει προοπτική στην κοινωνία και τα παιδιά μας. Η ορθή διαχείρηση του δημιουργεί θέσεις εργασίας, διευκολύνει την επικοινωνία, απελευθερώνει την δημιουργικότητά μας και ομορφαίνει την καθημερινότητά μας.
Πώς βρεθήκατε στην πολιτική;
Αφορμή για να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνων αποτέλεσε μια ιδέα που είχα συζητήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν 1,5 χρόνο για την δημιουργία ενός μουσείου για την ιστορια της Αθήνας από την προϊστορία μεχρι τις μέρες μας..
Όταν με κάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέτος την άνοιξη να ξανασυζητήσουμε αυτή την ιδέα, συνεκτίμησε την 30ετή εμπειρία μου στην διαχείριση πολιτισμού και μου πρότεινε να κατέβω στην Α’ Αθήνας. Είναι τεράστια η τιμή να μπορώ να συμμετάσχω και εγώ στον αγώνα για μια καλύτερη Ελλάδα. Πραγματικά αισθάνομαι πως η ΝΔ είναι το μετριοπαθές, φιλοευρωπαϊκό κόμμα που ξέρει και μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, να ενώσει τους Έλληνες και να σηκώσει την Ελλάδα ψηλά, εκεί που της αξίζει.
Τι είναι το «Μουσείο Αθηνών»; Πώς το σκεφτήκατε και τι θα περιλαμβάνει;
Η Αθήνα είναι μια πόλη-σύμβολο για την Ελλάδα αλλά και για όλον τον κόσμο λόγω του εξέχοντα πολιτιστικού της ρόλου κατά την αρχαιότητα, ενώ είναι η μοναδική πρωτεύουσα στον κόσμο με ενεργό το εμπορικό και οικονομικό της κέντρο για 5.000 χρόνια, ακριβώς στο ίδιο σημείο.
Ενώ διασώζει την αρχαία της κληρονομιά σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, η νεότερη ιστορία της ελάχιστα αντιπροσωπεύεται, ενώ μεγάλες ιστορικές περίοδοι δεν αφού μόνο κάποια στοιχεία της προβάλλονται από μουσεία νεότερης ιστορίας και κτίρια του 19ου αι., ως εκ τούτου παρουσιάζεται στον επισκέπτη ως μια πόλη με ένδοξο παρελθόν αλλά χωρίς σύγχρονη ταυτότητα.
Η ανάγκη για αποκατάσταση της ιστορικής ενότητας και η παρουσίαση της συνεχούς πορείας των Αθηνών μέσα από τις διαδοχικές ιστορικές και πολιτιστικές της φάσεις γέννησε την ιδέα αυτού του Μουσείου που στόχο έχει να αποτυπώσει την ιστορία της μοναδικής αυτής πόλης ξεκινώντας από την προϊστορική εποχή, περνώντας στην αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Τουρκοκρατία, τα νεότερα χρόνια και καταλήγοντας στην σύγχρονη μορφή της.
Τα εκθέματα του Μουσείου θα περιλαμβάνουν αυθεντικά αντικείμενα εποχής, εποπτικό υλικό από την καθημερινή ζωή, φωτογραφίες, οπτικοακουστικά μέσα νέας τεχνολογίας, αναπαραστάσεις χώρων καθημερινής ζωής, ενώ θα ζητηθεί η συνδρομή άλλων μουσείων και φορέων για να πλαισιώσουν το μουσείο με εκθέματα από τις συλλογές τους που δεν εκτίθενται στους χώρους τους. Σημαντική προσπάθεια του Μουσείου θα είναι να προσφέρει και εναλλακτικές προσεγγίσεις στην εμπειρία της επίσκεψης, μέσω νέων εφαρμογών και καινοτόμων τεχνολογιών που ολοένα κερδίζουν έδαφος στην παγκόσμια μουσειακή κοινότητα.
Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη καριέρα σας;
Στις σχεδόν 3 δεκαετίες που ασχολούμαι με την διαχείριση του πολιτισμού μου αρέσει πιο πολύ απ’ όλα να φέρνω τον κόσμο και τα παιδιά πιο κοντά στην ιστορία και την πολιτιστική μας κληρονομιά, και αυτό με ένα διασκεδαστικό εύληπτο τρόπο και καθόλου κουραστικά και καταπιεστικά. Ο πολιτισμός δεν είναι κάτι «δύσκολο και υψηλό» και απλησίαστο για τους λίγους, τους «κουλτουριάρηδες», έχει τεράστιο ενδιαφέρον και μας αφορά όλους!
Αν δεν ήσασταν αυτό τι θα ήσασταν;
Μου αρέσουν παρα πολλά πράγματα, θα ήθελα να έχω σπουδάσει βιολογία αλλα και ψυχολογία, θα ήθελα να βοηθάω ευπαθείς ομάδες ή αδέσποτα ζώα, επίσης μου αρέσει πολύ η ζωγραφική.
Γενικά στον ελεύθερο χρονο μου δραστηριοποιούμαι σε όλα αυτά, κάτι που με γεμίζει πολύ ως άνθρωπο.
Πώς νιώθετε ως γυναίκα στον χώρο;
Δεν πιστεύω πως κάνει διαφορά το φύλο στον χώρο του πολιτισμού, υπάρχουν πολλές άξιες γυναίκες και άξιοι άνδρες που τον υπηρετούν.
Τι συμβουλή θα δίνατε στον 20χρονο εαυτό σας;
Θα της έλεγα να είχε ταξιδέψει πολύ περισσότερο και να μην είχε αρχίσει να δουλεύει από τα 18 της (ενώ παράλληλα σπούδαζα) με αποτέλεσμα να εχω από τα 18 μου μονο έναν μήνα διακοπές τον χρόνο.
Όταν είμαστε νέοι πρέπει να εκμεταλλευόμαστε κάθε δυνατότητα να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, να μάθουμε νεα πράγματα και να επισκεφτούμε άλλα μέρη (και όταν ήμουν εγώ 20 ζούσαμε και σε πιο εύκολες εποχές με μεγαλύτερες οικονομικές τουλάχιστον δυνατότητες)
Τι θα λέγατε σε ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα τη καριέρα του;
Να βρει και να κάνει αυτό που αγαπάει και όχι αυτό που του υπαγορεύει η οικογενειακή παράδοση, η μόδα, η ευκολία. Μόνο έτσι θα είναι καλή και αποδοτική σε αυτό.
Επίσης πως δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες δουλειές, είτε είναι κάποιος δικηγόρος, κομμώτρια, πωλήτρια, συγγραφέας, ηθοποιός, γιατρός, να είναι η καλύτερη και πιο ευσυνείδητη στον χώρο της.
Και τέλος να μην φοβούνται τις αλλαγές καριέρας στην ζωή τους. Πρέπει εάν μας δίνονται οι ευκαιρίες να δοκιμάζουμε νεα πράγματα, δουλειές, ακόμα και να αλλάζουμε καριέρα. Ζούμε κατεξοχήν στην εποχή της κινητικότητας, και αυτό είναι υπέροχο και πολύ δημιουργικό.
Το μότο σας
Η καλοσύνη δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αλλά δύναμης.