REAL LIFE WORKING GIRL

5 χρήσιμα tips για να είστε αποδοτικοί στη δουλειά σας και από το σπίτι


Έλενα Κρητικού

17 Μαρτίου 2020

5 χρήσιμα tips για να είστε αποδοτικοί στη δουλειά σας και από το σπίτι

Αυτές τις ημέρες #μένουμε_σπίτι και φροντίζουμε το καλό όλων μας με προσωπική ευθύνη. Ανάμεσα στα μέτρα πρόληψης για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού είναι και το remote work, που πρέπει να μας βρει το ίδιο λειτουργικούς και αποδοτικούς στη δουλειά μας και από το σπίτι.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί γι΄αυτό συγκεντρώσαμε παρακάτω πέντε τρόπους που θα σας βοηθήσουν να δουλέψετε από τον προσωπικό σας χώρο σαν να είστε στο γραφείο!

1. Ντυθείτε κανονικά όπως θα πηγαίνατε στη δουλειά σας

Η δουλειά είναι ο μόνος όρος που δεν αλλάζει με τις νέες συνθήκες. Εκείνο που αλλάζει είναι ο χώρος από τον οποίο καλείστε να δουλέψετε και επειδή καλείστε να είστε το ίδιο αποδοτικοί όπως στο γραφείο, πρέπει να αποχωριστείτε τις πυτζάμες σας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι εάν τις φοράμε καθημερινά χωρίς να τις βγάζουμε από πάνω μας, έχουν επίπτωση στην εργασιακή μας αποδοτικότητα. Αυτό φυσικά, συνδέεται με την αρνητική ψυχολογία που χτίζεται όσο δεν φοράμε τα αγαπημένα μας σύνολα! Γι' αυτό ανοίξτε τις ντουλάπες σας και ντυθείτε κομψά. Φανταστείτε ότι ο ταχυδρόμος που σας χτυπά το κουδούνι, είναι το αφεντικό σας που ζητάει να πάτε για meeting!

2. Βγείτε με το laptop στο μπαλκόνι ή στην ταράτσα σας

Εάν ο καιρός δεν ευνοεί, κάντε μικρά διαλείμματα έστω, βγαίνοντας στον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας, καθώς ένας μικρός περίπατος είκοσι λεπτών θα σας βοηθήσει πολύ να ξεπιαστείτε και να συνεχίσετε τη δουλειά σας με περισσότερη ενέργεια και όρεξη.

Εάν η μέρα είναι ηλιόλουστη, οργανώστε τη δουλειά σας στη βεράντα ή στην ταράτσα του σπιτιού σας, διαμορφώνοντας έναν όμορφο χώρο που θα σας εμπνεύσει να εργαστείτε ποιοτικά. Τα φυτά εξωτερικού χώρου θα βοηθήσουν πολύ το εργασιακό σκηνικό προκειμένου να γίνει ιδανικό, επιφέροντας τα καλύτερα αποτελέσματα στη δουλειά σας.

3. Αποφύγετε να κάνετε τον καναπέ- γραφείο

Όχι γενικά, αλλά αποφύγετέ τον εάν ψάχνετε για γραφείο μέσα στο σπίτι. Ο καναπές σίγουρα, δεν θα βολέψει για να στήσετε γύρω του όλη σας τη δουλειά, κι εκτός αυτού, θα αρχίσετε να έχετε πόνους στην πλάτη σας από τα πρώτα λεπτά εάν το επιχειρήσετε. Βρείτε ένα αναπαυτικό κάθισμα, το οποίο θα σας εξασφαλίσει σωστή στάση σώματος και θα δείτε πως γρήγορα θα έρθει και η συγκέντρωση που τόσο πολύ επιθυμούσατε!

4. Κατεβάστε εφαρμογές που μπλοκάρουν οτιδήποτε σας αποσυντονίζει

Εάν νιώθετε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες γύρω σας που σας αποσυγκεντρώνουν, τότε κατεβάστε εφαρμογές, όπως το checky app που καταγράφει τον χρόνο που ξοδεύετε μπροστά από την οθόνη του κινητού σας, ελέγχοντας τον χρόνο που αφιερώνετε στη δουλειά σας. Μάλιστα, εφαρμογές όπως οι Focus και Freedom, μπλοκάρουν την πρόσβασή σας στα social media, όπως το Facebook, εκτός κι αν η χρήση τους είναι μέρος της δουλειάς σας.

5. Μετά τη δουλειά, προσποιηθείτε ότι επιστρέφετε σπίτι!

Ναι, καλά διαβάσατε και δεν εννοούμε να αρχίσετε να αποχαιρετάτε τα αντικείμενα γύρω σας! Όλοι γνωρίζουμε ότι και σήμερα δουλέψατε από το σπίτι αλλά αν πείσετε τον εαυτό σας ότι συντονίζετε όλες σας τις δουλειές σαν να πρόκειται να φύγετε από το γραφείο, τότε θα έχετε πολύ καλύτερη ψυχολογία και κέφι να ξεκινήσετε την επόμενη μέρα τη δουλειά σας πάλι από το σπίτι.

Κλείστε τον υπολογιστή σας, καθαρίστε τα πάντα γύρω σας και μην πάτε στο δωμάτιο που δουλεύετε μέχρι την επόμενη ημέρα. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να νιώσετε μεγάλη κούραση αν κάνετε το αντίθετο και αυτό σίγουρα θα αποθαρρύνει όλη σας την προσπάθεια να είστε το ίδιο αποδοτικοί και από τον προσωπικό σας χώρο.

Γι΄ αυτό, όταν έρθει η ώρα να σχολάσετε, κλείστε τα laptops, τακτοποιήστε τις δουλειές σας και οργανωθείτε για την επόμενη μέρα, διαλέγοντας ευλαβικά τα ρούχα σας από την ντουλάπα! Βοηθάει!

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ copy_for_corpo