REAL LIFE WORKING GIRL

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εργασίας από το σπίτι


1 Απριλίου 2020

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εργασίας από το σπίτι

Φανταστείτε: Η καρέκλα γραφείου σας είναι ο καναπές σας. Η διαδρομή σας είναι το μήκος του διαδρόμου σας. Το συρτάρι σας είναι το κομοδίνο σας. Νομίζετε ότι είναι ένα όνειρο; Όχι αυτές τις μέρες, όλοι μαθαίνουμε πώς να ζούμε με την πραγματικότητα του κορωνοϊού.

Γι αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν στο σπίτι, φροντίζοντας το καλό όλων μας με προσωπική ευθύνη. Φυσικά ενώ εργάζεστε από τον καναπέ σας ακούγεται υπέροχo, αλλά μόνο στη θεωρία και όχι τόσο στην πράξη. Γιατί το να δουλεύετε από το σπίτι δεν είναι πάντα τόσο εύκολο, όσο νομίζετε.

Όμως όπως για όλα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα, ώστε να ξέρετε πώς να μεγιστοποιήσετε την απόδοσή σας. 

Πλεονεκτήματα

Είστε πραγματικά ανεξάρτητοι. Η εργασία από το σπίτι σημαίνει ότι θα μάθετε να βασίζεστε μόνο στον εαυτό σας, αφού θα πρέπει να μάθετε να έχετε αυτοπειθαρχία, εστίαση και συγκέντρωση. Αλλά ταυτόχρονα αυτά τα 3 είναι και τα βασικά συστατικά για την επιτυχία. Ακούγεται απλό και προφανές, αλλά η διαχείριση του χρόνου και ο προγραμματισμός που πρέπει να κάνετε,  είναι μια σημαντική ικανότητα που πρέπει θα αποκτήσετε δουλεύοντας στο σπίτι

Δεν ξοδεύετε ώρες στη μετακίνηση. Δεν χρειάζεται να βάλετε το ξυπνητήρι μια ώρα πιο νωρίς και να φύγετε με τη ψυχή στο στόμα για να προλάβετε το μετρό ή το λεωφορείο, ώστε να είστε στο γραφείο στην ώρα σας. Επίσης, δεν έχετε τα περιστασιακά ενοχλήματα της ζωής του γραφείου : κουβεντούλα, φωνές, ενοχλητικοί συνάδελφοι…

Θα γίνετε εμπειρογνώμονες στην επικοινωνία. Από την αποστολή μηνυμάτων, το Skyping, το email, τις συναντήσεις στο διαδίκτυο-εξαιτίας της ανάγκης, θα γίνετε ακόμα καλύτεροι σε όλα αυτά.

Μειονεκτήματα

Μπορεί να ξεχάσετε πόση ώρα δουλεύετε. Ενώ μέχρι τώρα μπορεί να σκεφτόσασταν πως το να δουλεύει κάποιος από το σπίτι θα κάνει λιγότερη δουλειά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πολλές φορές επειδή νιώθετε πως βρίσκεστε σε οικείο περιβάλλον, μπορεί να εργάζεστε περισσότερες ώρες.  

Ίσως να μην έχετε πλήρη πρόσβαση σε πλατφόρμες τεχνολογίας. Ως επί το πλείστων, η τεχνολογία  έχει διευκολύνει τους περισσότερους, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η ασφάλεια των δεδομένων ή οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία των καταναλωτών, μπορεί να αποτρέψουν την πλήρη πρόσβαση. 

Οι συνάδελφοι μπορεί να σας κατηγορήσουν για χαλάρωση. Όταν εργάζεστε από το σπίτι και δεν μπορείτε να απαντήσετε αμέσως σε ένα email, οι συνάδελφοί σας μπορεί να ξεκινήσουν να λένε πως έχετε χαλαρώσει. 

Συμπερασματικά παρόλα τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η εργασία από το σπίτι αλλά και στο γραφείο μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη ψυχολογία κάθε εργαζόμενου, ανάλογα με τις συνθήκες αλλά και με το πώς διαχειρίζεται ο ίδιος τις καταστάσεις.