REAL LIFE WORKING GIRL

Συμβουλές για την αποφυγή συγκρούσεων και τη βελτίωση της επικοινωνίας στον εργασιακό χώρο


29 Απριλίου 2021

Συμβουλές για την αποφυγή συγκρούσεων και τη βελτίωση της επικοινωνίας στον εργασιακό χώρο
Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι κάτι παραπάνω από απλή ανταλλαγή πληροφοριών. Πρόκειται για την κατανόηση του συναισθήματος και των προθέσεων πίσω από τις πληροφορίες.

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι κάτι παραπάνω από απλή ανταλλαγή πληροφοριών. Πρόκειται για την κατανόηση του συναισθήματος και των προθέσεων πίσω από τις πληροφορίες. 

Εκτός από το ότι μπορείτε να μεταφέρετε με σαφήνεια ένα μήνυμα, πρέπει επίσης να μάθετε να ακούτε, έτσι ώστε το άλλο άτομο να αισθάνεται ότι κατανοείται.

Η αποτελεσματική επικοινωνία ακούγεται σαν να πρέπει να είναι ενστικτώδης. Αλλά πολύ συχνά, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με άλλους είναι πιο δύσκολο από ό,τι φαίνεται. Λέμε ένα πράγμα, το άλλο άτομο ακούει κάτι άλλο, και ακολουθούν παρεξηγήσεις, απογοητεύσεις και συγκρούσεις. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στις εργασιακές σας σχέσεις.

Για πολλούς η επικοινωνία απαιτεί εκμάθηση σημαντικών δεξιοτήτων. Εάν λοιπόν προσπαθείτε να βελτιώσετε την επικοινωνία με τους συναδέλφους σας στη δουλειά, η εκμάθηση αυτών των δεξιοτήτων μπορεί να εμβαθύνει τις σχέσεις σας με άλλους, να δημιουργήσετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και σεβασμό και να βελτιώσετε την ομαδική εργασία, την επίλυση προβλημάτων και τη συνολική κοινωνική και συναισθηματική υγεία σας.

Τα κοινά εμπόδια στην αποτελεσματική επικοινωνία περιλαμβάνουν:

Στρες.  Όταν είστε αγχωμένο, είναι πιο πιθανό να παραπλανήσετε τους άλλους, να στείλετε λάθος μηνύματα και να περάσετε σε λανθασμένα μοτίβα συμπεριφοράς. Για να αποφύγετε τις συγκρούσεις και τις παρεξηγήσεις, μπορείτε να μάθετε πώς να ηρεμήσετε γρήγορα πριν συνεχίσετε τη συζήτηση. 

Έλλειψη εστίασης. Δεν μπορείτε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά όταν κάνετε πολλαπλές εργασίες. Εάν ελέγχετε το τηλέφωνό σας, σκέφτεστε τι θα πείτε στη συνέχεια ή ονειρεύεστε, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσετε τα μη λεκτικά στοιχεία. Για να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά, πρέπει να αποφύγετε τους περισπασμούς και να παραμείνετε συγκεντρωμένοι.

Αρνητική γλώσσα του σώματος. Εάν διαφωνείτε ή δεν σας αρέσει αυτό που λέγεται, μπορεί να χρησιμοποιήσετε τη γλώσσα του σώματος για να απορρίψετε το μήνυμα του άλλου ατόμου, όπως σταυρώνοντας τα χέρια σας, αποφεύγοντας την επαφή με τα μάτια ή αγγίζοντας τα πόδια σας. Δεν χρειάζεται να συμφωνήσετε ή ακόμα και να αρέσει αυτό που λέτε, αλλά για να επικοινωνείτε αποτελεσματικά και να μην βάζετε το άλλο άτομο στην άμυνα, είναι σημαντικό να αποφύγετε την αποστολή αρνητικών σημάτων.

Γίνετε αφοσιωμένος ακροατής

Όταν επικοινωνούμε με άλλους, εστιάζουμε συχνά σε αυτά που πρέπει να πούμε. Ωστόσο, η αποτελεσματική επικοινωνία αφορά λιγότερο την ομιλία και περισσότερο την ακρόαση. Η καλή ακρόαση σημαίνει όχι μόνο την κατανόηση των λέξεων ή των πληροφοριών που κοινοποιούνται, αλλά και την κατανόηση των συναισθημάτων που ο ομιλητής προσπαθεί να μεταφέρει.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της αφοσιωμένης ακρόασης και της απλής ακοής. Όταν ακούτε πραγματικά - όταν ασχολείστε με όσα λέγονται - θα ακούσετε τους λεπτούς τόνους στη φωνή κάποιου που σας λένε πώς αισθάνεται και τα συναισθήματα που προσπαθεί να επικοινωνήσει. Όταν είστε αφοσιωμένος ακροατής, όχι μόνο θα κατανοήσετε καλύτερα το άλλο άτομο, αλλά θα κάνετε και αυτό το άτομο να αισθάνεται ότι ακούγεται και κατανοείται, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια ισχυρότερη, βαθύτερη σύνδεση μεταξύ σας.

Εάν ο στόχος σας είναι να κατανοήσετε πλήρως και να συνδεθείτε με το άλλο άτομο, η ακρόαση με αφοσιωμένο τρόπο συχνά έρχεται φυσικά. Εάν όχι, δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές. 

Συμβουλές για να γίνετε αφοσιωμένοι ακροατές

Εστίαση πλήρως στο ηχείο. Δεν μπορείτε να ακούσετε με αφοσίωση αυτό που σας λένε, εάν ελέγχετε συνεχώς το τηλέφωνό σας ή σκέφτεστε κάτι άλλο. Πρέπει να παραμείνετε επικεντρωμένοι στην εμπειρία και να μπορέσετε να διακρίνετε τα μη λεκτικά στοιχεία σε μια συζήτηση. Δοκιμάστε να επαναλάβετε τα λόγια που ακούτε στο μυαλό σας, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι.

Ευνοήστε το δεξί αυτί σας.  Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου περιέχει τα κύρια κέντρα επεξεργασίας τόσο για την κατανόηση της ομιλίας όσο και για τα συναισθήματα. Δεδομένου ότι η αριστερή πλευρά του εγκεφάλου συνδέεται με τη δεξιά πλευρά του σώματος, το να ευνοείτε το δεξί αυτί μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε καλύτερα τις συναισθηματικές αποχρώσεις του τι λέει ο άλλος.

Για να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με κάποιον, δεν χρειάζεται να τον συμπαθείτε ή να συμφωνήσετε με τις ιδέες, τις αξίες ή τις απόψεις του. Ωστόσο, πρέπει να αναιρέσετε την κρίση σας και να αποφύγετε την κριτική για να τον κατανοήσετε πλήρως. Η πιο δύσκολη επικοινωνία, όταν εκτελείται με επιτυχία, μπορεί συχνά να οδηγήσει σε απίθανη σύνδεση με κάποιον.

Διατηρήστε το άγχος υπό έλεγχο. Πόσες φορές αισθανθήκατε άγχος κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας και στη συνέχεια, είπατε ή κάνατε κάτι που μετανιώσατε; Εάν μπορείτε να ανακουφιστείτε γρήγορα το άγχος και να επιστρέψετε σε μια ήρεμη κατάσταση θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε καλύτερα. 
 
Σε καταστάσεις όπως η συνέντευξη εργασίας, παρουσίαση, μια συνάντηση, είναι σημαντικό να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά υπό πίεση.

Δείτε επίσης: Η ζωή μέσα από τα μάτια των κατοικίδιών μας

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits