REAL LIFE WORKING GIRL

Επιστροφή στο γραφείο: Γιατί είναι πιο δύσκολη από ό,τι περιμέναμε;


16 Σεπτεμβρίου 2021

Επιστροφή στο γραφείο: Γιατί είναι πιο δύσκολη από ό,τι περιμέναμε;

Πολλοί άνθρωποι περίμεναν με ανυπομονησία την επιστροφή τους στο γραφείο. Όμως αυτή η επιστροφή τελικά απογοήτευσε τους περισσότερους. 

Φυσικά, η επιστροφή στο γραφείο έχει και τα πλεονεκτήματά της, όπως η δυνατότητα προσωπικής αλληλεπίδρασης με συναδέλφους. Επίσης το φυσικό περιβάλλον εργασίας μπορεί να κάνει πολλούς ανθρώπους πιο παραγωγικούς και να επιτρέψει τις δημιουργικές συζητήσεις και την πιο αποτελεσματική επικοινωνία. Για αυτούς τους λόγους, μεταξύ άλλων, πολλοί εργαζόμενοι είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι που επιστρέφουν. 

Ωστόσο, θέλοντας και μη, το γραφείο δεν είναι το ίδιο όπως όταν το αφήσαμε. Η συνεχιζόμενη πανδημία σημαίνει ότι πολλοί εργαζόμενοι μπορεί να νιώθουν άβολα να είναι σωματικά κοντά σε άλλους ή ακόμη και απρόθυμοι να επιστρέψουν. Οι συναθροίσεις για πολλούς μπορεί να είναι αναγκαστικές ή άβολες, ενώ οι συνάδελφοι σας μπορεί να αποφεύγουν τους κοινόχρηστους χώρους και τις δραστηριότητες. Ακόμη και τα αγαπημένα μέρη για το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να μην έχουν επιβιώσει από την πανδημία.

Εν ολίγοις, είναι πιθανό το γραφείο στο οποίο επιστρέφετε να μην είναι το μέρος που θυμάστε. Και για εκείνους που περίμεναν με ανυπομονησία να επιστρέψουν - και να βιώσουν τα στοιχεία που έκαναν τη δουλειά πιο ευχάριστη - η προσαρμογή σε αυτό το «νέο» γραφείο θα μπορούσε να είναι μια αγχωτική διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι εκείνοι που είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν είναι πιθανό να απογοητευτούν όταν τα πράγματα που τους λείπουν περισσότερο – συζητήσεις με συναδέλφους, μεγάλες συνεδρίες, καταιγισμός ιδεών, αλληλεγγύη ομάδας και κοινωνικοποίηση - δεν συμβαίνουν ακόμα. 

Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι πιο δύσκολη για ορισμένους τύπους προσωπικότητας - όπως οι εξωστρεφείς, οι οποίοι αντλούν την ενέργειά τους από την ανάγκη τους να βρίσκονται κοντά σε άλλους ανθρώπους. Έρευνες δείχνουν ότι οι εξωστρεφείς επηρεάζονται λιγότερο από τη ντοπαμίνη, επομένως χρειάζονται περισσότερη διέγερση για να νιώσουν «έτοιμοι» ή να είναι παραγωγικοί. 

Είναι λοιπόν απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε λίγο άβολα εάν επιστρέφετε σε ένα γραφείο που αισθάνεστε ότι έχει αλλάξει προς το χειρότερο. 

Γι αυτό το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μετριάσετε τις προσδοκίες σας, αφού σχεδόν κάθε γραφείο έχει υποστεί μια σημαντική αλλαγή. Το να περιμένετε ότι ο χώρος εργασίας θα είναι ακριβώς ο ίδιος με πριν την πανδημία, είναι λάθος και θα απογοητευτείτε. 

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να παραμείνετε αισιόδοξοι και να σκέφτεστε πως ακόμη και ένα αλλαγμένο γραφείο είναι καλύτερο από κανένα απολύτως. Γνωρίζοντας ότι μπορείτε και πάλι να βγαίνετε από το σπίτι και να πηγαίνετε σε ένα διαφορετικό μέρος από το τραπέζι τα κουζίνας σας, είναι μια καλή αρχή.