REAL LIFE WORKING GIRL

Οι κανόνες που ακολουθούν τα άτομα με υψηλό EQ για να πετυχαίνουν τους στόχους τους


JTeam

27 Δεκεμβρίου 2021

Οι κανόνες που ακολουθούν τα άτομα με υψηλό EQ για να πετυχαίνουν τους στόχους τους
Jason Goodman on Unsplash
Πώς μπορούμε άραγε να αυξήσουμε το EQ μας;

Συχνά αναρωτιόμαστε τι κάνουν τόσο καλά τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Κι εμείς, πώς μπορούμε άραγε να αυξήσουμε το EQ μας; Η αλήθεια είναι πως υπάρχει τρόπος να τους μοιάσουμε – είναι, μάλιστα, ευκολότερο απ’ όσο πιστεύουμε.

Παρακάτω, θα δούμε τους βασικούς κανόνες που ακολουθούν. Αν τους εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, θα αρχίσουμε να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και να τα χρησιμοποιούμε προς όφελός μας.

Ο κανόνας 25/5

Σύμφωνα με τον Warren Buffet, είναι ο χρυσός κανόνας της επιτυχίας. Σε ένα χαρτί, γράφουμε τους 25 μεγαλύτερους επαγγελματικούς μας στόχους. Στη συνέχεια, βάζουμε σε κύκλο τους 5 σημαντικότερους και επικεντρωνόμαστε σε αυτούς, χωρίς να μας αποσπούν οι υπόλοιποι είκοσι. Μαθαίνουμε, έτσι, να βάζουμε προτεραιότητες, να λέμε όχι και να ασχολούμαστε με αυτά που πραγματικά κάνουν τη διαφορά.

Η χρυσή ερώτηση

Είναι, στην πραγματικότητα, 5 ερωτήσεις σε μία. Όταν καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, ας αναρωτηθούμε το εξής:

Πώς θα νιώθω για αυτό σε:

  • Μία μέρα;
  • Μία εβδομάδα;
  • Έναν μήνα;
  • Έναν χρόνο;
  • Πέντε χρόνια;

Ο κανόνας των 5 λεπτών

Έχουμε πολλή δουλειά, αλλά το μυαλό μας δε θέλει να συνεργαστεί. Αντί να καθίσουμε στον υπολογιστή και να συγκεντρωθούμε, βλέπουμε Netflix και υποσχόμαστε πολλές φορές στον εαυτό μας πως «αυτό θα είναι το τελευταίο επεισόδιο». Κι υπάρχει λόγος που γίνεται αυτό. Ο εγκέφαλός μας είναι γεμάτος από τη σκέψη της ολοκλήρωσης του project, που προσπαθεί να μας κάνει να το αποφύγουμε με κάθε τρόπο.

Ο παρακάτω κανόνας είναι εδώ για να βοηθήσει.

Ξεκινάμε να δουλεύουμε συγκεντρωμένα για 5 λεπτά. Μετά, μπορούμε να κάνουμε διάλειμμα. Ξεγελάμε, έτσι, τον εαυτό μας και καταλήγουμε να εργαζόμαστε για πολύ περισσότερο.

Ο κανόνας των 3 ερωτήσεων

Πριν πούμε οτιδήποτε, πρέπει να αναρωτιόμαστε τα εξής:

  • Πρέπει να το πει κάποιος αυτό;
  • Πρέπει να το πω εγώ;
  • Πρέπει να το πω εγώ, τώρα;

Θα μπορέσουμε, έτσι, να αποφύγουμε πολλά προβλήματα.