Συνέντευξη για δουλειά: Τι να κάνεις αν δεν ξέρεις πώς να απαντήσεις σε μια ερώτηση
JTeam
15 Φεβρουαρίου 2022
Μπορεί να έχεις κάνει άπειρες πρόβες μπροστά στον καθρέφτη αλλά όταν έρθει η στιγμή της συνέντευξης είναι διαφορετικά. Μέχρι να διαβείς το κατώφλι της μελλοντικής σου πιθανότατα, εργασίας νομίζεις ότι έχεις στο τσεπάκι κάθε απάντηση αλλά πάντα υπάρχει μια ερώτηση που δεν μπορείς να απαντήσεις.
Άραγε είναι καλό να απαντήσεις με ένα «δεν ξέρω», όταν πράγματι «δεν ξέρεις»; Οι ειδικοί συμφωνούν πως το ρίσκο σε αυτή την περίπτωση είναι μεγάλο γιατί ο τρόπος που αποφασίζεις να απαντήσεις σε κάποιες «δύσκολες» ερωτήσεις του μελλοντικού σου εργοδότη, αποκαλύπτει πολλά για το πώς διαχειρίζεσαι πιεστικά ζητήματα.
Ακολουθεί ένας μικρός οδηγός με όσα πρέπει να αποφύγεις αν θες πράγματι να προσληφθείς.
1. Μην πεις ψέματα
Ο σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού, Daniel Space, υποστηρίζει ότι αν δεν μπορείς να απαντήσεις σε μια ερώτηση με βάση κάποια προσωπική εμπειρία, είναι πολύ προτιμότερο να πεις αντί για ψέματα πως: «Δεν έχει χρειαστεί ποτέ μέχρι τώρα να αντιμετωπίσω μια τέτοια κατάσταση αλλά θα τη χειριζόμουν έτσι».
2. Mην πλατειάζεις κι αν δεν καταλαβαίνεις την ερώτηση, ζήτησε να την επαναλάβουν
Όταν αρχίζεις να πολυλογείς και να μιλάς ακατάπαυστα σε μια συνέντευξη για δουλειά, πρέπει να ξέρεις ότι κάνεις ένα από τα μεγαλύτερα λάθη, σύμφωνα με τους ειδικούς. Η τακτική που ακολουθείς όταν δεν ξέρεις τι να απαντήσεις, κουράζει αυτόν που σου παίρνει συνέντευξη καθώς αρχίζεις να απομακρύνεσαι από το θέμα που συζητάτε.
Αν δεν έχεις καταλάβει τη φύση της ερώτησης, μπορείς να ζητήσεις μια μικρή επεξήγηση γιατί διαφορετικά η πολυλογία σου θα σχολιαστεί αρνητικά. Μάλιστα, αν ζητήσεις να επαναλάβουν την ερώτηση που μόλις σου έκαναν, κερδίζεις χρόνο για να σκεφτείς τι ακριβώς θα απαντήσεις.
3. Μην απαντήσεις ένα σκέτο «δεν ξέρω». Δείξε ποιος πραγματικά είσαι
Οι περισσότεροι εργοδότες γνωρίζουν πως δεν μπορείς να έχεις για όλα απάντηση οπότε δεν είναι κακό να δείξεις ότι δεν ξέρεις. Το θέμα είναι να προσέξεις πώς θα το διατυπώσεις. Είναι πολύ προτιμότερο να πεις: «Δεν έχω ακόμη απάντηση γι' αυτό αλλά προθυμοποιούμαι να το μάθω σύντομα» από το να πεις ένα ξερό «δεν ξέρω».
Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι να θυμάσαι πως δεν κρίνεσαι μόνο εσύ για όσα θα πεις στη διάρκεια της συνέντευξης αλλά και τα άτομα που σου παίρνουν τη συνέντευξη. Μπορεί γρήγορα να καταλάβεις πως δεν είναι οι κατάλληλοι εργοδότες για σένα γι' αυτό δεν υπάρχει λόγος να νιώθεις άσχημα όταν δεν ξέρεις πώς να απαντήσεις σε μία τους ερώτηση.
Χρησιμοποίησε κάθε στοιχείο της προσωπικότητάς σου κι αν δεν χρησιμοποιήσεις την τεχνική του ψέματος, τότε είναι πολύ πιθανό να εκτιμήσουν την ειλικρίνεια και την ευγένειά σου.