REAL LIFE WORKING GIRL

«Μίλα μου για σένα»: Πώς να «πουλήσεις» σωστά τον εαυτό σου σε συνέντευξη για δουλειά


Στεφανία Παπαδημητρίου

10 Μαρτίου 2023

«Μίλα μου για σένα»: Πώς να «πουλήσεις» σωστά τον εαυτό σου σε συνέντευξη για δουλειά
Όχι, δεν πρέπει να πεις ότι μοναδικό σου ελάττωμα, είναι ότι δε βάζεις όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής

Έχεις προετοιμαστεί ψυχολογικά, έχεις μαζέψει κουράγιο και αυτοπεποίθηση, έχεις αποφασίσει ότι η θέση σου ανήκει. Το μόνο που πρέπει να πάει καλά, είναι η συνέντευξη. Και πηγαίνεις στο ραντεβού, γνωρίζεις το άτομο που περιμένει να μάθει πράγματα για εσένα και, μετά το small-talk για τον καιρό ή την κίνηση, σου έρχεται το ένα πράγμα που δεν ξέρεις πώς να απαντήσεις: «Και τώρα, μίλα μου για σένα».

Τι πάει να πει «μίλα μου για σένα»; Πώς να μιλήσεις για τον εαυτό σου στον μελλοντικό εργοδότη σου; Να πεις ότι δεν έχεις καλύτερο από το multitasking, ότι εργάζεσαι εξαιρετικά υπό πίεση και, αν έχεις ένα ελάττωμα, είναι ότι δεν μπορείς να βγάλεις τη δουλειά από το μυαλό σου; Να πεις ότι βγαίνεις καθημερινές και πίνεις τζιν τόνικ, αλλά δουλεύεις μία χαρά με χανγκόβερ; Υπάρχει σωστός τρόπος;

Το θέμα είναι να καταλάβεις τι θέλουν να δουν σε εσένα. Τι ψάχνουν, λοιπόν;

Το «μίλα μου για σένα» δε σημαίνει ότι πρέπει να πεις την ιστορία της ζωής σου. Κι ενώ το oversharing είναι κουλ, πια, καλό είναι να μην το κάνεις σε επαγγελματικά θέματα. Αντί για αυτό, απλώς εξήγησε λιτά και περιεκτικά τι μπορείς να κάνεις, ως επαγγελματίας.

Ναι, έχουν το CV σου. Ναι, έχουν κάνει το απαραίτητο stalking στα social. Τους ενδιαφέρει, όμως, να δουν πώς εσύ βλέπεις τον εαυτό σου, πώς θα συστηθείς, τι θα επιλέξεις να τονίσεις και τι όχι.

Δε χρειάζεται να μιλήσεις πάνω από 1 λεπτό. Δε θα κάνεις podcast, άλλωστε. Η απάντησή σου, μπορεί να περιλαμβάνει τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον τομέα σου, όλα εκείνα που σου αρέσουν στον χώρο και πώς πιστεύεις ότι η θέση που διεκδικείς, θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς. Με λίγα, προσεκτικά διαλεγμένα λόγια.

Αν δεις ότι ενδιαφέρονται να σε γνωρίσουν καλύτερα, καταλαβαίνεις ότι τους κερδίζεις. Πρόσεξε, όμως, να διατηρήσεις τον επαγγελματισμό σου – μη μιλήσεις για πρώην σε συνέντευξη για δουλειά, για τον Θεό – και προσπάθησε να μην παρουσιάσεις μία αλαζονική εικόνα. Προετοιμάσου νωρίτερα, κάνε πρόβα, αν χρειαστεί, και όλα θα πάνε καλά.