REAL LIFE WORKING GIRL

«Θες να κάνεις παιδιά;»: 4 απαράδεκτες ερωτήσεις που ακούν οι γυναίκες σε συνεντεύξεις για δουλειά


JTeam

30 Ιανουαρίου 2023

«Θες να κάνεις παιδιά;»: 4 απαράδεκτες ερωτήσεις που ακούν οι γυναίκες σε συνεντεύξεις για δουλειά
pexels
Αν είσαι γυναίκα, θα τις έχεις ακούσει περισσότερες από μία φορά, από το στόμα του πιθανού εργοδότη σου

H Anne Hathaway αποκάλυψε πρόσφατα ότι στα 16 της, ένας δημοσιογράφος την είχε ρωτήσει «αν είναι καλό ή κακό κορίτσι». Αλήθεια, τι θα απαντούσες σε αυτό; Πώς θα αντιδρούσες αν σε ρωτούσαν «αν έχεις σχέση» όπως ρώτησαν κάποτε τη Rihanna; Και γιατί αυτές οι ερωτήσεις δεν γίνονται ποτέ σε άνδρες όταν ψάχνουν δουλειά;

Οι συζητήσεις γύρω από τον σεξισμό σε μια συνέντευξη για δουλειά, μπορούν να απλωθούν αρκετά. Αλλά το βασικό ερώτημα παραμένει ένα: πώς μία γυναίκα με πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, καταλήγει να δέχεται ερωτήσεις για πιθανή σχέση, γάμο και μητρότητα; Πώς οι ερωτήσεις αυτές κρίνουν το αν τελικά γίνει ή όχι, δεκτή στη θέση;

Τα παραδείγματα είναι άπειρα και αυτό που γίνεται πια ξεκάθαρο, είναι ότι οι άνδρες κρίνονται με βάση τα προσόντα και τις ικανότητές τους ενώ οι γυναίκες με βάση το φύλο τους. Οι πρώτοι αξιολογούνται σύμφωνα με όσα έχουν πετύχει ενώ οι γυναίκες κρίνονται με βάση τα μελλοντικά τους σχέδια.

Ακολουθούν 4 από τις πιο χαρακτηριστικές σεξιστικές ερωτήσεις που ακούει μια γυναίκα σε job interviews:

1. Σχεδιάζεις να παντρευτείς;

Όταν πας να διεκδικήσεις μια νέα θέση, μία από τις πρώτες ερωτήσεις που σου κάνουν είναι αν πρόκειται να παντρευτείς σύντομα. Και αυτό γιατί υπάρχει η αντίληψη ότι οι γυναίκες αφήνουν τη δουλειά τους από τη στιγμή που παντρευτούν και ότι όλα τα οικονομικά τα αναλαμβάνει ο σύζυγος. Πόσο πατριαρχικό, πόσο σεξιστικό; Ο γάμος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την απόφαση μιας γυναίκας να δουλέψει και καλό είναι αυτά να μη λέγονται.

2. Σκοπεύεις να μείνεις έγκυος σύντομα;

Οι περισσότεροι εργοδότες δεν παραλείπουν να ρωτήσουν για μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, την υποψήφια που έχουν απέναντί τους και αυτό γιατί δεν είναι έτοιμοι για άδειες μητρότητας παρόλο που συγκαταλέγονται στα εργασιακά δικαιώματα.

Jenny.Gr
pexels

3. Πώς τα πας με τις βραδινές βάρδιες;

Πολλές γυναίκες χάνουν τη δουλειά τους ή την ευκαιρία να δουλέψουν σε ένα γραφείο που λειτουργεί κυρίως με νυχτερινές βάρδιες. Συνήθως ο εργοδότης ισχυρίζεται ότι ένας άνδρας δεν έχει πρόβλημα να τις αναλάβει σε αντίθεση με μια γυναίκα αλλά το βασικό πρόβλημα εδώ, δεν είναι το φύλο αλλά η έλλειψη ασφάλειας και προστασίας που θα έπρεπε κανονικά να είναι εξασφαλισμένη.

4. Μπορείς να συνδυάσεις τη μητρότητα με τη δουλειά;

Οι περισσότερες εργαζόμενες μητέρες έχουν δεχτεί τουλάχιστον μία φορά αυτή την ερώτηση όταν ψάχνουν δουλειά. Θεωρείται ότι το να έχει παιδί μία γυναίκα, την εμποδίζει από το πετύχει στη δουλειά της και να γίνει το ίδιο καλή και σε αυτόν τον τομέα. Ωστόσο, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει ταυτόχρονα και καλά στην περίπτωση που το θελήσει.