REAL LIFE WORKING GIRL

Έρευνα: 1 στους 3 νέους αισθάνονται τύψεις αν δεν εργάζονται στις διακοπές


JTeam

14 Αυγούστου 2023

Έρευνα: 1 στους 3 νέους αισθάνονται τύψεις αν δεν εργάζονται στις διακοπές
Πρόκειται για το λεγόμενο "vacation guilt", το οποίο επηρεάζει περισσότερους Gen Zers απ' όσο θα έπρεπε

Μερικές φορές, το ότι παίρνεις άδεια δεν σημαίνει ότι το μυαλό σου ηρεμεί και αυτόματα παύει να σκέφτεται τη δουλειά. Η έντονη καθημερινότητα, το άγχος που έχεις συνηθίσει να αισθάνεσαι και η τοξική σχέση που ίσως έχεις με την εργασία σου, δεν σου επιτρέπουν να χαλαρώσεις. Και δεν είσαι ο μόνος. Η νέα γενιά δεν απολαμβάνει την ξεκούραση όχι επειδή δεν θέλει, αλλά γιατί δεν μπορεί.

Σύμφωνα με έρευνα, το 35% των εργαζόμενων που ανήκουν στην Gen Z νιώθουν τύψεις αν δεν δουλεύουν στις διακοπές, δηλαδή στις ελάχιστες ημέρες που έχουν για να κάνουν ακριβώς αυτό: Να μην εργάζονται.

Το λεγόμενο “vacation guilt” ίσως οφείλεται στο ότι τώρα μπήκαν στον χώρο εργασίας, είναι γεμάτοι ενθουσιασμό και κάνουν ό,τι μπορούν για να εντυπωσιάσουν τους εργοδότες τους, κάτι που δεν θα συμβεί και θα καταλήξει τοξικό. Μπορεί να αλλάζουν τα δεδομένα και να μένουν πιστοί στο 8ωρο, τα ρεπό και τις δικές τους απαιτήσεις, όμως ο senior editor at large του LinkedIn, Τζορτζ Άντερς, δηλώνει ότι η αφοσίωσή τους στη δουλειά, είναι ακριβώς ίδια με των προηγούμενων γενεών.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πόσο σημαντική είναι η ξεκούραση για τη σωματική και ψυχική μας υγεία - το ίδιο κι η απενοχοποίησή της. Το να παίρνεις τον χρόνο σου και να κάνεις το διάλειμμα σου, όχι απλώς θα σου δώσει φρέσκιες ιδέες όταν επιστρέψεις, αλλά θα σου δώσει όρεξη και δύναμη να βάλεις νέους στόχους και να τους πετύχεις.