REAL LIFE WORKING GIRL

Το Χάρβαρντ αποκαλύπτει το μυστικό για να γίνεις χαρούμενος εργαζόμενος


JTeam

7 Σεπτεμβρίου 2023

Το Χάρβαρντ αποκαλύπτει το μυστικό για να γίνεις χαρούμενος εργαζόμενος
pexels
Αν το μυαλό σου πάει στην προαγωγή, καλύτερα να το ξανασκεφτείς, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Αν είσαι εργοδότης, δεν υπάρχει ίσως καλύτερο πράγμα από το να ξέρεις ότι οι εργαζόμενοι σου είναι χαρούμενοι. Δεν είναι πάντα εύκολο να πετύχει αλλά όταν συμβαίνει, τα άτομα τείνουν να γίνονται πιο παραγωγικά και δημιουργικά.

Το μυστικό για να εργάζεσαι και να είσαι χαρούμενος δεν κρύβεται ούτε στο ομαδικό πνεύμα, ούτε στις προαγωγές σύμφωνα με έρευνα που έγινε από τον Αμερικανό συγγραφέα και καθηγητή του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Άρθουρ Μπρουκς. Ασφαλώς, υπάρχουν μεμονωμένα στοιχεία που μπορούν να καλλιεργήσουν ένα ευχάριστο εργασιακό κλίμα αλλά το μυστικό κρύβεται αλλού.

Σε συνέντευξή του στο HBR, ο καθηγητής του Χάρβαρντ καταλήγει πως ένας εργαζόμενος δουλεύει με χαρά όταν δέχεται επιβράβευση και αναγνώριση για τα επιτεύγματά του. Όπως τονίζει, ο υψηλός μισθός δεν σημαίνει ότι συνδέεται απαραίτητα με περισσότερη ικανοποίηση.

Η ηθική ανταμοιβή είναι το κλειδί γιατί ο εργαζόμενος με αυτόν τον τρόπο νιώθει ότι «πληρώνεται» η επιτυχία και η προσπάθειά του. Όπως εξηγεί ο Μπρουκς, «η εργασιακή ευτυχία γενικά είναι να ξέρεις ότι η δουλειά σου έχει αξία και κάποιος την παρατηρεί».

Όταν ο εργοδότης επιβραβεύει τη δουλειά σου, ανεβαίνει η αυτοεκτίμησή σου και συνεπώς η παραγωγικότητά σου γι' αυτό καλό είναι τώρα που ξέρεις το μυστικό, να τσεκάρεις αν το περιβάλλον στο οποίο δουλεύεις, ικανοποιεί αυτό που χρειάζεσαι για να δουλεύεις κάθε μέρα με χαρά.

Αν η θέση στην οποία βρίσκεσαι σήμερα, δεν σε ικανοποιεί ηθικά, δεν χρειάζεται να παραμείνεις εκεί μέχρι να συνταξιοδοτηθείς. Οι τάσεις αλλάζουν και πλέον οι νέοι υποψήφιοι εργαζόμενοι, επιθυμούν να αποκτούν εμπειρίες, γνώσεις, αλλά και να αλλάζουν περιβάλλον όταν νιώθουν πως πια δεν έχουν να αποκτήσουν κάτι παραπάνω από μια θέση.

Το να αφήσεις μια δουλειά δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο οφείλεις να έχεις το μυαλό και τα μάτια σου ανοιχτά, προκειμένου να δοκιμάσεις κάτι νέο και ενδεχομένως πολύ καλύτερο. Οι θέσεις εργασίας πλέον αλλάζουν κάθε 4 περίπου χρόνια, και οι εργαζόμενοι μετακινούνται από την μια επιχείρηση στην άλλη, προκειμένου να αποκτήσουν καλύτερες δεξιότητες, καλύτερες προοπτικές και κυρίως καλύτερη ψυχολογία.