Η «ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής» έχει γίνει το ένα και μοναδικό μυστικό για μία επιτυχημένη καριέρα, με τον ένα τρίτο των Millennials και των Gen Zers να σημειώνουν ότι η ευελιξία στην επαγγελματική τους ζωή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξή τους.
Ωστόσο, όπως εξήγησε στο CNBC ο καθηγητής του Harvard, Ραντζέι Γκουλάτι η τοξική αναζήτηση της «ισορροπίας επαγγελματικής και προσωπικής ζωής» είναι ένας«φρικτός, παραπλανητικός» στόχος που πρέπει να σταματήσουμε να κυνηγάμε.
«Το κύριο πρόβλημά μου με τον όρο “ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής” είναι ότι θέτει την εργασία σε αντίθεση με τη ζωή, υπονοεί ότι η δουλειά είναι κακή και η ζωή είναι καλή», τόνισε ο καθηγητής. «Δεν πρέπει να αφήνετε την εργασία να σας καταναλώνει, αλλά όταν αντιμετωπίζετε τη δουλειά και τη ζωή εντελώς ξεχωριστά, ασυναίσθητα, λέτε, “είμαι νεκρός όταν είμαι στη δουλειά”». Με λίγα λόγια το κυνήγι αυτό της ισορροπίας μας κάνει να βλέπουμε τη δουλειά ως έναν εχθρό και τελικά μας κάνει δυστυχισμένους».
Όπως εξήγησε στη συνέντευξή του ο Γκουλάτι, η διατήρηση ενός διαχωρισμού μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής ίσως αποτελεί καλύτερη εναλλακτική για μια επιτυχημένη σταδιοδρομία, χωρίς να είναι πάντα εγγύηση για την επιτυχία. Αυτό συμβαίνει επειδή η έννοια της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής βασίζεται στην εσφαλμένη πεποίθηση ότι η εργασία και η ζωή είναι δύο άσχετες έννοιες, σημείωσε ο καθηγητής.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η δουλειά και η ζωή είναι αλληλένδετες και η προσπάθεια να τις χωρίσεις μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και έλλειψη αισθήματος ολοκλήρωσης στην επαγγελματική σταδιοδρομία. «Υπάρχει πολύ περισσότερος εμπλουτισμός που μπορούμε να αντλήσουμε από τη δουλειά μας όταν βρίσκουμε ότι αυτό που κάνουμε έχει νόημα και το συνδέουμε με μια προσωπική αξία ή ενδιαφέρον», τόνισε.
Το μυστικό για την επαγγελματική επιτυχία
Για τον καθηγητή του Harvard, η επαγγελματική επιτυχία αλλά και η προσωπική ευημερία έρχεται όταν επανεξετάζουμε πώς διαφορετικές πτυχές της ζωής μπορούν να τροφοδοτήσουν η μία την άλλη και να καλλιεργήσουν θετική ενέργεια.
Οι πιο ευτυχισμένοι εργαζόμενοι δεν αναζητούν την ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής τους ζωής, αλλά την αρμονία. Για παράδειγμα, η δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων με τους συναδέλφους στον εργασιακό χώρο είναι ένας από τους τρόπους που μπορεί να χαρίσει περισσότερο κίνητρο για δουλειά.