REAL LIFE WORKING GIRL

Rage applying: Στο TikTok, στέλνουν παντού βιογραφικά, επειδή έχουν νεύρα με τη δουλειά τους. Το στηρίζουμε;


JTeam

28 Μαΐου 2024

Rage applying: Στο TikTok, στέλνουν παντού βιογραφικά, επειδή έχουν νεύρα με τη δουλειά τους. Το στηρίζουμε;
Unsplash/Mathilde Langevin
Το rage applying είναι το νέο quiet quitting

Στη ζωή δεν είναι όλα ρόδινα. Το ίδιο και στον εργασιακό τομέα. Πάντα θα υπάρχουν «καλές» και «κακές» μέρες στη δουλειά, στιγμές που έχεις άπλετη όρεξη και ενέργεια και στιγμές που απλώς θέλεις να φύγεις και να πας σπίτι σου. Ωστόσο, όταν οι «κακές» μέρες γίνονται ξαφνικά καθημερινότητα, όταν νιώθεις δυσαρεστημένος και απογοητευμένος από κάθε άποψη για το εργασιακό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεσαι και όταν κάθε πρωί ξυπνάς με μια άρνηση να πας στη δουλειά σου, κάτι δεν πάει καλά. Και σε αυτήν την περίπτωση, οι επιλογές είναι δύο: είτε ξεκινάς να κάνεις αιτήσεις σε νέα δουλειά είτε παραιτείσαι απευθείας.

Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε την πρώτη επιλογή, αλλά με μία διαφοροποίηση. Εάν δεν το έχεις προσέξει, σκρολάροντας στα social – και συγκεκριμένα στο TikTok, υπάρχει ένα νέο εργασιακό trend, με τον όρο «rage applying», που παρουσιάζει τεράστια απήχηση στις νέες γενιές, ειδικά στην Gen Z. Για πολλούς αποτελεί τη νέα μορφή του «quiet quitting». Kαι θα μάθεις το γιατί.

@the_realest_recruiter Does the easy apply still work? #easyapply #rageapply #toxicboss #newboss #toxicbosses ♬ original sound - Talia La’Shay

Καταρχάς, το «rage applying», είναι το νέο εργασιακό φαινόμενο της ταυτόχρονης υποβολής δεκάδων αιτήσεων σε πολλές διαφορετικές θέσεις εργασίας, όταν αισθάνεσαι απογοητευμένος και στεναχωρημένος από την υπάρχουσα δουλειά σου. Τις περισσότερες φορές, το «rage applying» λαμβάνει χώρα όταν ένα άτομο έχει συσσωρευμένα συναισθήματα απογοήτευσης και θυμού ή νιώθει ότι δεν το εκτιμούν στην εργασία του. Μια πρόσφατη μελέτη στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι το 90% των εργαζομένων που συμμετείχαν στην έρευνα έκαναν «rage applying» τους τελευταίους έξι μήνες. Οι μισοί εκ των συμμετεχόντων, δήλωσαν ότι σκέφτονται να παραιτηθούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα από τη δουλειά τους.

Είναι το «rage applying» πάντα η σωστή επιλογή;

Η ζωή σου είναι μία και δεν πρέπει να τη σπαταλάς σε οτιδήποτε δεν σε κάνει χαρούμενο, ειδικά όταν αυτό σχετίζεται με τη δουλειά, το περιβάλλον δηλαδή όπου περνάς τουλάχιστον 8 ώρες της ημέρας σου. Ωστόσο, πριν ξεκινήσεις να στέλνεις σωρηδόν βιογραφικά σε αμέτρητες θέσεις, κάνε την αυτοκριτική σου και σκέψου ακριβώς τους λόγους για τους οποίους θέλεις να φύγεις από τη δουλειά σου. Παρά το γεγονός πως το «rage applying» μπορεί να αποφέρει θετικά αποτελέσματα, είναι γενικά σοφό να επεξεργαστείς την απογοήτευσή σου, πριν αναλάβεις δράση.

Υπάρχουν, πολλές εναλλακτικές που μπορείς να λάβεις υπόψη σου:

  • Μίλησε με τον εργοδότη σου

Αυτό σημαίνει το εξής απλό: Επικοινώνησε ανοιχτά τις ανάγκες σου. Τις περισσότερες φορές, μπορεί να είσαι απογοητευμένος και ο προϊστάμενος σου να μην γνωρίζει καν όσα χρειάζεσαι. Το να μιλήσεις μαζί του, είναι μια αρχή για την αλλαγή.

  • Δώσε προτεραιότητα σε αυτά που πραγματικά χρειάζεσαι

Εάν αποφάσισες ότι η αποχώρηση από τον τρέχοντα ρόλο σου, είναι το καλύτερο για 'σενα, σκέψου ποιες είναι οι προσδοκίες σου, φεύγοντας. Για ορισμένους ανθρώπους, το κίνητρο για να υποβάλουν αίτηση για άλλες θέσεις εργασίας, μπορεί να είναι οι οικονομικές απολαβές, για άλλους μπορεί να είναι η εξέλιξη από άποψη καριέρας ή μια αλλαγή. Αφιέρωσε χρόνο, για να το καταλάβεις αυτό.

  • Κάνε αιτήσεις για δουλειά, προσεκτικά

Το «rage applying» περιλαμβάνει την υποβολή αιτήσεων σε κάθε θέση εργασίας, χωρίς να υπάρχει μια έρευνα πιο πριν. Ναι, οι πιθανότητες να βρεις μια καλύτερη δουλειά υπάρχουν, όπως υπάρχουν και οι πιθανότητες να απογοητευτείς περισσότερο. Το ιδανικό, είναι να επικεντρωθείς στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των αιτήσεων, για να κατακτήσεις και μια καλύτερη θέση.