REAL LIFE WORKING GIRL

Γιατί μας νοιάζει τόσο το αν θα μας «μαλώσουν» στη δουλειά;


JTeam

29 Μαΐου 2024

Γιατί μας νοιάζει τόσο το αν θα μας «μαλώσουν» στη δουλειά;
Unsplash/Andrew Neel
Και πώς θα το αντιμετωπίσουμε

Υπάρχουν μερικά πράγματα που μοιάζουν χειρότερα από εφιάλτη –το να σου σπάσει το κραγιόν την ώρα που ετοιμάζεσαι, για παράδειγμα, ή να σου ανοίξει το ταπεράκι μέσα στην τσάντα και να το καταλάβεις επειδή ένιωσες κάτι να στάζει στο πόδι σου. Είναι, όμως, κάτι πραγματικά τρομακτικό –κάτι που δεν θέλεις καν να σκέφτεσαι ότι ίσως και να συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή σου: Να σε «μαλώσουν» στη δουλειά.

Το να έρθει ο προϊστάμενός σου και να σου πει ότι κάτι δεν έκανες καλά, σε κάνει να αισθάνεσαι μία ντροπή άνευ προηγουμένου. Είναι λες ξαναπηγαίνεις σχολείο και σε στέλνουν στον διευθυντή. Δεν είναι ότι φοβάσαι πως θα χάσεις τη δουλειά σου –απλώς δεν θέλεις να τους απογοητεύσεις. Θέλεις να τα κάνεις όλα τέλεια και παίρνεις προσωπικά το παραμικρό αρνητικό σχόλιο.

Δυστυχώς, δεν αντιλαμβανόμαστε όλοι το αρνητικό feedback σαν μία ευκαιρία εξέλιξης. Κάποιοι, παίρνουμε αμυντική στάση και ίσως αντιδρούμε υπερβολικά. Αυτές οι υπερβολικές αντιδράσεις είναι που μπορεί να μας κοστίσουν ακριβά, καθώς μπορεί να πούμε πράγματα που είναι δύσκολο να αναιρέσουμε.

Πώς θα σταματήσουμε να φοβόμαστε ότι θα μας «μαλώσουν» στη δουλειά;

Καταρχάς, είναι σημαντικό να αποδεχτούμε πως υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της παιδικής μας ηλικίας και των εμπειριών με άτομα που βρίσκονταν σε θέσεις εξουσίας, και του τρόπου που αντιμετωπίζουμε την εξουσία σήμερα. Την επόμενη φορά που κάποιος θα κατακρίνει τη δουλειά μας, λοιπόν, και θα αρχίσουμε να αισθανόμαστε άβολα, ίσως είναι καλή ιδέα να πάρουμε ένα λεπτό και να δούμε την κατάσταση απ’ έξω. Να προσπαθήσουμε να θυμηθούμε από πού προέρχονται αυτά τα συναισθήματα.
«Θυμήσου όταν αγχωνόσουν για τις αντιδράσεις των γονιών σου, όταν ήσουν παιδί», είπαν στο Stylist οι ψυχολόγοι Νικ Κίνλεϊ και Σλόμο Μπεν-Χαρ. «Τι ενεργοποιούσε εκείνα τα συναισθήματα και τι ένιωθες ακριβώς; Τώρα, σκέψου πώς αγχώνεσαι με τα άτομα σε υψηλά ιστάμενες θέσεις. Μπορείς να παραλληλίσεις τα άγχη σου ως παιδί και τα άγχη σου τώρα;»

Έπειτα, μπορούμε να σκεφτούμε αν νιώθαμε θυμό ως παιδιά. Κι αν ναι, σε τι συνθήκες;

Σε κάθε περίπτωση, ο μόνος τρόπος να διαχειριστούμε αρνητικά συναισθήματα, είναι να καταλάβουμε από πού προέρχονται. Μόνο έτσι θα συμφιλιωθούμε μαζί τους και θα τα χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας.