REAL LIFE WORKING GIRL

Coffee Badging: Το να πηγαίνεις στο γραφείο για να δεις συναδέλφους και να δουλέψεις ελάχιστα, είναι τάση


JTeam

20 Ιουνίου 2024

Coffee Badging: Το να πηγαίνεις στο γραφείο για να δεις συναδέλφους και να δουλέψεις ελάχιστα, είναι τάση
pexels
Είναι ώρα να κάνουμε όλοι coffee badging;

Στις περισσότερες εταιρείες, η τηλεργασία δεν απαγορεύεται, δεν ενθαρρύνεται κιόλας. Κι όσο πλησιάζει καλοκαίρι, το να πηγαίνεις στο γραφείο, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Ιδανικά, θα εμφανιζόσουν μόνο για να χαιρετήσεις τους συνεργάτες σου, να δουλέψεις ελάχιστα, να φύγεις έτσι απλά πανέμορφο και να επιστρέψεις σπίτι με όρεξη.

Το παραπάνω ιδανικό σενάριο, δεν είναι ανέφικτο. Μάλιστα, έχει όνομα: coffee badging. Σύμφωνα με το Euronews, είναι «ο τρόπος των εργαζομένων να ανταποκρίνονται στις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, περνώντας τον ελάχιστο δυνατό χρόνο στο γραφείο». Πώς να το κάνεις σωστά; Πηγαίνεις, μιλάς με τους φίλους σου από τη δουλειά, πίνετε και έναν καφέ στα γρήγορα στην κουζίνα. Φεύγεις όταν έχεις πάρει αρκετή προσοχή. Ο σκοπός σου είναι να σε δουν, να ξέρουν ότι πήγες να δουλέψεις.

Στις ΗΠΑ, αυτό είναι τάση από το 2023. Σε έρευνα που έγινε τότε, στην οποία συμμετείχαν 2.000 εργαζόμενοι, βρέθηκε πως το 62% των ανδρών φεύγει νωρίτερα από το γραφείο. Το ίδιο κάνει το 38% των γυναικών. Βρέθηκε, επίσης, ότι οι millennials είναι εκείνοι που υιοθετούν αυτήν τη συμπεριφορά σε μεγαλύτερο βαθμό. Ακολουθεί η Gen X (η ακριβώς προηγούμενη γενιά), η Gen Z (η ακριβώς επόμενη γενιά) και οι boomers (η γενιά που πλησιάζει τη σύνταξη).

Ο λόγος που το coffee badging έγινε τάση

Το coffee badging έγινε δημοφιλές αμέσως μετά την άρση των lockdowns, που όλοι συνειδητοποιήσαμε ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας είναι εξίσου αποτελεσματικό με τη φυσική παρουσία στο γραφείο (αν όχι περισσότερο). Κι επειδή η πανδημία έφερε σημαντικές κοινωνικές αλλαγές, οι εργαζόμενοι του σήμερα είναι πιο επιλεκτικοί σχετικά με το πού αφιερώνουν τον χρόνο τους. Για παράδειγμα, πλέον λαμβάνεται υπόψιν το διάστημα μετακίνησης από και προς τον χώρο εργασίας, το οποίο είναι συνήθως μεγάλο και αχρείαστο.