Αισθάνεσαι συνεχώς απογοήτευση για τη δουλειά που έχεις επιλέξει; Ίσως, περνάς mid-career crisis
JTeam
1 Ιουλίου 2024
Σίγουρα έχεις ακούσει ξανά για την κρίση της μέσης ηλικίας (mid-life crisis). Σε αυτό το άρθρο όμως, δεν θα μιλήσουμε για αυτό, αλλά για την κρίση στη μέση της καριέρας (mid-career crisis), μια περίοδο αμφιβολίας και αμφισβήτησης για τη δουλειά που έχεις επιλέξει. Μια περίοδο, που οι περισσότεροι έχουμε περάσει ή θα περάσουμε λίγο- πολύ στη ζωή μας.
Συγκεκριμένα, η mid-career crisis δεν αποτελεί απλώς μια στιγμιαία απογοήτευση για την καριέρα σου, αλλά μια αμφισβήτηση στον ίδιο τον πυρήνα της επαγγελματικής σου ύπαρξης. «Μήπως έχω συμβιβαστεί με την υπάρχουσα δουλειά μου;», «με ικανοποιεί αυτό που έχω επιλέξει να κάνω;», «θα πετύχω τους επαγγελματικούς στόχους μου;», είναι μερικά ερωτήματα που μπορεί να σε ταλανίζουν. Μην ανησυχείς, είναι πιο κοινό από ό,τι νομίζεις. Συνήθως, πάντως, συμβαίνει από την ηλικία των 30 μέχρι 50 ετών.
Τα σημάδια ότι περνάς mid-career crisis
Μια κρίση στα μέσα της καριέρας, μπορεί να μη γίνει πάντα αντιληπτή. Πάντως, υπάρχουν πάντα μερικά σημάδια για να την αναγνωρίσεις, όπως:
- Έλλειψη κινήτρων: Η διαρκής έλλειψη ενδιαφέροντος για τη δουλειά σου, μπορεί να υποδηλώνει ότι η καριέρα σου δεν έχει σχέση με τις φιλοδοξίες σου.
- Επιπτώσεις στην υγεία: Το στρες, το άγχος, ακόμη και τα προβλήματα σωματικής υγείας μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης περιόδου επαγγελματικής δυσαρέσκειας.
- Αυξημένες συγκρίσεις με τους συνομηλίκους: Εάν συγκρίνεις συνέχεια τα επαγγελματικά βήματα των συνομηλίκων σου με τα δικά σου, το υποσυνείδητό σου, σου λέει ότι κάτι δεν πάει καλά.
- Επιφυλακτικότητα απέναντι στις δεσμεύσεις στη δουλειά σου: Εάν η σκέψη των μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων σε μια συγκεκριμένη δουλειά, σε γεμίζει φόβο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βιώνεις mid-career crisis.
Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τη mid-career crisis;
- Προσπάθησε να διαφοροποιήσεις/εξελίξεις τις δεξιότητες σου
Η μάθηση δεν πρέπει να τελειώνει ποτέ, γι’ αυτό το να επενδύσεις χρόνο στην εκμάθηση νέων, άσχετων δεξιοτήτων, αντί να εστιάζεις αποκλειστικά στο πόσο θα ανέβεις στην καριέρα σου, θα σε βοηθήσει.
- Κάνε ένα «πείραμα» να αλλάξεις δουλειά
Μια προσωρινή μετάβαση σε έναν εντελώς διαφορετικό κλάδο, ίσως σε βοηθήσει. Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω εθελοντικής εργασίας, θέσεων μερικής απασχόλησης ή part time εργασιών. Είναι μια μέθοδος για να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, χωρίς τη δέσμευση μιας ολόκληρης αλλαγής καριέρας.
- Πες «ναι» στην ψηφιακή αποτοξίνωση
Το να μειώσεις τον χρόνο που περνάς στα social media, που μπορεί να ενισχύσουν τα συναισθήματα ανεπάρκειας ή φθόνου, πάντα βοηθάει. Καλύτερα, να επικεντρωθείς στη δημιουργία συνδέσεων και δικτύων στην πραγματική ζωή, που προσφέρουν υποστήριξη και νέες ευκαιρίες.
- Ζήτησε βοήθεια από έναν career-coach
Το να εξετάσεις το ενδεχόμενο να ζητήσεις συμβουλή από έναν career-coach, σίγουρα θα σε βοηθήσει. Ένας καταξιωμένος επαγγελματίας, μπορεί να σου προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη προσαρμοσμένη στις ατομικές σου ανάγκες.
- Κάνε έναν μικρό αυτοαναστοχασμό
Αναλογίσου την πορεία της καριέρας σου και θέσε σημαντικές ερωτήσεις όπως «τι με παρακινεί;», «ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι μου;», «ευθυγραμμίζεται η τρέχουσα καριέρα μου με τις αξίες μου;». Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις ποιες είναι οι επαγγελματικές σου φιλοδοξίες.