REAL LIFE WORKING GIRL

4 απλοί λόγοι που σε κάνουν να νιώθεις απογοητευμένος με τη δουλειά σου


JTeam

30 Ιουλίου 2024

4 απλοί λόγοι που σε κάνουν να νιώθεις απογοητευμένος με τη δουλειά σου
Pexels
Πολλές φορές, ακόμα κι όταν όλα είναι φαινομενικά ρόδινα, μπορεί να αισθάνεσαι πως κάτι δεν πάει καλά στη δουλειά σου

Όλοι έχουμε περάσει ή θα περάσουμε εκείνη τη φάση στη ζωή που χαρακτηρίζεται από ένα έντονο αίσθημα αμφιβολίας και αμφισβήτησης για τη δουλειά που έχουμε επιλέξει. Μια περίοδο, που δεν ξέρουμε εάν το εργασιακό περιβάλλον μας, είναι αυτό που είχαμε ονειρευτεί. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε μία συγκεκριμένη ηλικία, ονομάζεται η mid-career crisis.

Τι γίνεται όμως, όταν απλώς αυτό που αισθανόμαστε είναι απογοήτευση για τη δουλειά μας; Όταν νιώθουμε πως δεν ικανοποιούμαστε από αυτό που έχουμε επιλέξει; Πολλές φορές, ακόμα κι όταν είναι φαινομενικά ρόδινα, εμείς πάλι αισθανόμαστε ένα «κενό» ή νιώθουμε πως κάτι φταίει και δεν περνάμε τόσο καλά στη δουλειά μας. Εάν το έχεις βιώσει κι εσύ, ξέρεις το συναίσθημα.

Πάντως, σύμφωνα με την Τέσα Γουέστ, καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αυτοί είναι 4 απλοί λόγοι που σε κάνουν να νιώθεις απογοητευμένος με τη δουλειά σου.

Δεν είσαι στη δουλειά που σου ταιριάζει

Όταν οι άνθρωποι σκεφτόμαστε να κάνουμε μια αλλαγή σταδιοδρομίας, το πρώτο μας βήμα είναι να επεξεργαστούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα αντιμετωπίσουμε, όπως η μετακόμιση σε άλλη πόλη, η αλλαγή σε ένα υβριδικό πρόγραμμα εργασίας ή η μείωση του μισθού. Προσπαθούμε να πορευόμαστε ορθολογικά στην όποια απόφαση, εστιάζοντας σε αυτά τα θέματα, αλλά χάνουμε την ουσία. Γι΄αυτό, πριν αλλάξεις τον «δρόμο» της καριέρας σου, σκέψου εάν αυτό που θέλεις να κάνεις, σε γεμίζει πραγματικά. Αυτό, δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να πάρεις ρίσκο, απλώς το να μην αγαπάς τη δουλειά σου, σίγουρα είναι κάτι που θα σε απογοητεύει.

Υπάρχουν επικοινωνιακά κενά

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που αισθάνονται απογοητευμένοι στη δουλειά τους, δεν έχουν αναπτύξει το επιθυμητό επίπεδο επικοινωνίας με τους ανώτερούς τους, κι όχι μόνο. Η επικοινωνία, είναι το παν σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Και δυστυχώς, η απουσία της όχι μόνο σου δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά σε κάνει να νιώθεις αποπροσανατολισμένος.

Αντιμετωπίζεις καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες, αλλά δεν ξέρεις ποιους

Οι καθημερινοί, ακόμα και χαμηλού επιπέδου στρεσογόνοι παράγοντες, είναι ένας λόγος που προκαλεί δυστυχία στον χώρο εργασίας, ειδικά όταν δεν έχεις μεγάλη εικόνα για το ποιοι είναι οι δικοί σου στρεσογόνοι παράγοντες. Όταν οι άνθρωποι αναμένουμε κάτι που ξέρουμε πως μας αγχώνει, είμαστε πολύ καλοί στο να κάνουμε βήματα για να το αποτρέψουμε από το να μας επηρεάσει, όταν έρθει η στιγμή. Αντιθέτως, όταν δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που μας αγχώνει, μπορεί να νιώσουμε ακόμα και απογοητευμένοι.

Οι διευθυντές σου δεν σε βοηθούν να αγαπήσεις τη δουλειά σου

Οι άνθρωποι συχνά δίνουν στους ανώτερούς τους ενδείξεις για τη δυστυχία τους - ή ενδείξεις ότι δεν περνούν καλά στη δουλειά τους. Οι ανώτεροι, απλώς, πρέπει απλώς να μάθουν πού να κοιτάξουν. Κάθε διευθυντής σε μια εργασία, μπορεί να κάνει μικρά πράγματα για να βοηθήσει τους εργαζόμενούς του να αγαπήσουν περισσότερο τη δουλειά τους. Εάν ένας ηγέτης μπορεί να μάθει τι κάνει τους ανθρώπους να χρειάζονται εργασιακή θεραπεία, μπορεί και να λάβει μέτρα για να μην είναι οι εργαζόμενοι απογοητευμένοι.