5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις το gaslighting στη δουλειά, σύμφωνα με ψυχολόγο
JTeam
21 Οκτωβρίου 2024
Το gaslighting στον χώρο εργασίας είναι μια χειριστική τακτική που κάνει έναν άνθρωπο να αμφισβητήσει τις αντιλήψεις του για την πραγματικότητα, καθώς και να νιώθει αβέβαιος για όσα έχουν συμβεί. Ευδοκιμεί σε χώρους εργασίας που στερούνται ψυχολογικής ασφάλειας, πυροδοτώντας προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως χρόνιο στρες. Και, όπως καταλαβαίνεις, είναι κάτι που κανείς, ποτέ, δεν θέλει να ζήσει.
Ένας gaslighter μπορεί να αντιφάσκει με προηγούμενα πράγματα που έχει πει ή κάνει, καθώς και να σε κατηγορήσει για αποφάσεις που αρχικά υποστήριζε. Μπορεί να αλλάξει τις προθεσμίες χωρίς να σε ενημερώσει, να επικρίνει άδικα τη δουλειά σου ή να αρνηθεί ότι είπε πράγματα που εσύ θυμάσαι ξεκάθαρα. Φράσεις όπως «δεν το είπα ποτέ αυτό, ίσως το θυμάσαι λάθος» ή «υπερβάλλεις» χρησιμοποιούνται συνήθως από τους gaslighters για να κάνουν τους άλλους να αισθάνονται ότι εκείνοι είναι το πρόβλημα.
Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου, αυτή η συνεχής χειραγώγηση μπορεί να διαβρώσει την αυτοπεποίθησή σου, γι’ αυτό το να ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις το gaslighting στη δουλειά είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό.
Ακολουθούν 5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν.
Από τα λόγια, πήγαινε στις αποδείξεις
Ένα συνηθισμένο σημάδι ότι βιώνεις gaslighting, είναι ότι αρχίζεις να αμφισβητείς τη μνήμη σου. Οι ανώτεροί σου, μπορεί να πουν: «Δεν το είπα ποτέ αυτό», παρά γεγονός ότι εσύ θυμάσαι ευκρινώς ότι είπαν κάτι. Αυτή η τακτική έχει σχεδιαστεί για να σε κάνει να αμφισβητήσεις την αντίληψή σου για τα γεγονότα. Γι΄αυτό, πρέπει να μετατρέψεις τα λόγια σου σε πράξεις, κυρίως εάν έχεις κάτι σε γραπτό μήνυμα/email.
Εμπιστεύσου το ένστικτό σου
Ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να ξεπεράσεις το gaslighting στον χώρο εργασίας είναι να μάθεις να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου και να επικυρώνεις τις δικές σου εμπειρίες. Το gaslighting στον χώρο εργασίας δεν είναι πάντα προφανές, καθώς οι gaslighters συχνά χρησιμοποιούν διακριτικές τακτικές για να χειραγωγήσουν τους άλλους και να δημιουργήσουν αυτοαμφισβήτηση.
Η εξάσκηση της αυτο-επιβεβαίωσης, το να επιβεβαιώνεις ότι τα συναισθήματά σου είναι πραγματικά και δικαιολογημένα, μπορεί να σε βοηθήσει να ανακτήσεις την εμπιστοσύνη στις δικές σου αντιλήψεις. Το ένστικτό σου είναι συχνά ακριβές, ακόμα και όταν κάποιος προσπαθεί να σε κάνει να νιώσεις το αντίθετο.
Αναζήτησε εξωτερική υποστήριξη
Οι gaslighters συχνά απομονώνουν τους στόχους τους κάνοντάς τους να αισθάνονται μόνοι με τις εμπειρίες τους. Το να μοιραστείς τις σκέψεις και τις εμπειρίες σου με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι, μπορεί να σου προσφέρει την απαραίτητη διαύγεια. Αυτές οι εξωτερικές φωνές μπορούν να προσφέρουν μια διαφορετική οπτική γωνία, καθώς και να σε βοηθήσουν να δεις ότι δεν «φαντάζεσαι πράγματα» και ότι η χειραγώγηση του gaslighter είναι το πρόβλημα – όχι εσύ.
Θέσε σταθερά όρια
Το να εργάζεσαι με έναν διευθυντή που υπονομεύει τα επιτεύγματα και την αυτοεκτίμησή σου μπορεί να είναι εξαντλητικό, αλλά το να φύγεις δεν είναι πάντα επιλογή. Για να διαφυλάξεις την ψυχική σου υγεία, είναι ζωτικής σημασίας να ελαχιστοποιήσεις την επαφή με τον gaslighter. Η διατήρηση της επικοινωνίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και σε σχέση με τη δουλειά, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό τυχόν προσπαθειών χειραγώγησής σου.
Διατήρησε πάντα τον επαγγελματισμό σου
Οι gaslighters συχνά προσπαθούν να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις σε μια προσπάθεια να σε απαξιώσουν ή να σε κάνουν να φανείς παράλογος. Παραμένοντας ήρεμος και ψύχραιμος, δεν τους δίνεις την ικανοποίηση του να σε αναστατώσουν και τους αποτρέπεις να χρησιμοποιήσουν την αντίδρασή σου εναντίον σου. Μείνε στα γεγονότα και απόφυγε να παρασυρθείς σε συναισθηματικές αντιπαραθέσεις.