WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αυτοπεποίθηση: 5 τρόποι για να την ενισχύσεις και να βελτιώσεις τη σχέση με τον εαυτό σου


JTeam

12 Αυγούστου 2024

Αυτοπεποίθηση: 5 τρόποι για να την ενισχύσεις και να βελτιώσεις τη σχέση με τον εαυτό σου
Unsplash/ Ivan Kazlouskij
Η αρνητική φωνή στο κεφάλι σου μπορεί να καταπολεμηθεί, χτίζοντας αυτοπεποίθηση

Ας είμαστε ειλικρινείς. Κανείς δεν ξυπνάει μία μέρα και έχει ξαφνικά τρελή αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση «χτίζεται» σιγά-σιγά, είναι κάτι που μαθαίνεται, είναι κάτι που επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες. Αλλά, ένας είναι ο σημαντικότερος εξ αυτών: Το να πιστεύεις στον εαυτό σου. Ναι, ίσως αυτό δεν αρκεί για να έχεις ό,τι θέλεις στη ζωή, αλλά θα σε ενθαρρύνει να πάρεις περισσότερα ρίσκα και να αρπάξεις ευκαιρίες.

Δυστυχώς, δεν μπορείς να πείσεις μαγικά μια μέρα τον εαυτό σου ότι είσαι έξυπνος, ελκυστικός και πως αξίζεις. Οι αμφιβολίες πάντα θα υπάρχουν και η αρνητική φωνή στο μυαλό σου πάντα θα σε ενοχλεί. Υπάρχουν, όμως, τρόποι και να χτίσεις την αυτοπεποίθηση σου και να πιστέψεις – επιτέλους, στις ικανότητες και την κρίση σου.

Μη φοβάσαι να κάνεις λάθη

Η αυτοπεποίθηση δεν έχει να κάνει με το να είσαι άψογος και τέλειος. Αντίθετα, έχει να κάνει περισσότερο με το να πιστεύεις στην ικανότητά σου να αναπτύσσεσαι, να προσαρμόζεσαι και να βελτιώνεσαι. Αντί να πιέζεις τον εαυτό σου να μην τα θαλασσώσει ποτέ (κάτι που θα σε κάνει μόνο πιο αγχωμένο και ανασφαλή), μια πιο παραγωγική προσέγγιση είναι να επαναπροσδιορίζεις τα λάθη ως ευκαιρίες για να εξελιχθείς.

Κάνε μια λίστα με τις αδυναμίες και τις δυνάμεις σου

Είναι στην ανθρώπινη φύση να κολλάμε στα αρνητικά. Γι' αυτό μπορεί να βοηθήσει να αναδείξεις τα καλύτερα πλεονεκτήματά σου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυτοαμφισβήτησης. Ξεκίνησε κάνοντας μια λίστα με τις «αδυναμίες» που σε εμποδίζουν και δίπλα τους βάλε μία δύναμή σου. Μια «αδυναμία», μπορεί να μοιάζει με αυτήν τη φράση: «Έχω μεγάλο άγχος να γνωρίζω νέους ανθρώπους». Για την εξισορροπήσεις, σκέψου τα θετικά σου χαρακτηριστικά όπως: «Μου έχουν πει ότι είμαι αρκετά αστείος, οπότε ίσως μπορώ να σπάσω τον πάγο με μερικά αστεία».

Αντιμετώπισε πρώτα τους μικρούς σου φόβους

Αντί να αφήνεις τις ανασφάλειές σου να ελέγχουν τη ζωή σου, καλύτερα να τις αντιμετωπίζεις κατά μέτωπο, αλλά σταδιακά. Η αντιμετώπιση των φόβων χαμηλότερου επιπέδου και η υπέρβασή τους μπορεί να είναι ένας ισχυρός τρόπος για να βελτιώσεις την αυτοεκτίμησή σου και να πιστέψεις στον εαυτό σου.

Κάνε κάτι στο οποίο ξέρεις πως είσαι καλός

Κάθε φορά που χρειάζεσαι μια γρήγορη υπενθύμιση ότι είσαι ταλαντούχος, έξυπνος και πως αξίζεις, κάνε κάτι στο οποίο ξέρεις πως είσαι τέλειος. Εάν είσαι καλός στο να γράφεις, αξιοποίησε αυτές τις ικανότητες, γράφοντας μια μικρή ιστορία ή ένα προσωπικό δοκίμιο την επόμενη φορά που θα νιώσεις ανεπαρκής. Είναι φυσικό να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου όταν δοκιμάζεις κάτι καινούργιο, αλλά έτσι, δεν θα χτίσεις ποτέ την αυτοπεποίθησή σου.

Πρόσεξε τη γλώσσα του σώματός σου

Μικρές προσαρμογές στον τρόπο που κάθεσαι ή μιλάς, σε κάνουν να δείχνεις πιο σίγουρος. Φυσικά, αυτό δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση, αλλά μερικές φορές το υποκριτικό μέρος μπορεί να βοηθήσει να διευκολύνει το κομμάτι του αισθήματος και να πείσει τους άλλους γύρω σου, αλλά και τον εαυτό σου, πως τα έχεις όλα υπό έλεγχο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.