ΣΤΙΛ

8 throwback εμφανίσεις που σόκαραν στο κόκκινο χαλί των Kαννών- Δεν υπάκουσαν το dress code και προκάλεσαν


Μάρθα Κουμπάνη

19 Μαΐου 2020

8 throwback εμφανίσεις που σόκαραν στο κόκκινο χαλί των Kαννών- Δεν υπάκουσαν το dress code και προκάλεσαν

Το φεστιβάλ των Καννών, λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε, γεγονός που συμβαίνει για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το 1968 λόγω των επεισοδίων στο Παρίσι διακόπηκε.

Οι Κάννες, είναι χωρίς αμφιβολία, ένας θεσμός- ορόσημο για τον κινηματογράφο, ωστόσο δεν έχουν αποκλειστικά καλλιτεχνικό ενδιαφέρον. Το κόκκινο χαλί, με τις εντυπωσιακές εμφανίσεις και τα ευτράπελα καταφέρνει πάντα και συγκεντρώνει την προσοχή του κοινού. Τάσεις της μόδας, διαμαρτυρίες, πολιτικά μηνύματα και εμφανίσεις που προκαλούν, είναι ανάμεσα σε αυτά που δεν λείπουν ποτέ από το φεστιβάλ. Φέτος όμως, λείπουν ιδιαιτέρως από εμάς που το παρακολουθούμε.

Με φόντο, μία από τις πιο διάσημες παραθεριστικές πόλεις της Γαλλικής Ριβιέρας, οι κανόνες για το ντύσιμο εμπνέονται από το evening wear για τους επισκέπτες στα πολυτελή ξενοδοχεία και τα καζίνο, που διασχίζουν τους δρόμους των Καννών. Για τους άνδρες, ένα σακάκι και γραβάτα ήταν στάνταρ, ενώ οι γυναίκες φορούσαν ψηλά τακούνια και μακριά φορέματα, ωστόσο δεν ήταν λίγοι οι...επαναστάτες, που πήγαν κόντρα στους κανόνες του dresscode.

Από το 1946, που το φεστιβάλ έκανε πρεμιέρα μέχρι και το 2019, υπήρξαν στιγμές που άφησαν την δική τους ιστορία.

1953
Pablo Picasso

jenny.gr

Το 1953 ο διάσημος ζωγράφος φτάνει στο festival με shearling παλτό και κοτλέ tuxedo. Πολύ casual, αντιπροσωπευτικό παράδειγμα του menswear της εποχής. Άλλωστε, ήταν ο Picasso.

1988 Cicciolina

jenny.gr

Πορνοστάρ, πολιτικός και μούσα του πρώην συζύγου και θρύλου της τέχνης, Jeff Koons, η Ilona Staller, γνωστή και ως Cicciolina, δεν δίστασε να εμφανιστεί με εκκεντρικό στιλ στο χαλί στις Κάννες. Η Staller έφτασε στο 41ο ετήσιο φεστιβάλ, φορώντας διαφανές "φόρεμα" και κρατώντας ένα λούτρινο παιχνίδι.

1991 Madonna

jenny.gr

 

H Madonna βάζει τη δική της στιλιστική σφραγίδα το 1991, φορώντας το περιβόητο σουτιέν του Ζαν Πολ Γκωτιέ, μία εμφάνιση που έμεινε στην ιστορία της μόδας.

1997 Victoria Abril

jenny.gr

Η Ισπανίδα ηθοποιός, Victoria Abril αποφάσισε να φέρει τους κανόνες ενδυμασίας στα μέτρα της και έτσι φόρεσε το σακάκι της ανάποδα, ενώ το πίσω μέρος αποκάλυπτε το εσώρουχό της.

1997 Uma Thurman

jenny.gr

H συζήτηση για το αν πρέπει μια star να εμφανίζεται με τακούνια ή φλατ παπούτσια στο κόκκινο χαλί, είναι ένα αιώνιο ζήτημα της μόδας, ωστόσο πολλές ήταν εκείνες που τόλμησαν να συνδυάσουν τα πιο εντυπωσιακά gowns με ίσια σανδάλια, όπως η Uma Thurman.

Julia Roberts 2016

 

jenny.gr

Eκείνες πάλι που ήταν αναποφάσιστες (ή δεν άντεξαν τον πόνο), παρέλειψαν τα παπούτσια εντελώς. Η Julia Roberts επέλεξε να βγάλει τα ψηλοτάκουνα πέδιλα της στο κόκκινο χαλί το 2016 όταν εμφανίστηκε με ένα φόρεμα Armani Privé και κολιέ από σμαράγδια Chopard. Ακόμα κι έτσι όμως, κατέπληξε τα πλήθη. 

2018 Kristen Stewart

jenny.gr

Έχει χυθεί αρκετό μελάνι για την απόφαση της Kristen Stewart να βγάλει τις Louboutin γόβες της στην πρεμιέρα του Blackkklansman το 2018. Η Stewart, ωστόσο, συνόψισε τις σκέψεις της για τη διαμάχη πιο σύντομα. "Υπάρχει σίγουρα ένας ξεχωριστός ενδυματολογικός κώδικας. Οι άνθρωποι θυμώνουν πολύ αν δεν φοράς τακούνια", δήλωσε η ηθοποιός σε συνέντευξή της, στο The Hollywood Reporter το 2015. "Αλλά, αν δεν ζητάτε από τους άνδρες να φορούν τακούνια και φόρεμα, δεν μπορείτε να το ζητήσετε ούτε από εμένα. "

2015 DJ Kiddy Smile

jenny.gr

Ένας ενδυματολογικός κώδικας που βασίζεται σε κανόνες του περασμένου αιώνα, δεν αφήνει περιθώρια ρευστότητας. Πέρυσι, ο DJ Kiddy Smile μοιράστηκε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο φεστιβάλ όταν επέλεξε να εκφραστεί αντί να φορέσει το τυπικό κοστούμι και γραβάτα. Το λουλουδάτο φόρεμα του στην πρεμιέρα του Pain and Glory ήταν εξαιρετικό, αλλά σχεδόν δεν βγήκε στο χαλί. Τον σταμάτησαν και αρχικά του αρνήθηκαν την είσοδο, ρωτώντας αν η εμφάνισή του ήταν «παραδοσιακή αφρικανική στολή».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.