Yves Saint Laurent: O σχεδιαστής που έδωσε στις γυναίκες δύναμη, μετά την ελευθερία της Coco Chanel
Μάρθα Κουμπάνη
1 Ιουνίου 2020
Ο Yves Saint Laurent περιγράφηκε ως πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της ζωής του - μια μεγαλοφυία, ένα θαυμαστό αγόρι, ο Pied Piper της μόδας - και πολλά περισσότερα από τότε που πέθανε την 1η Ιουνίου 2008. Είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές του 20ου αιώνα.
«Ήταν σαν τον Πικάσο», δήλωσε η Valerie Steele, διευθύντρια και επικεφαλής επιμελήτρια του Μουσείου στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μόδας τη στιγμή του θανάτου του. «Ο τρόπος που συνέχισε να μεταμορφώνει το στιλ του ωστόσο, κάθε φορά είχε απίστευτο αντίκτυπο στη μόδα».
Από την πρώτη του συλλογή στον Christian Dior -σε ηλικία μόλις 21 ετών - μέχρι την ενδυνάμωση του Le Smoking και των see through και την υπεράσπιση της διαφορετικότητας, ο Yves Saint Laurent ήταν ένας πραγματικός καινοτόμος της εποχής του.
Ο Yves Saint Laurent γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1936 στο Οράν της γαλλοκρατούμενης τότε Αλγερίας και ήταν το μεγαλύτερο παιδί ενός εύπορου Γάλλου βιομηχάνου. Από μικρός έδειξε το ταλέντο του στο σχέδιο, φτιάχνοντας ρούχα για τις κούκλες των μικρότερων αδελφών του. Στα 17 του γράφτηκε σε σχολή μόδας του Παρισιού και το σχέδιό του για ένα βραδινό φόρεμα απέσπασε το πρώτο βραβείο σε ετήσιο διαγωνισμό.
Το ταλέντο του το αναγνώρισε αμέσως ο Christian Dior, που τότε μεσουρανούσε στη γαλλική υψηλή ραπτική και τον προσέλαβε στον οίκο του ως σχεδιαστή. Μετά τον θάνατο του Dior το 1957, ο Saint Laurent ανέλαβε επικεφαλής σχεδιαστής, ξεπερνώντας σε φήμη τον μέντορά του. Διηύθυνε τον Οίκο Dior επί τρία χρόνια, μέχρι που κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας.
Η πρώτη του συλλογή, η γραμμή Trapeze της άνοιξης του 1958, ήταν θρίαμβος. Αντί της στιλιζαρισμένης μέσης του Dior, ο Saint Laurent δημιούργησε μια ελαφρύτερη, πιο ρευστή σιλουέτα με λιγότερο ύφασμα.
Το 1962, μαζί με τον σύντροφό του Pierre Berge, ίδρυσε τον δικό του Οίκο, ο οποίος με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μια «αυτοκρατορία», μέχρι να εξαγοραστεί τη δεκαετία του '90 από την εταιρεία καλλυντικών και φαρμακευτικών ειδών Sanofi.
Ο Yves Saint Laurent ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα τo γυναικείο στιλ. Τα σχέδια του έφεραν επανάσταση, ντύνοντας τις γυναίκες με παντελόνια, ζιβάγκο και ρούχα σαφάρι, αλλά και με σμόκιν, ένα ρούχο που κράτησε σε όλες τις συλλογές του, εξελίσσοντάς το κάθε φορά.
Οι γυναίκες φορούσαν κοστούμια και παντελόνια ήδη όταν ο Saint Laurent δημιούργησε τον ομώνυμο οίκο αλλά, όπως είπε ο Pierre Berge το 2008: «Η Gabriel Chanel έδωσε στις γυναίκες ελευθερία. Ο Yves Saint Laurent τους έδωσε δύναμη. "Όταν έκανε το ντεμπούτο του στο Le Smoking το 1966, ήταν ακόμη αμφιλεγόμενο για τις γυναίκες να φορούν παντελόνι δημόσια.
Το Le Smoking ήταν, και είναι στην καρδιά του, ένα ένδυμα εξέγερσης και αίγλης, μια πρόκληση για το status quo. «Ήθελα οι γυναίκες να έχουν την ίδια βασική ντουλάπα με έναν άνδρα», είπε στο The Observer το 1977. «Blazer, παντελόνι και κοστούμι. Είναι τόσο λειτουργικά. Πίστευα ότι οι γυναίκες το ήθελαν και ήταν σωστό. "Οι πρώτες που υιοθέτησαν ήταν οι Catherine Deneuve, Liza Minnelli, Lauren Bacall και Bianca Jagger".
Η σχέση ανάμεσα στον κόσμο της τέχνης και της μόδας είναι πλέον συνηθισμένη, αλλά ο Saint Laurent ήταν από τους πρώτους που έβαλε την τέχνη στο runway - και έβαλε και τα σχέδιά του σε γκαλερί. Τα έργα των Vincent van Gogh, Andy Warhol, Pablo Picasso, Henri Matisse και Georges Braque εμφανίζονται στα σχέδιά του. Το πιο διάσημο από όλα ήταν η συλλογή Mondrian του 1965, η οποία περιελάμβανε έξι κλασικά φορέματα σε στιλ '60s - φόρος τιμής στους πίνακες του Ολλανδού καλλιτέχνη και το νεωτεριστικό του πνεύμα.
Ο Saint Laurent ήταν από τους πρώτους σχεδιαστές που κάλεσε μαύρα μοντέλα στα shows του. Η Iman, η Rebecca Ayoko, η Katoucha Niane και η Dalma Callado ήταν μερικές από τις εξωτικές μούσες του. «Το πρώτο μου εξώφυλλο στη Vogue ήταν εξαιτίας αυτού του άντρα», είπε η Naomi Campbell όταν ο σχεδιαστής απεβίωσε.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, στο αποκορύφωμα της σεξουαλικής επανάστασης και της συνεχούς ανόδου του φεμινισμού , ο Saint Laurent ενσωμάτωσε μπλούζες από οργάντζα και διάφανα tops. Δεν είχε τόσο να κάνει με την αποκάλυψη και επίδειξη του γυναικείου κορμιού αλλά μάλλον την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων. Ήταν σεξουαλικό χωρίς ίχνος χυδαιότητας.
Το ready to wear σύστημα είναι πλέον mainstream, αλλά τον Σεπτέμβριο του 1966, ο Saint Laurent έγινε ο πρώτος couturier που άνοιξε μια ready to wear μπουτίκ με το όνομά του. Η μπουτίκ Rive Gauche βρισκόταν στην αριστερή όχθη του Παρισιού στην 21 rue de Tournon. Αντί να είναι μια φθηνότερη έκδοση των couture designs του, ο Saint Laurent το χρησιμοποίησε ως σημείο δοκιμής για νέες ιδέες, δημιουργώντας εντελώς ξεχωριστές συλλογές. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία κι ακόμα μία πρωτοπορία.
Συνέχισε, ανοίγοντας μπουτίκ στη Νέα Υόρκη το 1968 και στο Λονδίνο το 1969. Την ίδια χρονιά, άνοιξε επίσης κατάστημα με ανδρικά ενδύματα. Ο Yves Saint Laurent ήταν ένας άνθρωπος πολύ ντροπαλός και εσωστρεφής, με πολύ λίγους φίλους και μακριά από τον κόσμο. Έπαιρνε ουσίες, κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες αλκοόλ και κατατρυχόταν από διαρκείς κρίσεις κατάθλιψης. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δραστηριότητα το 2002, έκανε σπανίως δημόσιες εμφανίσεις. Τιμήθηκε με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, μία από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις της Γαλλίας. Καταβεβλημένος από τον καρκίνο του εγκεφάλου από τον οποίο έπασχε, πέθανε στο Παρίσι την 1η Ιουνίου 2008.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.