ΣΤΙΛ

Ρούχα που ηλεκτρίζονται: Πώς να τα σταματήσετε και να πείτε "αντίο" στον στατικό ηλεκτρισμό


Μάρθα Κουμπάνη

27 Οκτωβρίου 2020

Ρούχα που ηλεκτρίζονται: Πώς να τα σταματήσετε και να πείτε "αντίο" στον στατικό ηλεκτρισμό

Eίναι προχωρημένο φθινόπωρο, και η θερμοκρασία απαιτεί να βάλετε έστω ένα λεπτό καλσόν για να φορέσετε το αγαπημένο σας φόρεμα, αυτό που σας κάνει να αισθάνεστε υπέροχες. Βγαίνετε με αυτοπεποίθηση και ξεκινάτε για το γραφείο και λίγα μόλις μέτρα παρακάτω, συνειδητοποιείτε ότι το φόρεμά σας δεν ανεμίζει στο φύσημα του ανέμου. Αντίθετα, τα ρούχα σας έχουν κολλήσει εντελώς επάνω σας και σας καταστρέφουν το στιλ.  

Story of your life;

Συμβαίνει σε όλες μας, και ειδικά μέσα τον χειμώνα όταν φοράμε μάλλινα πουλόβερ, αλλά και ζεστά συνθετικά υφάσματα. Όταν μας αγγίζει ο στατικός ηλεκτρισμός, τα ρούχα κυριολεκτικά κολλάνε επάνω μας και μας καταστρέφουν την εμφάνιση.

Καλώς ή κακώς, το συνθετικό είναι ανάμεσα στα πιο δημοφιλή υφάσματα αφού είναι ανθεκτικό και διατηρεί το χρώμα του ενώ ταυτόχρονα είναι οικονομικό. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι και άλλα είδη υφασμάτων δεν ηλεκτρίζονται, με το σατέν και το μετάξι να είναι ψηλά στη λίστα.

Αποφασίσαμε να βρούμε λύσεις για να το αντιμετωπίσουμε όταν συμβαίνει. Πρώτο βήμα είναι να το κατανοήσουμε για να το αντιμετωπίσουμε σωστά.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην τριβή. Όταν οι συνθήκες όπως π.χ ο αέρας, είναι ξηρές και δύο διαφορετικά υλικά έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, γίνεται ανταλλαγή ηλεκτρονίων, (θετικών και αρνητικών φορτίων).  Όλες θα έχετε ακούσει τη φράση "τα ετερώνυμα έλκονται". Αυτό ακριβώς, συμβαίνει και εδώ. 

jenny.gr

Τι μπορούμε να κάνουμε; Υπάρχουν ορισμένα tips τα οποία μπορούν μας σώσουν.

1. Το νερό

Βρέξτε τα χέρια σας με λίγο νερό και σκουπίστε τα στο ύφασμα που έχει ηλεκτριστεί. Αν χρειαστεί, επαναλάβετε και δεύτερη φορά.

2. Η λακ

Χρησιμοποιήστε μια λακ με σύστημα αεροζόλ και ψεκάστε από μικρή απόσταση τα ρούχα σας από την μέσα πλευρά. Αν φοράτε καλσόν, κάλτσες ή κολάν, ψεκάστε τα και θα απομακρύνετε τον ηλεκτρισμό στη στιγμή. Επιπλέον, υπάρχουν και ειδικά σχεδιασμένα σπρέι για την αντιμετώπισή του.

3 Κρέμα σώματος

Πριν ντυθείτε, απλώστε στο δέρμα σας, ενυδατική σώματος. Τα μόρια νερού, που περιέχει στη σύνθεση της, θα αποτρέψουν τον ηλεκτρισμό, ενώ θα σας ενυδατώσει.

4. Μαντηλάκια στεγνωτηρίου (αντιστατικά)

Αν στεγνώνετε τα ρούχα σας με αυτόν τον τρόπο, δοκιμάστε να τοποθετήσετε ένα ειδικό μαντηλάκι ανάμεσα στα βρεγμένα ρούχα σας πριν τα στεγνώσετε.

5. Mέταλλο

Φαίνεται αστείο, όμως μια μεταλλική κρεμάστρα ή ακόμα και ένα κουτάλι, μπορεί να τραβήξει τον ηλεκτρισμό από τα ρούχα σας. Αρκεί να περάσετε το μεταλλικό αντικείμενο πάνω από το ύφασμα και δε θα το πιστεύετε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.