ΣΤΙΛ

"Morphes": H Ioanna Kourbela συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο πιο fashionable workshop


Μάρθα Κουμπάνη

25 Νοεμβρίου 2020

"Morphes": H Ioanna Kourbela συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στο πιο fashionable workshop

H σχεδιάστρια Ιωάννα Κουρμπέλα συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το εργαστήριο μόδας Morphés, εμπνευσμένο από την μορφή της Ιφιγένειας.
Οι συμμετέχουσες παρακολούθησαν διαδικτυακά τις εισηγήσεις σχετικές με την ιστορία του κουστουμιού και της μόδας, την μελέτη των χρωμάτων και των υφασμάτων ως τη σύλληψη της ιδέας τον σχεδιασμό του πατρόν και την κοπή και τη ραφή του ρούχου.
Μία πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου και της καλλιτεχνικής διευθύντριας Κατερίνας Ευαγγελάτου, που η σχεδιάστρια αγκάλιασε με πολύ ενδιαφέρον, με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός ενισχύει την πολυδιάστατη σημασία της
μόδας.

Στο τέλος του εργαστηρίου κάθε συμμετέχουσα θα έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο ένδυμα ενώ το σύνολο των ενδυμάτων θα παρουσιαστεί σε ένα ξεχωριστό φεστιβαλικό editorial στο περιοδικό Marie Claire. H καλλιτεχνική διαδικασία πλαισιώνεται από καταξιωμένους επαγγελματίες από τον χώρο της μόδας και του θεάτρου.

jenny.gr

H ίδια η Ελληνίδα σχεδιάστρια μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» σχετικά με την συνέργεια της με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και μοιράστηκε τις σκέψεις της για το εργαστήριο μόδας «MORPHÉS»:
"Στις αρχές του καλοκαιριού, η Κατερίνα Ευαγγελάτου μου πρωτοανέφερε τη σκέψη της για τον νέο τρόπο που σκέφτονται να προσεγγίσουν το θεσμό του Φεστιβάλ και για τα επικείμενα workshops τα οποία αφορούν όχι μόνο τη μόδα και το θέατρο αλλά αντίστοιχα και το χορό και τη μουσική. Με ενθουσίασε πολύ αυτός ο πρωτότυπος διάλογος ανάμεσα στη μόδα και το αρχαίο δράμα και πολύ γρήγορα βρέθηκα να δημιουργώ το syllabus που θα ενώσει αυτά τα δύο πεδία.
Η Fashion designer περιέγραψε ακριβώς τoν τρόπο λειτουργίας του workshop: Στο workshop αυτό, οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη δημιουργική διαδικασία ενός ρούχου με έμπνευση από το αρχαίο δράμα στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Θα παρακολουθήσουν εισηγήσεις από πολύ καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου όπως η θεατρική ενδυματολόγος Εύα Νάθενα, η εικαστικός Μαριάννα Κατσουλίδη, η art director Αλεξάνδρα Πετσετάκη, καθώς και η διευθύντρια του περιοδικού Marie Claire Γαλάτεια Λασκαράκη, σχετικά με τον σχεδιασμό, την ιστορία του κοστουμιού και της μόδας, την ανάλυση ενός ρόλου-xαρακτήρα.
Οι συμμετέχουσες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο ένδυμα, ενώ στο σύνολό τους θα παρουσιαστούν σε ένα ξεχωριστό «Φεστιβαλικό» editorial στο περιοδικό Marie Claire φωτογραφημένα από τον ταλαντούχο φωτογράφο μόδας Γιώργο Καπλανίδη.
H Iωάννα Κουρμπέλα συνέχισε αποκαλύπτοντας την σημασία του εργαστηρίου αυτού λέγοντας: Με την πεποίθηση ότι ο πολιτισμός ενισχύει την πολυδιάστατη σημασία της μόδας και ειδικά το θέατρο με αναγνωρισμένη παγκόσμια την ελληνικότητά του, ένας τέτοιου είδους διάλογος είναι αμοιβαία ωφέλιμος.

jenny.gr

Η μόδα με αφορμή το διαχρονικά επίκαιρο έργο του Ευρυπίδη (Ιφιγένεια η εν Αυλίδι και Ιφιγένεια η εν Ταύροις) θα ωθήσει τους συμμετέχοντες να εργαστούν σε ένα υψηλότερο καλλιτεχνικό επίπεδο, αναλύοντας το ρόλο της γυναίκας κοινωνικά, θέμα ιδιαίτερης σημασίας και σήμερα, καθώς πάνω σε αυτό εκφράζεται και την απασχολεί. Το θέατρο από πλευράς του θα ανακαλύψει έναν νέο τρόπο να παρουσιαστεί στο κοινό, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.