ΣΤΙΛ

Οι πιο επιδραστικές γυναίκες fashion designers που διαμόρφωσαν την μόδα του σήμερα


Μάρθα Κουμπάνη

8 Μαρτίου 2021

Οι πιο επιδραστικές γυναίκες fashion designers που διαμόρφωσαν την μόδα του σήμερα

Οι σχεδιαστές είναι οι διασημότητες της βιομηχανίας μόδας. Διοχετεύουν τα οράματά τους σε ομώνυμες γραμμές, αναβιώνουν παλιούς οίκους και χτίζουν lifestyle brands. Από την Jeanne Lanvin, η οποία ξεκίνησε την αυτοκρατορία της ως επιχειρηματίας πριν από τον 19ο αιώνα, μέχρι την μοντέρνα Rei Kawakubo, η οποία έγινε η λεπτή γραμμή στην οποία η μόδα συναντά την τέχνη αυτές οι δυναμικές γυναίκες δημιούργησαν σχέδια που άλλαξαν τη μόδα και μας επηρεάζουν ακόμα και σήμερα.

Jeanne Lanvin

jenny.gr

Μία από τις πρώτες γυναίκες επιχειρηματίες στη μόδα, η Jeanne Lanvin άνοιξε έναν οίκο καπέλων το 1889. Αργότερα, εμπνευσμένη από την κόρη της, Marguerite Marie-Blanche di Pietro, η Lanvin άρχισε να δημιουργεί πλούσια φορέματα για μικρά κορίτσια χρησιμοποιώντας ευαίσθητα μετάξια και πανέμορφα κεντήματα. Παιδικά ενδύματα και ενδύματα ενηλίκων της Lanvin γίνονταν ανάρπαστα και η στρατηγική πολυκαταστημάτων της ήταν μπροστά από την εποχή της - μέχρι τη δεκαετία του 1920, η σειρά της επεκτάθηκε σε αθλητικά ενδύματα, γούνες, διακόσμηση σπιτιού, εσώρουχα, ανδρικά, μαγιό και αρώματα.

Madeleine Vionnet

jenny.gr

 Θεωρείται η "αρχιτέκτονας μεταξύ των μοδίστρων", η Vionnet άλλαξε τη μόδα για πάντα όταν ίδρυσε τον οίκο μόδας το 1912. Γρήγορα έγινε γνωστή για τη γλυπτική της προσέγγιση στο σχεδιασμό ενδυμάτων. Τα φορέματα της μιμούνταν κλασικά ελληνικά αγάλματα, με υπερβολικά όμορφα ντραπέ υφάσματα και πτυχώσεις. Οι κυρίες ερωτεύτηκαν την άνεση και τη ρευστότητα των κομματιών της. Όπως είπε κάποτε, "Όταν μια γυναίκα χαμογελά, τότε το φόρεμά της πρέπει να χαμογελάει επίσης.

Coco Chanel

jenny.gr

Η απόλυτη κλασική σχεδιάστρια, η Coco Chanel δημιούργησε fashion staples που θα διαρκούσαν μια ζωή. Το μικρό μαύρο φόρεμα. Το σακάκι τουΐντ. Αλλά ήταν το ύφασμα flannel που την καθιέρωσε. Ξεκινώντας την καριέρα της κατά τη διάρκεια του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η πρώτη σχεδιάστρια που χρησιμοποίησε το υλικό, που προορίζεται συνήθως για εσώρουχα, σε όλη τη συλλογή της. H Chanel απελευθέρωσε τις γυναίκες από τα ρούχα που τις καταπίεζαν. Σύντομα επέκτεινε την αυτοκρατορία της και στην ομορφιά δημιουργώντας πολύτιμα αρώματα, συμπεριλαμβανομένου του εμβληματικού Νο. 5.

 

Claire McCardell

jenny.gr

Η McCardell θεωρείται η δημιουργός της American Fashion. Αφού γεννήθηκε η μαζική παραγωγή και το ready to wear τη δεκαετία του '30, η Αμερική προσπάθησε να βρει τη δική της ταυτότητα. H McCardell δημιούργησε λειτουργικά, κομψά κομμάτια που υπερέβαιναν τις  καθιερωμένες αξίες της γαλλικής μόδας: εύκολο φόρεμα με τσέπες, πολυλειτουργικά περιτυλίγματα, ελεύθερες πτυχές και ρούχα από βαμβάκι, twill, gingham, denim και jersey για πρωί και βράδυ.

Elsa Schiaparelli

jenny.gr

Το signature χειροποίητο πουλόβερ Trompe l'Oeil Sweater της Schiaparelli ήταν αφετηρία της καριέρας της στη μόδα το 1927. Ήταν ένα στιγμιαίο best-seller και καθόρισε το στιλ της. Ήταν η πρώτη που χρησιμοποίησε τα φερμουάρ ως ορατό statement piece. To label της συνεργάστηκε με εκλεκτούς καλλιτέχνες όπως ο Salvador Dali και η Meret Oppenheim. Το μοναδικό της στυλ την έφερε στο εξώφυλλο του περιοδικού TIME. Ήταν η πρώτη γυναίκα σχεδιάστρια μόδας που κέρδισε την τιμή.

 

Mary Quant

jenny.gr

Σε εκείνην χρωστάμε την δημιουργία της μίνι φούστας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60 στο Λονδίνο, η Quant βρήκε την έμπνευσή της στους δρόμους . Κάποτε είπε, "Ήταν τα κορίτσια στο King's Road που εφηύραν το μίνι. Έκανα εύκολα, νεανικά, απλά ρούχα, στα οποία μπορούσες να κινηθείς, στο οποίο θα μπορούσες να τρέξεις και να πηδήξεις." Τα μικρά φορέματα της σε έντονα χρώματα σε συνδυασμό με διασκεδαστικά καλσόν με prints καθόριζαν μια εποχή.

 

Sonia Rykiel

jenny.gr

H ανάγκη για πιο μαλακά πουλόβερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της το 1962,  οδήγησε την Γαλλίδα σχεδιάστρια Sonia Rykiel να δημιουργήσεi κομμάτια για τη fashion line του συζύγου της, συμπεριλαμβανομένου ενός ριγέ πουλόβερ που ονόμασε "Poor Boy". Σύντομα, τα πλεκτά πουλόβερ και τα φορέματά της θα άλλαζαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη μόδα. Αγαπημένη επαναστάτρια της μόδας, έγινε η πρώτη σχεδιάστρια που εκθέτει σκόπιμα ραφές και τυπώνει λέξεις ή φράσεις σε πουλόβερ, εμπνέοντας γενιές γυναικών να κάνουν μια δήλωση.

 

Elsa Peretti

jenny.gr

Η Ιταλίδα σχεδιάστρια κοσμημάτων έφερε την επανάσταση στη βιομηχανία με την απλή, διαχρονική αισθητική της. Στα τέλη της δεκαετίας του '60, έφερε έναν αέρα εκλεπτυσμένης απλότητας στη Νέα Υόρκη με τη δουλειά της για τους Halston, Tiffany's και τον πλέον ανενεργό Giorgio di Sant 'Angelo. Μερικά από τα πιο διάσημα σχέδιά της παραμένουν iconic σήμερα, από το δάκρυ της Tiffany έως το κολιέ με στρογγυλό κρεμαστό κολιέ.

Vivienne Westwood

jenny.gr


 Η Dame Vivienne Westwood είναι υπεύθυνη για τη σύγκλιση της μόδας και του πανκ. Μια ακτιβίστρια, επιχειρηματίας και σχεδιάστρια, η Westwood ασχολείται με τα πάντα, από τα πολιτικά δικαιώματα έως την κλιματική αλλαγή μέσα από τη δουλειά της, δημιουργώντας ταυτόχρονα υψηλή μόδα. Ξεκίνησε να σχεδιάζει ρούχα για την πανκ μπουτίκ SEX τη δεκαετία του '70. Σήμερα, διευθύνει το ομώνυμο label της, καθώς και τη Vivienne Westwood Red Label.

 

Rei Kawakubo

jenny.gr

Ως γυναίκα που σχεδιάζει για άλλες γυναίκες, η Rei Kawakubo αμφισβητούσε πάντα τις παραδοσιακές κοινωνικές δομές της μόδας, χωρίς να συμβιβάζεται ποτέ στην τέχνη πάνω από την πρακτικότητα. Με φόντο τις καλές τέχνες, κυκλοφόρησε το Comme des Garçons  το 1973 και παρουσίασε την πρώτη της συλλογή στο Παρίσι το 1981. Τα μεγάλα, γεωμετρικά πλαίσια και τα αποδημημένα, σχισμένα και  φορέματα σε ουδέτερες χρωματικές παλέτες έχουν καθιερώσει το έντονα μοντέρνο στιλ της.

 

Miuccia Prada

jenny.gr

Το 1978,  η νεότερη εγγονή του Mario Prada, η Miuccia ανέλαβε την μάρκα δερμάτινων ειδών της εταιρείας και τη μετέτρεψε σε μοντέρνο εργοστάσιο μόδας. Με διδακτορικό στην πολιτική επιστήμη, η Miuccia ηγήθηκε του οράματος των πνευματικών και περίπλοκων αναφορών στη μόδα, ενώ είναι επίσης στο τιμόνι δύο εξαιρετικά επιτυχημένων διεθνώς οίκων μόδας. Το 1992, ίδρυσε το Miu Miu.

 


Carolina Herrera

jenny.gr

Η Carolina Herrera είναι η επιτομή της αβίαστης κομψότητας. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Διεθνή Λίστα Καλοντυμένων το 1972, στη συνέχεια εξελέγη στο Hall of Fame το 1980. Το 1981, η φίλη της Diana Vreeland, τότε αρχισυντάκτρια της Vogue πρότεινε στην Carolina εμβληματική της εμφάνιση με ένα λευκό πουκάμισο και μια φούστα από ταφτά έχει γίνει ένα πρότυπο eveninwear- αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες ντύνονται.

Diane Von Furstenberg

jenny.gr

Η Diane von Fürstenberg, πρώην πριγκίπισσα Diane του Fürstenberg είναι σχεδιάστρια μόδας από το Βέλγιο. Τα πλεκτά jersey wrap dresses της DVF ταρακούνησαν στον κόσμο της μόδας - και διεθνώς - όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1974. Η Diana Vreeland του BAZAAR ήταν οπαδός και πολλοί χαρακτήρισαν την επιτυχία της DVF ως επαναστατική, όπως η δημιουργία του μικρού μαύρου φορέματος από την Coco Chanel. Από τότε, συνέχισε να αναπτύσσει την επωνυμία της σε παγκόσμιο επίπεδο.

Norma Kamali

jenny.gr

Η Λιβανέζα-Βάσκα σχεδιάστρια έκανε το πάθος της για τη δομή τάση. Σε αυτή οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό τις μεγάλες βάτες της δεκαετίας του 1980. Είναι γνωστή για την δημιουργία νέων σχημάτων όπως το διάσημο «παλτό υπνόσακος» όπως και για τα μαγιό της με κορυφαία στιγμή όταν ένα από αυτά φορέθηκε από την Farrah Fawcett στο Charlie's Angels .

Donna Karan

jenny.gr

Η Donna Karan ξεκίνησε την αυτοκρατορία της το 1985, όταν ξεκίνησε τη συλλογή γυναικείων ενδυμάτων της. Η νεότερη σειρά της DKNY ξεκίνησε το 1988. Η δημιουργία απλών, κομψών basics της έγινε γρήγορα σημαντική επιρροή. Αξιοποίησε νωρίς την παγκόσμια τάση των ευέλικτων καθημερινών κομματιών που θα μπορούσαν να φορεθούν all day long, όπως το Cozy, ένα πλεκτό πουλόβερ που μπορεί να μετατραπεί και να φορεθεί με περισσότερους από 12 διαφορετικούς τρόπους.

Stella McCartney

jenny.gr

Τόσο οι ακτιβιστές όσο και οι λάτρεις της μόδας γνωρίζουν τη σημαντική συνεισφορά της Stella McCartney στην ηθική μόδα. Ως δια βίου χορτοφάγος και υποστηρίκτρια των δικαιωμάτων των ζώων, η McCartney χρησιμοποιεί πάντα vegan δέρμα και γούνα στα ρούχα, τις τσάντες και τα αξεσουάρ της από τότε που ξεκίνησε την ομώνυμη σειρά της το 2001. Τα κομμάτια της είναι κομψά και φορετά, ενώ απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες.

Phoebe Philo

jenny.gr

Το 2008, η Phoebe Philo διορίστηκε creative director της Céline και έφερε νέο αέρα στο Luxury brand μέσα από την αισθητική της. Αισθητική που υιοθέτησαν πολλοί σχεδιαστές τις ερχόμενες σεζόν: elegant ρούχα και αξεσουάρ με μια μινιμαλιστική αίγλη. Η ίδια η Philo είναι είδωλο και παραμένει ακόμα και μετά την αποχώρηση της από τον οίκο Celine.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.