ΣΤΙΛ

Alber Elbaz: Ο άνθρωπος που απογείωσε τον Lanvin και τα σχέδια του οποίου λάτρεψαν οι γυναίκες


The Jennettes

26 Απριλίου 2021

Alber Elbaz: Ο άνθρωπος που απογείωσε τον Lanvin και τα σχέδια του οποίου λάτρεψαν οι γυναίκες
Ποιός ήταν ο διάσημος σχεδιαστής μόδας Alber Elbaz

Ο Alber Elbaz, ο ταλαντούχος Ισραηλινός σχεδιαστής πέθανε σε ηλικία 59 ετών, το Σάββατο 24 Απριλίου, σε νοσοκομείο του Παρισιού. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε η Compagnie Financière Richemont, η εταιρία με την οποία ο Elbaz συνεργάστηκε για το AZ Factory. Λέγεται ότι ο Elbaz πέθανε αφού νόσησε από τον ιό του Covid-19, με τον ίδιο να είναι σε κώμα τις τελευταίες ημέρες, φήμη που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επίσημα.

Γεννήθηκε στο Μαρόκο και μεγάλωσε και σπούδασε στο Ισραήλ, ενώ ο σχεδιαστής μετακόμισε στη Νέα Υόρκη στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Μετά από μια θητεία σε εταιρεία νυφικών, βρέθηκε να δουλεύει για τον Geoffrey Beene, εργαζόμενος ως ανώτερος βοηθός του για επτά χρόνια. Στη Νέα Υόρκη, ο Elbaz άλλαξε το τελευταίο γράμμα του πρώτου του ονόματος, έγινε Αlber έτσι ώστε το όνομά του να προφέρεται σωστά στη Νέα Υόρκη, καθώς και επειδή ένιωθε ότι ήταν καλύτερο όνομα στον χώρο της μόδας.

jenny.gr

Cara Delevingne

Ο Elbaz ήρθε στο διεθνές ραντάρ όταν προσλήφθηκε από τον Ralph Toledano στο τιμόνι του Guy Laroche στο Παρίσι το 1996. Από το 1996 έως το 1998, ο Elbaz εργάστηκε για τον γαλλικό οίκο Guy Laroche, εργαζόμενος από το Παρίσι ως επικεφαλής του prêt-à-porter. Διορισμένος από τον Pierre Bergé, ο Elbaz εργάστηκε στη συνέχεια ως δημιουργικός διευθυντής του Yves Saint Laurent από το 1998. Τον έφεραν με την προσδοκία να αντικαταστήσει τον Saint Laurent όταν αποσύρθηκε. Αντ 'αυτού, μετά από τρεις σεζόν, ο Gucci αγόρασε την εταιρεία και απέλυσε τον Elbaz τον Ιανουάριο του 2000, κάνοντας επικεφαλής σχεδιαστή τον Tom Ford.

Ο Elbaz άρχισε να σχεδιάζει για τον Lanvin το 2001. Κατείχε επίσης μερίδιο στην εταιρεία σχεδόν 18%. Κατά τη διάρκεια της 14χρονης θητείας του, μεγαλούργησε και ανανέωσε τον οίκο με το classic with a twist ύφος του και με μεταξωτά κοκτέιλ φορέματα και άλλα γυναικεία σχέδια που συχνά έπαιζαν με το χρώμα ή άλλες ασυνήθιστες παραλλαγές στην κομψότητα.

Κοιτάζοντας πίσω στην καριέρα του, το Women's Wear Daily έγραψε: «Τα κομψά, θηλυκά του σχέδια και τα εντυπωσιακά runway show, που είχαν πνεύμα καρναβαλιού, κατάφεραν τον Lanvin για να γίνει ένας κορυφαίος οίκος μόδας στο Παρίσι». Δημιούργησε επίσης μια τάση για κοσμήματα με την παρουσίαση μαργαριταριών καλυμμένων με ύφασμα. Ακόμα όμως και τα χιουμοριστικά του σκίτσα για τα πάντα, από τα γλειφιτζούρια μέχρι το ίδιο του το πρόσωπό, έγιναν signature.

jenny.gr

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Elbaz ανακοίνωσε ότι είχε αποσυρθεί από την Lanvin μετά από διαφωνίες με τον κύριο μέτοχο της εταιρείας, Shaw-Lan Wang. Ο Elbaz παραπονέθηκε επίσης για την έλλειψη στρατηγικής και στοχευμένων επενδύσεων της εταιρείας. Λίγο πριν απολυθεί, ο Elbaz είχε προσλάβει την Chemena Kamali από την Chloé ως διευθύντρια σχεδιασμού γυναικών. Οι πωλήσεις της Lanvin στη συνέχεια μειώθηκαν και η Fosun της Κίνας αγόρασε τελικά τη γραμμή.

Αφού έφυγε από τον Lanvin, o Elbaz σχεδίασε όλα τα κοστούμια που φορούσε η Natalie Portman στην ταινία A Tale of Love and Darkness του 2016, την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με διάφορες μάρκες μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Converse και LeSportsac.  Το 2016, κυκλοφόρησε το άρωμα Superstitious, σε συνεργασία με τον αρωματοποιό Dominique Ropion για το γαλλικό οίκο αρωμάτων Editions de Parfums Frédéric Malle.  Το 2019 συνεργάστηκε με τον Ιταλικό οίκο υποδημάτων Tod's, δημιουργώντας τσάντες και loafers.

jenny.gr

Επίσης το 2019, ενώνει τις δυνάμεις του με τον Richemont για να αναπτύξει τη δική του γραμμή, το AZfashion, μια μάρκα που προορίζεται να επικεντρωθεί στην «ανάπτυξη λύσεων για τις γυναίκες της εποχής μας». Είναι η πρώτη εμπλοκή του Richemont σε μια νεοεμφανιζόμενη μάρκα και επικεντρώνεται στη δημιουργία βελτιωμένων θεμελιωδών βασικών και τεχνικών πλεκτών, τα οποία ο σχεδιαστής ονόμασε "switchwear". Αυτό ήταν και το project που σηματοδότησε την μεγάλη επιστροφή του, που αγκάλιασε με πολλή χαρα ο κόσμος της μόδας το 2020.

Ο σύντροφος ζωής του Elbaz ήταν ο Alex Koo, διευθυντής εμπορευμάτων του Lanvin.

Κατά την διάρκεια της καριέρας του η ευφυία και το χιούμορ, το ταλέντο και η αγάπη τόσο για την μόδα όσο και τις γυναίκες χαρακτήρισαν το δημιουργικό του έργο. Ο κόσμος της μόδας τον αποχαιρετά όπως του αξίζει. Με μια βαθιά υπόκλιση και ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Πηγή φωτογραφιών: Getty/ Ideal Images

Δείτε ακόμη: Οι πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις των Oscars

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.