ΣΤΙΛ

Ann Lowe: Η μαύρη σχεδιάστρια που άλλαξε για πάντα τη μόδα (και δημιούργησε το νυφικό της Jackie O)


Μάρθα Κουμπάνη

24 Αυγούστου 2021

Ann Lowe: Η μαύρη σχεδιάστρια που άλλαξε για πάντα τη μόδα (και δημιούργησε το νυφικό της Jackie O)
Η ιστορία της Ann Lowe, της μαύρης σχεδιάστριας που δημιούργησε το νυφικό της Jackie Kennedy

Η πρώτη αφροαμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας που άνοιξε ένα κατάστημα στη λεωφόρο Madison, η Ann Lowe ήταν γνωστή ως το «καλύτερα κρυμμένο μυστικό της κοινωνίας» στη Νέα Υόρκη. Στις 12 Σεπτεμβρίου 1953, η Jacqueline Lee Bouvier aka Jackie Kennedy περπάτησε φορώντας ένα σύννεφο από ιβουάρ ταφτά και μικροσκοπικά λουλούδια προς τον μέλλοντα σύζυγό της, John F. Kennedy. Το εντυπωσιακό νυφικό της έλαβε την παγκόσμια αποδοχή, όμως δεν συνέβη το ίδιο και με την γυναίκα πίσω από το νυφικό, μια μαύρη σχεδιάστρια μόδας ονόματι Ann Lowe, η οποία έμεινε στην αφάνεια.
Αλλά η Ann Lowe ήταν κάτι περισσότερο από σχεδιάστρια μόδας. Σχεδίαζε για την ελίτ. Η ίδια μάλιστα χαρακτήρισε τον εαυτό της ως «φοβερά σνομπ» που δεν έφτιαχνε φορέματα για την οποιαδήποτε.

Ωστόσο, ο Lowe σπάνια της έπαιρνε χρήματα. Ακόμη και η Jackie Kennedy απέρριψε την σχεδιάστρια του νυφικού της ως «μαύρη μοδίστρα» στον Τύπο. Τα τελευταία χρόνια, τα όμορφα φορέματα της Ann Lowe αποκτούν μια νέα αξία.

jenny.gr

Το κληρονομικό ταλέντο της Ann Lowe

Η Ann Lowe γεννήθηκε στο Clayton της Αλαμπάμα το 1898. Η γιαγιά της, γεννημένη μέσα στη δουλεία, σχεδίασε φορέματα για την αφεντικίνα της. Και η μητέρα της Lowe είχε ταλέντο στο κέντημα. «Η Ann Lowe έμαθε από αυτές», δήλωσε η επίτιμη επιμελήτρια του Εθνικού Μουσείου Αμερικανικής Ιστορίας Νάνσι Ντέιβις. «Ήταν πραγματικά προικισμένη, αλλά ήταν επίσης μέρος αυτής της γενιάς μοδίστρων, των πραγματικά ικανών».

Οι τρεις γυναίκες ίδρυσαν μια επιτυχημένη εταιρεία φορεμάτων στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα. Αλλά η τραγωδία έπληξε την οικογένεια το 1914 όταν πέθανε η μητέρα της Lowe. Η Lowe, μόλις 16 ετών, ανέλαβε τη δουλειά της μητέρας της. Καθώς παρήγαγε σχέδια για πελάτες υψηλού επιπέδου όπως η Πρώτη Κυρία της Αλαμπάμα, το ταλέντο της εξαπλώθηκε.

Το πάθος της οδήγησε τη δουλειά της και η δουλειά της την οδήγησε στη Νέα Υόρκη, όπου γράφτηκε στο S.T. Taylor Design School το 1917.

Επειδή ήταν η μόνη μαύρη μαθήτρια, η Lowe διαχωρίστηκε από τις άλλες. Σπούδασε μόνη της σε ένα δωμάτιο. Με την αποφοίτησή της, άνοιξε το Ann Lowe's Gowns στο Χάρλεμ. Και σύντομα, για το upper side της Νέας Υόρκης - τους Roosevelts, τους Rockefellers και τους du Ponts.

jenny.gr

Το νυφικό της Jackie Kennedy

Ένας από τους πελάτες της ήταν η οικογένεια Auchincloss, της οποίας η μικρότερη κόρη, η Jacqueline, ήταν έτοιμη να παντρευτεί. Για να δημιουργήσει το τέλειο νυφικό, η Janet Lee Auchincloss, μητέρα της Jacqueline Bouvier, στράφηκε στην Ann Lowe.

Σύμφωνα με τη βιογράφο της Lowe, Julia Faye Smith, η Janet ήθελε η κόρη της να έχει ένα «μεγάλο, κομψό ύφασμα, ένα φόρεμα παραμυθιού». Ακόμη και ο πατέρας του γαμπρού είχε άποψη επάνω σε αυτό Ο Joseph P. Kennedy, έχοντας στο μυαλό το πολιτικό μέλλον του γιου του, ήθελε κάτι θεαματικό.

Η Lowe λοιπόν άρχισε να δουλεύει. Εκείνη και οι βοηθοί της εργάστηκαν για μήνες, τελειοποιώντας τις περίπλοκες πτυχώσεις του φορέματος με πάνω από 45 μέτρα μεταξωτού ταφτά. Τότε όμως συνέβη το αδιανόητο. Το στούντιο της Lowe πλημμύρισε. Όχι μόνο το νυφικό καταστράφηκε, αλλά και όλα τα φορέματα των παρανύμφων. H Lowe είχε μόλις δέκα ημέρες για να αναδημιουργήσει ολόκληρη τη σειρά - και το έκανε, χωρίς να ενημερώσει ποτέ τις οικογένειες για το τι είχε συμβεί.

Ο γάμος του Kennedy πραγματοποιήθηκε χωρίς προβλήματα. Όλοι λάτρεψαν το νυφικό της Ann Lowe - εκτός από τη νύφη. «Η Jackie δεν αγαπούσε το νυφικό της και οι άνθρωποι τη ρωτούσαν ποιος το έραψε», εξήγησε η Ρόζμαρι Ε. Ριντ Μίλερ, συγγραφέας του Time, The Fabric of History: Profiles of African American Dressmakers and Designers από το 1850 έως σήμερα.

Η Jackie απαντούσε «ήθελα να πάω στη Γαλλία, αλλά μια μαύρη μοδίστρα το έραψε». «Και η Ann Lowe ήταν συντετριμμένη». 

 Φωτογραφίες Getty/Ideal Image

jenny.gr

Τα χρόνια μετά τον γάμο του Kennedy ήταν δύσκολα για την Lowe. Ο γιος της, πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1958. Tην στιγμή που δήλωσε πτώχευση ένας ανώνυμος ευεργέτης πλήρωσε το χρέος της. Πολλοί πιστεύουν ότι ήταν η Jacqueline Kennedy.

Αλλά τελικά, τα πολυτελή σχέδια της Lowe έφυγαν από τη μόδα.Εκείνη πέθανε το 1981 σε ηλικία 82 ετών, η προσφορά της στην αμερικανική ιστορία και τη μόδα αποσιωπήθηκε από την βιομηχανία, όμως δεν ξεχάστηκε ποτέ. Τα φορέματά της είναι μέρος της μόνιμης συλλογής στο Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που άνοιξε το 2016 και συμπεριλήφθηκαν στην έκθεση του FIT 2017 "Black Fashion Designers".
Στο σήμερα, τα σχέδιά της έχουν συγκεντρώσει και πάλι το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό για έναν σημαντικό λόγο.

«Με όλα τα πολιτικά κινήματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, που χτίζονται τον τελευταίο αιώνα, οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την ιστορία των μαύρων καλλιτεχνών και των δημιουργών σε τόσους κλάδους», δήλωσε η Elizabeth Way, βοηθός επιμελητή στο The Museum at FIT.

«Οι μαύροι σχεδιαστές δούλευαν πάντα στη βιομηχανία. Υπάρχει μια κληρονομιά εκεί ».

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.