ΣΤΙΛ

Η αυτοκτονία δεν είναι μόδα: Μετά τον Burberry, τώρα ο Givenchy υιοθετεί το κολιέ-θηλιά και ξεσηκώνει αντιδράσεις


Μάρθα Κουμπάνη

5 Οκτωβρίου 2021

Η αυτοκτονία δεν είναι μόδα: Μετά τον Burberry, τώρα ο Givenchy υιοθετεί το κολιέ-θηλιά και ξεσηκώνει αντιδράσεις

Ήταν το 2019 όταν ο οίκος Burberry αναγκάστηκε να απολογηθεί για την παρουσίαση ενός αμφιλεγόμενου hoodie στην συλλογή του. Από το εν λόγω φούτερ κρεμόταν τότε ένα σχοινί που σχημάτιζε θηλιά. Το κομμάτι προκάλεσε αντιδράσεις στον κόσμο της μόδας, ο οποίος το χαρακτήρισε suicide hoodie και το καταδίκασε. Η πρώτη που το κατέκρινε μάλιστα ήταν ένα από τα μοντέλα του βρετανικού οίκου, η Liz Kennedy, η οποία σε μια μακροσκελή ανα΄ρτηση στο Instagram σχολίαζε εύστοχα ότι «η αυτοκτονία δεν είναι μόδα».

Ο προϊστάμενος της Burberry, Marco Gobbetti, δήλωσε στη συνέχεια ότι η μάρκα λυπάται πολύ, προσθέτοντας ότι ήταν ένα τραγικό λάθος τους.

Το hoodie εμφανίστηκε στη συλλογή με όνομα Tempest, με τα μοντέλα να εμφανίζονται ως «επαναστατημένοι νέοι» σύμφωνα με το concept του creative director, Riccardo Tisci. H Liz Kennedy είχε συμμετάσχει στo show Burberry αλλά δεν φορούσε το συγκεκριμένο hoodie, είπε ότι ο σχεδιασμός δεν ήταν «oύτε glam, ούτε edgy».

Θα νόμιζε λοιπόν κανείς ότι η βιομηχανία θα είχε μάθει από τα λάθη της και θα σταματούσε, μεταξύ άλλων, να βάζει πράγματα που μοιάζουν με θηλιές στο λαιμό ενός μοντέλου μετά από το σάλο του 2019.

Λυπόμαστε που θα σας απογοητεύσουμε, αλλά απ' ότι φαίνεται η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αυτήν τη φορά είναι ο οίκος Givenchy, υπό τα ηνία του νεοφερμένου Matthew Williams, o οποίος θεώρησε πως ήταν καλή ιδέα να φορέσει ένα μεταλλικό κολιέ που θύμιζε θηλιά στο λαιμό ενός μοντέλου.

Ο Instagram λογαριασμός Diet Prada ήταν εκείνος που πρώτος παρατήρησε τις ομοιότητες και υπενθύμησε την αντίστοιχη περίπτωση Burberry.

Aν δεν το γνωρίζετε, το account στο Instagram Diet Prada δεν δείχνει κανένα έλεος: Aποκαλύπτει όλες τις αδικίες και τις αντιγραφές στην βιομηχανία της μόδας και δεν διστάζει να ασκήσει αιχμηρή κριτική, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται κανείς στην ιεραρχία της μόδας.

Ο Tony Liu και η Lindsey Schuyler είναι οι δημιουργοί πίσω από το Diet Prada. Ο πρώτος, απόφοιτος των Καλών Τεχνών στο School of the Art Institute του Σικάγο, η δεύτερή σχεδιάστρια με πολλές συνεργασίες μέσα στον χώρο της μόδας.

Το δίδυμο, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν θα άφηνε να πέσει κάτω η γκάφα του οίκου Givenchy με το αμφιλεγόμενο choker του. Ελπίζουμε αυτή να είναι και η τελευταία φορά που βλέπουμε τέτοια τραγικά λάθη στην πασαρέλα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.