ΣΤΙΛ

Virgil Αbloh: Η πορεία ενός οραματιστή που άλλαξε για πάντα τη μόδα και τις τέχνες


Μάρθα Κουμπάνη

29 Νοεμβρίου 2021

Virgil Αbloh: Η πορεία ενός οραματιστή που άλλαξε για πάντα τη μόδα και τις τέχνες

O Virgil Abloh, ιδρυτής της Off-White και καλλιτεχνικός διευθυντής των ανδρικών κολεξιόν του γαλλικού οίκου μόδας Louis Vuitton έφυγε από τη ζωή χθες, στα 41 του χρόνια.

Η είδηση του θανάτου του επιβεβαιώθηκε μέσω Instagram.

«Με λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του πολυαγαπημένου Virgil Abloh, αφοσιωμένου πατέρα, συζύγου, γιου, αδελφού και φίλου. Αφήνει πίσω την αγαπημένη του σύζυγο Shannon Abloh, τα παιδιά του Lowe Abloh και Grey Abloh, την αδελφή του Edwina Abloh, τους γονείς του Nee και Eunice Abloh, και πολλούς ακόμη συναδέλφους και φίλους.

Για πάνω από δύο χρόνια, ο Virgil έδινε μάχη με μία σπάνια, επιθετική μορφή καρκίνου, το καρδιακό αγγειοσάρκωμα. Επέλεξε να υπομείνει αυτήν τη μάχη ιδιωτικά από την ημέρα της διάγνωσής του το 2019, να κάνει πολλές δύσκολες θεραπείες, ενώ ταυτόχρονα είχε τον έλεγχο σημαντικών οργανισμών της μόδας, της τέχνης και του πολιτισμού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια, η εργασιακή του ηθική, η απέραντη περιέργεια και η αισιοδοξία του παρέμειναν ακλόνητες. Ο Virgil έπαιρνε δύναμη να συνεχίσει από την αφοσίωση στις δημιουργίες και την αποστολή του να ανοίγει πόρτες για τους άλλους και να δημιουργεί διόδους για ευρύτερη ισότητα στην τέχνη και το design. Συχνά έλεγε πως “Ό,τι κάνω είναι για τη 17χρονη εκδοχή του εαυτού μου”, πιστεύοντας ακράδαντα στη δύναμη της τέχνης του να εμπνέεις τις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστούμε για την αγάπη και τη στήριξη, και ζητούμε ιδιωτικότητα στο θρήνο και την ωδή στη ζωή του Virgil».

jenny.gr

Ο Virgil Abloh, θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας από τους πιο δημοφιλείς και επιδραστικούς σχεδιαστές μόδας της εποχής του. Η επιρροή του Abloh, ωστόσο φτάνει πολύ πέρα ​​από τη μόδα, απλώνεται στην μουσική, την διακόσμηση και την τέχνη εν γένει. «Λειτουργώ με τους δικούς μου κανόνες, με τη δική μου λογική και δεν φοβάμαι», δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Μέχρι το 2021, αυτή η ίδια ανορθόδοξη φιλοσοφία χαρακτήρισε ολόκληρη την πορεία και άνοδό του σε έναν κόσμο που συχνά διέπεται από συμβάσεις. Ο ίδιος αυτοαποκαλούνταν maker και όχι designer.

«Προσπαθώ να ανταπεξέλθω σε αυτή τη νέα εποχή των σχεδιαστών που γίνονται οι νέοι rock stars», έγραφε ο Virgil Abloh στο blog The Brilliance το 2007. Fast Forward μια δεκαετία μετά και ο Abloh είχε καταφέρει ακριβώτο ίδιο. Ο Αμερικανός σχεδιαστής από το Σικάγο με γνήσιο πάθος με τη μόδα, την τέχνη, το σχέδιο και τον πολιτισμό έγινε καλλιτεχνικός διευθυντής της ανδρικής συλλογής του Louis Vuitton το 2017. 

Ο Abloh γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1980 έξω από το Σικάγο. Αυτός και η αδερφή του μεγάλωσαν Rockford, από γονείς μετανάστες από τη Γκάνα. Ο Abloh πήγε στο Καθολικό Λύκειο Boylan απ΄ όπου αποφοίτησε το 1998. Η μητέρα του ήταν μοδίστρα και του δίδαξε τα μυστικά του επαγγέλματός της. Όταν δεν ήταν στο σχολείο, ο Abloh ανέπτυξε από νωρίς πάθος για το skateboard και αργότερα το DJing, το οποίο θα γινόταν μια άλλη βασική πτυχή της δουλειάς και της ζωής του.

Το 2002 ο Abloh σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin–Madison. Το 2015, θα επέστρεφε για να σχεδιάσει αναμνηστικά μπλουζάκια για το πανεπιστήμιο. Ήταν τότε που συνάντησε τον manager του Kanye West, John Monopoly. Κάπως έτσι ξεκινά μια δυνατή συνεργασία και μια φιλία χρόνων. Τέσσερα χρόνια αργότερα ολοκληρώσε το μεταπτυχιακό του στην αρχιτεκτονική στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις.

Eκείνος και ο Kanye West ξεκίνησαν πρακτική στα κεντρικά γραφεία του Fendi στη Ρώμη. Ο Kanye ήταν τόσο ενθουσιασμένος με το ταλέντο του που τον όρισε creative director του agency του, Donda.

jenny.gr

2011 και ο Abloh σκηνοθετεί το Watch the Throne των Jay-Z και West, το οποίο τελικά του χαρίζει υποψηφιότητα για Grammy. Το εξώφυλλο του album σχεδιάστηκε από τον Riccardo Tisci, τότε δημιουργικό διευθυντή τoυ Givenchy. Αυτό που ακολούθησε ήταν να λανσάρει το πρώτο του brand, Pyrex Vision, στη Νέα Υόρκη. Αγόρασε stock φανελένια πουκάμισα Ralph Lauren προς $40 το ένα και τύπωσε τη λέξη Pyrex πάνω τους και τον αριθμό 23, ως φόρο τιμής στον ήρωα της παιδικής του ηλικίας, Michael Jordan.

To 2013 κλείνει την Pyrex και ιδρύει το Off-White, που συνδυάζει την ίδέα του streetwear, την πολυτέλεια, την τέχνη, την μουσική και την αγάπη του για το ταξίδι, ορίζοντας τη μάρκα απλώς ως «τη γκρίζα περιοχή μεταξύ μαύρου και λευκού ως το χρώμα Off-White».Tα περίφημα ανάποδα εισαγωγικά του (” “) έγιναν το σήμα κατατεθέν. Το concept του χαρακτήριζε ο κανόνας «the three percent rule», όπως ανέφεραν οι New York Times: η νέα προσέγγιση σε ένα ήδη υπάρχον σχέδιο, πρακτική που θεωρήθηκε από πολλούς ως αντιγραφή.

Η αποκάλυψη της πρώτης συλλογής Off-White το 2014 συνέπεσε με μια ευρύτερη αλλαγή στον κόσμο της μόδας αλλά και στις επιθυμίες των καταναλωτών όπως διαμορφώνονταν. Παρουσιάζοντας καθαρά street wear κομμάτια το Off-White του Abloh ανέτρεψε τα δεδομένα και έφερε το πιο αθλητικό και cool ύφος ψηλά στις προτιμήσεις. Το 2015 η Off-White προτάθηκε για το βραβείο LVMH. Ήταν η χρονιά που το brand απογειώθηκε όταν η Beyoncé εμφανίστηκε με φούτερ με μία τυπωμένη παλάμη και τη λέξη Nebraska.

Το φούτερ ήταν ένας φόρος τιμής στη συλλογή Virginia Creepers του φθινοπώρου 2002 του Raf Simons, στο βίντεο της Nicki Minaj για το "Feeling Myself". Και μπορεί να έχασε το βραβείο και το special prize από τους Marques'Almeida και Jacquemus, αντίστοιχα, όμως μέχρι το 2018, ο Abloh είχε αναλάβει την ανδρική συλλογή του Louis Vuitton.

Μαζί με τον Olivier Rousteing του Balmain, έγινε ένας από τους δύο μαύρους head designers στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού. Την ίδια χρονιά το περιοδικό Time τον ανέδειξε ως έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ νωρίτερα μέσα στο 2021 η LVMH εξαγόρασε το 60% του «Off- White».

jenny.gr

Η επιτυχία του Off-White ήταν τέτοια που όταν άνοιξε το πρώτο του concept store στην περιοχή Aoyama του Τόκιο οι επισκέτες έπαιρναν να πλαστικά ποτήρια με το λογότυπο, που υπήρχαν σε έναν καταψύκτη νερού, και τα μεταπωλούσαν.

Έβαζε ταλέντο και αγάπη σε ό,τι κι αν καταπιανόταν και η δημιουργικότητά του δεν είχε όρια. Δημιούργησε τη δική του συλλογή επίπλων Grey Area στο Μιλάνο, την πρώτη με την επωνυμία Off-White, η οποία περιλάμβανε μεταλλικές καρέκλες, παγκάκια και τραπέζια με δερμάτινα μαξιλάρια και μάρμαρο Carrara. Το 2019, τα έργα τέχνης του Virgil Abloh βρέθηκαν στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο.

Το μεγαλύτερο επίτευγμά του, ωστόσο, ήταν ο τρόπος που δημιουργούσε ίσες ευκαιρίες για όλους. Εργάστηκε για να στηρίξει τους skateboarders και τους surfers στη Γκάνα, την πατρίδα των γονιών του, και παρείχε χρήματα για να φτιάξει εγκαταστάσεις πάρκων και παιδότοπων στο Σικάγο, την πόλη που αποκαλούσε σπίτι του.

jenny.gr

Τον Αύγουστο του 2020 ίδρυσε το Post-Modern Scholarship Fund στα πλάισια του Black Lives Matter, και έκτοτε εργάστηκε για να συγκεντρώσει κεφάλαια και να στηρίξει τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε μαύρους. Ήταν επίσης γενναιόδωρος στον επαγγελματικό τομέα, καθοδηγώντας νεότερους μαύρους σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού Samuel Ross, και απασχολώντας τους στην ομάδα σχεδιασμού Off-White.

Cover photo credits: Bogdan Plakov

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.