ΣΤΙΛ

Ο λόγος πίσω από τη νέα εμμονή της μόδας με τις καρδιές


Μάρθα Κουμπάνη

17 Δεκεμβρίου 2021

Ο λόγος πίσω από τη νέα εμμονή της μόδας με τις καρδιές
Το ρομαντικό σχήμα είναι και πάλι δημοφιλές ιδιαίτερα στις τσάντες

Ήταν μέσα Απριλίου όταν ο οίκος Gucci παρουσίασε ψηφιακά την Iconic συλλογή Gucci Aria για την επέτειο των 100 χρόνων του oίκου, σε συνεργασία με τον οίκο Balenciaga. Στο εκπληκτικό fashion show είδαμε για πρώτη φορά τη μικρή boxy bag σε σχήμα καρδιάς.

Έκτοτε πολλοί διάσημοι celebrities,έχουν δείξει αδυναμία στο εν λόγω αξεσουάρ και έχουν εμφανιστεί κρατώντας το στο κόκκινο χαλί. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η εμφάνιση του Jared Leto στην πρεμιέρα της ταινίας House of Gucci, με πετρολ κοστούμι και την κεντημένη με κρύσταλλα καρδιά.

Jenny.Gr

Δεν ήταν όμως ο εκκεντρικός Alessandro Michele, creative director του οίκου Gucci, ο μόνος που έκανε την καρδιά μας να χτυπήσει δυνατά μέσα από τα heart shaped αξεσουάρ του στο runway. Η Chanel παρουσίασε καπιτονέ flap bags σε παστέλ απόχρωση σχήμα καρδιάς στην ανοιξιάτικη συλλογή της. Vivienne Westwood, Ashley Williams, Coperni, Yves Saint Laurent και GCDS είναι μερικοί ακόμα οίκοι που παρουσίασαν heart shaped κομμάτια τα οποία μίλησαν στην καρδιά μας.

Εκτός όμως από τσάντες, luxury labels όπως Isabel Marant, Balenciaga, η Acne Studios και η Y/Project δημιούργησαν εκπληκτικά σκουλαρίκια με αυτό το σχήμα.

Το σχήμα της καρδιάς, ιστεύεται ότι έγινε πραγματικότητα μέσα από το έργο καλλιτεχνών και επιστημόνων του Μεσαίωνα, καθώς ερμήνευαν εκ νέου αρχαία ιατρικά κείμενα. «Η καρδιά ως σύμβολο της αγάπης έχει πολύ βαθιές ρίζες, που χρονολογούνται στον 14ο αιώνα», λέει η ιστορικός μόδας Michelle Finamore.

Τα κοσμήματα έχουν από καιρό πάρει το σχήμα καρδιάς. «Οι καρφίτσες που δηλώνουν πίστη και αγάπη χρονολογούνται στο 1400», προσθέτει η Finamore. Αυτό περιλαμβάνει «φυλαχτά σε σχήμα καρδιάς και δαχτυλίδια του 17ου αιώνα που δόθηκαν ως δείγματα στοργής».

Ωστόσο, η στυλιζαρισμένη καρδιά που γνωρίζουμε και αγαπάμε σήμερα είναι πιο κοντά στις εκδοχές που δημιουργήθηκαν τον 18ο και τον 19ου αιώνα.

Πώς ξεκίνησαν όλα:

O γιος του επιχειρηματία σοκολάτας John Cadbury, Richard, ήταν ο πρώτος που πούλησε σοκολάτες σε ένα κουτί σε σχήμα καρδιάς, το οποίο θα εκκινούσε το μέλλον της καρδιάς ως σύμβολο αγάπης και ρομαντισμού. Και μαζί με αυτό ήρθε μια ομάδα ανθρώπων που φόρεσαν την καρδιά με πολλούς τρόπους. Η βικτοριανή εποχή σηματοδότησε μια χρονική περίοδο όπου το μενταγιόν σε σχήμα καρδιάς έγινε απίστευτα δημοφιλές. Oι άνθρωποι αποθήκευαν τρίχες από αγαπημένα τους πρόσωπα μέσα σε αυτά τα κοσμήματα. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πρώτη απόπειρα για την δημιουργία μιας τσάντας σε σχήμα καρδιάς.

Jenny.Gr

Οι καρδιές σε όλη τη μόδα φαίνονται παντού από τους πρώτους σουρεαλιστές της δεκαετίας του 1920 (συμπεριλαμβανομένης της Elsa Schiaparelli), έως τη δεκαετία του 1940—η Finamore σημειώνει ότι ένα πουλόβερ που φορούσε η Ginger Rogers στην ταινία Carefree του 1938 που σχεδίασε ο Howard Greer είναι ένα από τα πιο διάσημα παραδείγματα. Τη δεκαετία του 1960, η στολισμένη καρδιά έγινε ένα προσωπικό φυλακτό του σχεδιαστή Yves Saint Laurent, ο οποίος επέστρεφε στο ρομαντικό σχήμα συχνά για τις συλλογές του. Στα 80s η καρδιά ήταν πλέον παντού: από μπλουζάκια στα επικά διακοσμημένα φορέματα του Christian Lacroix. Και ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει τη διάσημη κόκκινη τσάντα καρδιά του Moschino, που κρατούσε η Fran Drescher στην ταινία The Nanny τη δεκαετία του 1990;

Jenny.Gr

Αλλά ποιος είναι ο λόγος πίσω από την ξαφνική εμμονή με την τσάντα καρδιά; Η εξήγηση θα μπορούσε να σχετίζεται με τις υποκουλτούρες της μόδας. Τα trends Cottagecore και Dark Academia χαρακτήρισαν το 2020 και 2021 Τώρα,ως εξέλιξη αυτών των τάσεων έρχεται το Lovecore ή το Regencycore. Το Lovecore βασίζεται στον ρομαντισμό και περιλαμβάνει καρδιές, κουτιά σοκολάτας, κραγιόν, ερωτικά γράμματα, αγγέλους και πολύ κόκκινο και ροζ. Την δική του, πιο girly εκδοχή του Lovecore παρουσίασε στην πασαρέλα ο οίκος Moschino για την άνοιξη 2022, η οποία ήταν γεμάτη από baby animal prints, σε συνδυασμό με τσάντες καρδιάς.

«Γενικά μιλώντας, το μοτίβο της καρδιάς προκαλεί συναισθήματα διασκέδασης, παιχνιδιάρικου χαρακτήρα. γενικά χαρούμενες σκέψεις», λέει η Mandy Lee, αναλύτρια τάσεων. «Βγαίνοντας από την πανδημία, δεν αποτελεί έκπληξη να βλέπεις ένα ζεστό, παρήγορο μοτίβο να αρχίζει να επιστρέφει».

Jenny.Gr

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται συχνά, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, και ιδιαίτερα στη μόδα», προσθέτει η Finamore. «Νομίζω ότι με τους φόβους της πραγματικής ζωής που σχετίζονται με την πανδημία του Covid-19 και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες, το να αγκαλιάζεις σύμβολα αγάπης είναι παρηγορητικό».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.