ΣΤΙΛ

Tα Polo shirts επιστρέφουν για να γίνουν (ξανά) η επιτομή της easy wear κομψότητας


Μάρθα Κουμπάνη

21 Απριλίου 2022

Tα Polo shirts επιστρέφουν για να γίνουν (ξανά) η επιτομή της easy wear κομψότητας
Το διαχρονικό polo shirt επιστρέφει και γίνεται (ξανά) η επιτομή της easy wear κομψότητας.

Σε πολλά κομμάτια που πρωταγωνιστούν τις τελευταίες σεζόν υπάρχει κάτι κοινό: η νοσταλγική διάθεση και η ρετρό αισθητική. Ενα από αυτά, το polo shirt.

H ιστορία του

Ξεκίνησε ως επίσημη στολή των παικτών polo στην Ινδία κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και της βρετανικής αποικιοκρατίας που το έφερε στην Ευρώπη.

Η στολή που φορούσαν αρχικά οι Ινδοί παίκτες αποτελούνταν από μπότες ιππασίας και τα παντελόνια jodhpur, και τα δύο ενδύματα προερχόμενα από την Ινδία, ενώ τo επάνω μέρος έμοιαζε με πουκάμισο. Ωστόσο, γρήγορα συνάντησαν ένα πρόβλημα με τον γιακά τους, τον οποίο χτυπούσε ο αέρας την ώρα του παιχνιδιού. Κάπως έτσι αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε λύσεις DIY που θα συγκρατούσαν το γιακά στη θέση του, με κουμπιά ή καρφίτσες.

Στη συνέχεια ήρθε ο John E. Brooks, εγγονός του ιδρυτή της Brooks Brothers, Henry Sands Brooks, ο οποίος έδωσε τη λύση στο πρόβλημα των παικτών κατά την επίσκεψή του στην Αγγλία το 1896. Μετά την επιστροφή του στις πολιτείες, ο Brooks ανέθεσε σε ράφτες να δημιουργήσουν ένα πιο σταθερό σχέδιο γιακά. Αυτό που αρχικά ξεκίνησε ως προσωπική προτίμηση στα πουκάμισα του ίδιου εισήχθη σύντομα στα σχέδια των μακρυμάνικών πουκάμισων της οικογένειάς του, με το «original button-down polo shirt» να κάνει το ντεμπούτο του στην Αμερική το 1900.

Αλλά η μπλούζα πόλο όπως την ξέρουμε σήμερα, δηλαδή η εκδοχή με κοντό μανίκι, δεν θα ερχόταν παρά 30 περίπου χρόνια αργότερα και θα σχετίζονταν με ένα εντελώς διαφορετικό άθλημα - το τέννις. Εκείνοι που έπαιζαν στις αρχές του 1900 φορούσαν συνήθως ένα μακρυμάνικο πουκάμισο με κουμπιά σε συνδυασμό με φανελένιο παντελόνι και γραβάτα. Ο Γάλλος τενίστας Jean René Lacoste αναζήτησε μια εναλλακτική λύση στο μακρύ μανίκι που θα βοηθούσε στη βελτίωση της κίνησης και σύντομα άρχισε να φοράει ένα κοντομάνικο πουκάμισο με τρια κουμπιά, κατασκευασμένο από ένα ελαφρύ βαμβάκι, διακοσμημένο με έναν κροκόδειλο κεντημένο πάνω αριστερά στο στήθος που παρέπεμπε στο παρατσούκλι του «le Crocodile».

Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά και το polo shirt αποτελεί ένα διαχρονικό fashion staple τόσο της ανδρικής όσο και γυναικείας ντουλάπας. Χάρη σε οίκους, όπως oι Tommy Hilfiger και Ralph Lauren, το top έγινε η επιτομή του preppy και classy.

Το διαχρονικό polo shirt έκανε δειλά την εμφάνισή του πίσω στο 2018 και 2019, όμως τώρα επιστρέφει ανανεωμένο μέσα από τις συλλογές των Bottega Veneta, Prada και Gucci. Παίζει με τις πλεκτές και ριμπ υφές και τα χρώματα και γίνεται (ξανά) η επιτομή της easy wear κομψότητας. Μερικές από τις πιο κομψές γυναίκες της μόδας το εντάσσουν τώρα στις ανοιξιάτικες εμφανίσεις τους είτε στην κοντομάνικη εκδοχή, είτε με μακρύ μανίκι και κασμιρένια υφή για τις πιο δροσερές ημέρες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.