ΣΤΙΛ

O Gucci στο σύμπαν του Kubrick: Το fashion makeover του Michele στις ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη


Μάρθα Κουμπάνη

26 Αυγούστου 2022

O Gucci στο σύμπαν του Kubrick: Το fashion makeover του Michele στις ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη
Στην νέα καμπάνια Gucci Exquisite, ο Alessandro Michele αναδημιουργεί σκηνές από κλασικές ταινίες του Stanley Kubrick ως φόρο τιμής στον σπουδαίο σκηνοθέτη

Η μόδα και ο κινηματογράφος είναι συχνά αλληλένδετα, με το ένα να επηρεάζει πάντα σε μεγάλο βαθμό το άλλο. Και αν υπάρχει ένας οίκος μόδας που είναι ήδη πολύ εξοικειωμένος με αυτό το αισθητικό παιχνίδι αυτός είναι σίγουρα ο Gucci.

Όταν ο Alessandro Michele διορίστηκε δημιουργικός διευθυντής της Gucci το 2015, ήταν σαν να συνέβη μια σεισμική μετατόπιση, αισθητή σε ολόκληρη τη βιομηχανία της μόδας. Μέχρι σήμερα η σχεδιαστική του ιδιοφυΐα συνεχίζει να αμφισβητεί το status quo με σχέδια αιχμής, γεμάτα ιστορικές αναφορές και στοιχεία της pop culture. Η συλλογή φθινοπώρο/χειμώνας 2022 - με τον εύστοχο τίτλο Exquisite - παρουσίασε μια εκπληκτική συνεργασία με την Adidas, ενώ η καμπάνια και η ταινία που τη συνοδεύει είναι μια ωδή στο έργο του θρυλικού Stanley Kubrick.

Στις εντυπωσιακές εικόνες της καμπάνιας -που καταγράφηκαν από το διάσημο φωτογραφικό δίδυμο Mert και Marcus- ο Alessandro Michele, συνδυάζει στιλ και φιλμ, εμπλουτίζοντας με τη χαρακτηριστική αισθητική του οίκου το κινηματογραφικό σύμπαν του Kubrick.

Jenny.Gr

Ένα φόρεμα adidas x Gucci στο πράσινο της μέντας μπάνιο του ξενοδοχείου Overlook, μια πολυτελής τουαλέτα από τούλι μέσα σε ένα διαστημόπλοιο και ένα παλτό από συνθετική γούνα διακοσμημένο με κοσμήματα από μαργαριτάρια και στρας ανάμεσα σε ένα πλήθος προσώπων ντυμένων με μάσκα, είναι λίγες από τις σκηνές του "Exquisite".

«Ως πράξη αγάπης, αποφάσισα να ξανακατοικήσω τις ταινίες του Kubrick. Πήρα το ελεύθερο να τις αποσυναρμολογήσω, να τις αναμίξω, να τις εμβολιάσω και να τις επανασυναρμολογήσω», εξήγησε ο Michele. «Μένοντας στη δημιουργική μου πρακτική, πήρα αυτές τις ταινίες, και τις κατοίκησα με τα ρούχα μου».

Στις σκηνές βλέπουμε μοντέλα που φορούν σχέδια από την τελευταία συλλογή του Michele σε συνεργασία με την adidas, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στην Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνο φέτος.

O Michele απαθανατίζει τη βικτοριανή εποχή του «Barry Lyndon» με κομμάτια adidas x Gucci που μεταμορφώνονται στη μόδα του Regencycore, ενώ ένα άλλο look παραπέμπει στον χαρακτήρα της Nicole Kidman, Alice Harford, στο Eyes Wide Shut με ένα μαύρο slip dress. Η άποψη τoυ οίκου για το menswear μιμείται την ατμόσφαιρα της δυστοπικής ταινίας του 1970, A Clockwork Orange. Η φωτογραφία αποτυπώνει τα κομμάτια τόσο έξοχα, που στα μάτια του θεατή μοιάζει να ανήκουν στις ταινίες.

«Όλα γίνονται εμβληματικά, συμβολικά εκλεπτυσμένα, αν και μπορούν να αντανακλούν μια κουλτούρα που σίγουρα μπορούμε να αναγνωρίσουμε ως ποπ. Επέλεξα και τον Kubrick για αυτό, τελικά. Αυτό που δημιούργησε είναι μέρος της συλλογικής μας φαντασίας».

Jenny.Gr