ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Όταν η δυτική Haute Couture πάει να βρει το Ισλάμ...


25 Ιανουαρίου 2016

Μάλλον δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση η στροφή που θέλει να πάρει η δυτική Haute couture προς τον ισλαμικό κόσμο, με τον οίκο Dolce & Gabbana να κάνουν την αρχή με δόξα και τιμή. Η πρώτη συλλογή που απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε μουσουλμάνες και τιτλοφορείται "Abaya" είναι πλέον γεγονός. Φαρδιά, ριχτά φορέματα, αυτονόητα maxi, με εμπριμέ εκρήξεις ή δαντέλες συνδυάζονται απαραιτήτως με μια σατέν ή από ζορζέτα χιτζάμπ δλδ. μαντήλα που σκεπάζει το κεφάλι των πιστών.

Οι Ιταλοί τραβούν στη λαμπερή ανηφόρα, γκρεμίζοντας τα τείχοι. Προσφέρουν στις εύπορες μα περιορισμένες κατά τα δυτικά πρώτυπα, μουσουλμάνες fashionistas μια συλλογή υψηλής ραπτικής προσαρμόζοντας την πολυτέλεια στα δικά τους μέτρα και σταθμά. Η μόδα ενδιαφέρει και με το παραπάνω τις νέες του Ισλάμ και η νέα γενιά διεκδικεί μια θέση μέσα στην παγκόσμια εξέλιξη και τις τάσεις. Η αραβική άνοιξη έφερε κάποια αποτελέσματα και τα παραδείγματα πολλά, όπως αυτό της Dina Tokio, μιας νεαρής Μουσουλμάνας blogger που ξεκίνησε προτείνοντας εναλλακτικά δεσίματα της μαντίλας.

Τα δυτικά brands άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο να ντύνει κανείς ένα θρησκευτικό κοινό και το στοχευμένο marketing άρχισε ήδη να κάνει καλά τη δουλειά του. Τα μαθηματικά μιλούν μόνα τους: σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη υπολογίστηκε πως το 2013 ξοδεύτηκαν 266 δισ. δολαρίων από μουσουλμάνους καταναλωτές για είδη ένδυσης και υπόδησης ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Έρχεται λοιπόν κι ο δυτικός κόσμος να διεκδικήσει το κομμάτι του από αυτή την πίτα και σίγουρα θα βρει συμμάχους - αν δεν τις θεωρήσουμε ήδη- ισχυρές και δημόσια προβεβλημένες μουσουλμάνες όπως η Sheikha Mozah, δεύτερη σύζυγος του Εμίρη του Κατάρ και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unesco, η οποία μπήκε στο Πάνθεον των καλοντυμένων κυριών παγκοσμίως του Vanity Fair.

Στον αραβικό κόσμο τα αγαθά που επιτρέπονται για χρήση είναι τα λεγόμενα "χαλάλ" ενώ εκείνα που που είναι απαγορευμένα και αμαρτωλά ορίζονται ως "χαράμ". Εκεί που οι κοσμικοί πειρασμοί και απολαύσεις ήταν κολάσιμοι, έρχονται τώρα με ένα εντελώς αποδεκτό και μη μεμπτό περιτύλιγμα και όλα οδεύουν προς το να γίνουν χαλάλ με σκοπό την κερδοφορία από μια πραγματικά δυναμική αγορά. Δεν λείπουν και οι αντιδράσεις σχετικά με τέτοιου είδους πρακτικές μιας και όπου κυβερνά ο ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας, οι ατομικές ελευθερίες της γυναίκας είναι ένα ακόμη τεράστιο θέμα προς συζήτηση και η σάρια καλά κρατεί.

[gallery-548161]

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.