ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Ο νέος αυστηρός νόμος της Γαλλίας για τα μοντέλα


Αφροδίτη Σακκά

8 Μαΐου 2017

models.jpg

Διαβάστε εδώ: Αυτό το μοντέλο από την Αλβανία αναμένεται να γίνει supermodel

Προηγούμενες εκδοχές του νομοσχεδίου αρχικά πρότειναν να χρησιμοποιείται έναν ελάχιστο δείκτη μάζας σώματος ως μέτρηση, για να προσδιορίζεται η υγεία των μοντέλων. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες από τα πρακτορεία μοντέλων και τα στελέχη της βιομηχανίας της μόδας, τροποποιήθηκε έτσι ώστε η εξέταση γιατρού να είναι η τελική απόφαση για το αν ένα μοντέλο είναι αρκετά υγιές για να δουλέψει. 

Ενώ ο ελάχιστος δείκτης μάζας σώματος δεν είναι ο παράγοντας που θα βασιστεί η απόφαση, οι γιατροί καλούνται να τον προσέξουν ιδιαίτερα σε σχέση με την ηλικία του μοντέλου. 

Η Γαλλία δεν είναι η πρώτη χώρα που εισάγει νομοθεσία τέτοιου είδους. Παρόμοιοι νόμοι ισχύουν σε Ιταλία, Ισπανία και Ισραήλ, όλοι εκ των οποίων απαιτούν ελάχιστο δείκτη μάζας σώματος.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας ενήλικας με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 18,5 θεωρείται λιποβαρής, 18 υποσιτισμένος και 18 σοβαρά υποσιτισμένος. Το μέσο μοντέλο σήμερα είναι στο 16.

Οι εργοδότες που θα βρεθούν να παραβιάζουν το νόμο προσλαμβάνοντας μοντέλα χωρίς σημείωμα γιατρού, μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμο μέχρι 82.000 δολάρια και μέχρι 6 μήνες φυλάκιση. 

Κάτι το οποίο πρόκειται να τεθεί επίσης σε ισχύ από 1η Οκτωβρίου αυτής της χρονιάς, αφορά την εμπορική χρήση του photoshopping. Οποιεσδήποτε φωτογραφίες μοντέλων χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς και έχουν τροποποιηθεί ψηφιακά, θα πρέπει να περιλαμβάνουν κείμενο που φέρει την ένδειξη "ρετουσαρισμένη φωτογραφία". Αυτό περιλαμβάνει οποιαδήποτε αλλαγή, είτε είναι σημεία του σώματος που φαίνονται πιο μικρά ή πιο μεγάλα. Τα πρόστιμα για την παραβίαση της συγκεκριμένης νομοθεσίας είναι ιδιαίτερα απαγορευτικά, ξεκινώντας από 40.000 δολάρια, φτάνοντας μέχρι και το 30% του προϋπολογισμού της διαφήμισης.

Αν πάρουμε υπόψιν μας τη θέση της Γαλλίας στη βιομηχανία της μόδας, ο νόμος αυτός αποτελεί ένα μεγάλο βήμα μπροστά για πιο υγιή μοντέλα στις πασαρέλες -κάτι που μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη βιομηχανία.

 

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.