ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Η Nensi Dojaka είναι η μεγάλη φετινή νικήτρια του βραβείου νέων σχεδιαστών LVMH


Μάρθα Κουμπάνη

8 Σεπτεμβρίου 2021

Η Nensi Dojaka είναι η μεγάλη φετινή νικήτρια του βραβείου νέων σχεδιαστών LVMH
Nensi Dojaka: H σχεδιάστρια που κέρδισε το βραβείο νέων σχεδιαστών LVMH

Η Nensi Dojaka κέρδισε την Τρίτη το βραβείο LVMH για νέους σχεδιαστές το 2021 σε μια τελετή γεμάτη stars στο Παρίσι, που σήμανε και την επιστροφή του event με φυσική παρουσία καλεσμένων μετά την ακύρωση του περσινού τελικού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Γαλλίδα ηθοποιός Isabelle Huppert ανακοίνωσε τη νικήτρια στο Foundation Louis Vuitton παρουσία μελών της κριτικής επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων των Kim Jones του Dior, Maria Grazia Chiuri, Virgil Abloh του Louis Vuitton, Stella McCartney, Marc Jacobs και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Loewe, Jonathan Anderson.

Η Dojaka, με καταγωγή από την Αλβανία και έδρα το Λονδίνο, νίκησε περίπου 1.900 συμμετέχοντες από 110 χώρες για να φύγει τελικά από τα βραβεία με ένα μεγάλο έπαθλο 300.000 ευρώ, καθώς και έναν χρόνο καθοδήγησης από ειδικούς της πολυτελούς κολοσσού LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton.

Οι πρωτότυπες δημιουργίες της από δαντέλα και τα sexy σχέδια με cut outs ξεχώρισαν αμέσως ενώ η Nensi Dojaka έχει ήδη ντύσει σημαντικές προσωπικότητες της μόδας, όπως η Bella Hadid και η Emily Ratajkowski.

Η κριτική επιτροπή απένειμε το ειδικό βραβείο κριτικής επιτροπής Karl Lagerfeld σε τρία ταλέντα: τον σχεδιαστή KidSuper του Colm Dillane, τον κινέζο Rui Zhou, ο σχεδιαστής πίσω από την ετικέτα Rui χωρίς φύλο και Lukhanyo Mdingi από τη Νότια Αφρική. Ο καθένας κέρδισε μια υποτροφία 150.000 ευρώ και ένα μονοετές πρόγραμμα καθοδήγησης από τον Όμιλο LVMH.

Αφού έλαβαν μέρος σε ένα digital showroom τον Απρίλιο, οι εννέα φιναλίστ μπόρεσαν να ταξιδέψουν στο Παρίσι για να παρουσιάσουν τις συλλογές τους στους κριτές αυτοπροσώπως, με καραντίνα για έως και 10 ημέρες για να είναι φυσικά παρόντες στην εκδήλωση.

Με λίγους συντάκτες παρόντες, λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων για τον COVID-19, η LVMH μετέδωσε την τελετή ζωντανά στην ειδική ιστοσελίδα της, lvmhprize.com και στο κανάλι της στο YouTube, με τον επικεφαλής μόδας και ομορφιάς της Derek Blasberg να παρουσιάζει με την YouTuber Emma Chamberlain.

Το βραβείο LVMH είναι ανοιχτό σε σχεδιαστές κάτω των 40 ετών που έχουν παρουσιάσει και πουλήσει τουλάχιστον δύο ready to wear συλλογών, γυναικείων, ανδρικών ή unisex.

Την περασμένη χρονιά το βραβείο απονεμήθηκε στον Thebe Magugu - που κέρδισε την έκδοση του 2019 - ενώ η λίστα με τους προηγούμενους νικητές περιλαμβάνει γνωστά όνόματα όπως Doublet, Marine Serre, Grace Wales Bonner, Marques ’Almeida και Thomas Tait. Έχει επίσης ενισχύσει τη σταδιοδρομία των βραβευμένων με το δεύτερο βραβείο, που περιλαμβάνουν τους Rokh, Jacquemus και Hood by Air.

Πέρυσι, το κορυφαίο έπαθλο των 300.000 ευρώ μοιράστηκε ισόποσα σε οκτώ φιναλίστ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.