ΣΤΙΛ FASHION NEWS

60 χρόνια Yves Saint Laurent: 6 μεγάλα μουσεία του Παρισιού συνεργάζονται για πρώτη φορά σε ένα μοναδικό project


Μάρθα Κουμπάνη

10 Ιανουαρίου 2022

60 χρόνια Yves Saint Laurent: 6 μεγάλα μουσεία του Παρισιού συνεργάζονται για πρώτη φορά σε ένα μοναδικό project
6 μουσεία του Παρισιού συνεργάζονται σε μία συλλογή φόρο τιμής

60 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την παρουσίαση της πρώτης haute couture συλλογής του εμβληματικού Yves Saint Laurent, στις 29 Ιανουαρίου 1962.

Με αφορμή την σπουδαία αυτή επέτειο της μόδας έξι μουσεία του Παρισιού συνεργάζονται σε μια συλλογή που εξερευνά τα έργα του. Σκοπός, να αποκαλύψει πώς ο διάσημος couturier εμπνεύστηκε από μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, όπως οι Picasso, Matisse και Mondrian.

Την συλλογή έχει επιμεληθεί η κριτικός τέχνης Mouna Mekouar και συμμετέχουν τα μουσεία: Pompidou, Λούβρο, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, το Μουσείο Ορσέ, το Μουσείο Πικάσο αλλά και το Μουσείο Yves Saint Laurent.

«Είναι η πρώτη φορά που αυτά τα μουσεία δουλεύουν όλα μαζί σε ένα project. Ο Saint Laurent εμπνεόταν έντονα από την τέχνη και αυτή η συλλογή δείχνει τον διάλογο ανάμεσα στο έργο του και στα εκθέματα του κάθε μουσείου. Δεν θέλαμε να βάλουμε απλώς τα ρούχα μέσα σε ένα δωμάτιο -θέλαμε να βρίσκονται ανάμεσα στα μόνιμα εκθέματα» είπε η Mekouar. «Είναι σαν ένα πολιτιστικό αρχιπέλαγος».

Το κάθε μουσείο εστιάζει σε μια διαφορετική πτυχή του έργου του Saint Laurent. Το Μουσείο του Λούβρου θα παρουσιάσει τα πιο εξαιρετικά του ενδύματα, μεταξύ των οποίων ζακέτες κεντημένες με χρυσό και κρύσταλλα, ενώ το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Παρισιού, θα εκθέτει δημιουργίες του σχεδιαστή επηρεασμένες από τους καλλιτέχνες Pierre Bonnard και Raoul Dufy.

Στο Μουσείο Ορσέ, θα μπορεί κανείς να θαυμάσει βραδινές δημιουργίες που είχαν φτιαχτεί ειδικά για τον χορό Proust, που δόθηκε το 1971, σε ανάμνηση των 100 χρόνων ζωής του συγγραφέα και στον οποίο ήταν προσκεκλημένες σπουδαίες προσωπικότητες της τέχνης, της οικονομίας και της πολιτικής, όπως ο βαρόνος Guy de Rothschild, το μοντέλο Jane Birkin, η πριγκίπισσα Grace του Μονακό αλλά και η ηθοποιός Elizabeth Taylor.

Τέλος, στο μουσείο Yves Saint Laurent, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παραγωγική διαδικασία δημιουργίας καθενός από τα ρούχα του, από το αρχικό σχέδιο έως και το τελικό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα εκτεθούν συνολικά 50 δημιουργίες Saint Laurent καθώς και περίπου 300 σχέδια. μέσα από τα οποία γίνεται αντιληπτό αυτό που ο ίδιος ο σχεδιαστής είχε μοιραστεί: «Πιστεύω πως το έργο ενός σχεδιαστή υψηλής μόδας είναι πολύ παρόμοιο με αυτό ενός καλλιτέχνη. Βασικά, συνεχώς βρίσκω έμπνευση στο έργο σύγχρονων καλλιτεχνών: του Πικάσο, του Ματίς, του Μοντριάν».

Ο Saint Laurent, ο οποίος πέθανε το 2008 σε ηλικία 71 ετών, ήταν μόλις 26 όταν ίδρυσε τον οίκο υψηλής ραπτικής του με τον επιχειρηματία Pierre Bergé τον Δεκέμβριο του 1961. Είχε μετακομίσει στο Παρίσι πριν από εννέα χρόνια, όπου τα σχέδιά του κέρδισαν γρήγορα την προσοχή και εισήχθη στον Christian Dior, τότε γίγαντα στον κόσμο της μόδας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.