ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Tatjana Patitz: Ένα original, αλλά διαφορετικό supermodel


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

12 Ιανουαρίου 2023

Tatjana Patitz: Ένα original, αλλά διαφορετικό supermodel
Ένα από τα original supermodels των 90's, μια από τις μούσες του Peter Lindbergh, η Tatjana Patitz, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών.

Η Tatjana Patitz η πιο «ήσυχη» από τα original supermodels έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών, στις 11 Ιανουαρίου του 2023.

Η Patitz είχε πει σε συνέντευξή της το 2020 ότι «Ποτέ δεν πούλησα την ψυχή μου» και από ότι φάνηκε από την καριέρα της, δεν έλεγε ψέματα.

Το supermodel των 90’s γεννήθηκε στο Αμβούργο από Γερμανό πατέρα, δημοσιοογράφο στο επάγγελμα και Εσθονή μητέρα, η οποία ήταν χορεύτρια. Η οικογένεια μετακόμισε σε μια ήσυχη πόλη της Σουηδίας, το Skanör, όταν ήταν αρκετά μικρή. Η Patitz αγαπούσε πολύ τα άλογα και έκανε ιππασία από τα εφτά της χρόνια. Για την αγάπη για άλογα είχε δηλώσει «Ιππεύω από όταν ήμουν μικρό παιδί. Για εμένα σημαίνει ελευθερία, σύνδεση και προσήλωση. Τα άλογα μπορούν να με απαλάξουν από το στρες και την ανησυχία. Είναι μοναδικά και πνευματικά ζώα. Με κάνουν να αισθάνομαι χαρούμενη και ήρεμη, ιδιαίτερα όταν είμαι αγχωμένη.» Στα 17 της χρόνια, όταν ήταν ακόμα ένα αγοροκόριτσο, πήρε μέρος στον διαγωνισμό του πρακτορείου μόδας Elite στην Στοκχόλμη και πήρε την τρίτη θέση σε όλη τη Σουηδία, μόνο από μια φωτογραφία Polaroid. Το βραβείο ήταν ένα ταξίδι στο Παρίσι και ένα συμβόλαιο με το πρακτορείο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά δυστυχώς δεν έκλεισε κάποια δουλειά μέχρι τότε.

Κάπου εδώ «μπαίνει» ο Peter Lindbergh, ίσως ο νεραϊδονονός της Tatjana Patitz όσον αφορά στην καριέρα της. Ο Γερμανός φωτογράφος , που ήταν γνωστός για την λατρεία του στις αρετουσάριστες φωτογραφίες και στην φυσική ομορφιά, αποφάσισε να φωτογραφίσει την Patitz για την διάσημη φωτογραφία «White Shirts: Six Supermodels, Malibu» το 1988 και το 1990 για το εξώφυλλο της Αγγλικής Vogue μαζί με τις υπόλοιπες της παρέας, την Naomi Campbell, την Christy Turlington, την Linda Evangelista και την Cindy Crawford. Αυτή η φωτογραφία έγινε μια από της πιο αξιομνημόνευτες φωτογραφίες όλων των εποχών. Τότε ο Ελληνοκύπριος τραγουδιστής George Michael βλέποντας αυτό το εξώφυλλο αποφάσισε να καλέσει όλο το cast της φωτογράφισης ώστε να συμμετάσχει στο video clip του «Freedom! ’90». Η συνέχεια ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη με καμπάνιες μεγάλων οίκων μόδας, όπως η Chanel, η Versace και ο Calvin Klein και φυσικά πολλά ακόμα εξώφυλλα.

Από την επιλογή της να μείνει στην California και όχι στη Νέα Υόρκη ή στο Παρίσι, ώστε να είναι κοντά στη φύση και στα ζώα, η Patitz έκανε ξεκάθαρο ότι δεν ήταν μέρος της παρέας των originals supermodels. Γενικά πάντα κάτι «ήταν» με την Patitz, ήταν ένα μυστήριο, ήταν μια αίσθηση αυτοκυριαρχίας, ήταν ένα πάθος και μια ευγένεια που πήγαζε από το σχήμα των ματιών της και το οβαλ πρόσωπό της.

«Η Tatjana ήταν πάντα το ευρωπαϊκό σύμβολο της κομψότητας, σα να λέμε η Romy Schneider συναντά την Monica Vitti,» είχε πει η Anna Wintour, chief content officer της Condé Nast και global editorial director της Vogue. «Ήταν πάντα πιο κλειστή από τους συνομηλίκους της, πιο μυστηριώδης, πιο ώριμη, πιο άφταστη και αυτό πάντα έχει μια κάποια γοητεία.»

Η γοητεία που ασκούσε η Patitz ήταν θηλυκή, εκλεπτυσμένη και σοφιστικέ και με την εκπαίδευσή της ως ηθοποιός ήταν μια υπολογίσιμη δύναμη. Όπως είπε στη Vogue το 1988 σε μια συνέντευξη για τον εαυτό της με τον τίτλο Tatjana: Million Dollar Beauty, «Οι άνθρωποι πάντα μου έλεγαν ότι είμαι διαφορετική, ότι δεν έμοιαζα με καμία άλλη. Και ότι θα τα κατάφερνα εξαιτίας αυτού.»

Η Patitz είχε μια μακρά ιστορία επαγγελματικής σχέσης με τον Peter Lindbergh -30 χρόνια περίπου-, τον Herb Ritts και τον Patrick Demarchelier. Το μοντέλο ενώθηκε ξανά με την παρέα της για το Good Jeans, μια φωτογράφιση από την Annie Leibovitz που αποτύπωνε supermodels με denim. Το 2012 φωτογραφήθηκε με τον γιο της σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στο σπίτι τους, στο ράντσο στην Santa Ynez Valley απο τον Lindbergh. Το 2016 ο Peter Lindbergh την φωτογράφισε και πάλι μαζί με την Helena Christensen και την Karen Alexander για το τρίο των εξωφύλλων του Οκτωβρίου της Ιταλικής Vogue, στα οποία φωτογραφήθηκαν επίσης οι Carolyn Murphy, Isabeli Fontana, Milla Jovovich, Karen Elson, Lara Stone και Liu Wen. Τέλος το 2019 η Patitz και ο γιος της έκαναν μια εμφάνιση στο πορτφόλιο της Tina Barney.

Η Patitz μιλώντας για τον γιο της τον προηγούμενο χρόνο, είχε δηλώσει «Ο Jonah είναι η πηγή της ευτυχίας μου.»

Το 2021 σε ένα άρθρο του L'Officiel για το φαινόμενο των supermodels των 90's, το περιοδικό ξεχώρισε την Patitz, λέγοντας ότι έχει το πιο όμορφο πρόσωπο όλης της δεκαετίας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.