ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Banned! Η διαφήμιση της FKA twigs για τον Calvin Klein απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

11 Ιανουαρίου 2024

Banned! Η διαφήμιση της FKA twigs για τον Calvin Klein απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο
Instagram/calvinklein
Η FKA twigs στη διαφήμιση του Calvin Klein ήταν «υπέρ το δέον» σεξουαλική

Μια νέα διαφήμιση του brand Calvin Klein με πρωταγωνίστρια της FKA twigs αναφέρεται πως απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Advertising Standards Authority (ASA). Η ASA δηλώνει πως η διαφήμιση είναι «ανεύθυνη» και μπορεί να θεωρηθεί ως προσβλητική καθώς φαίνεται να αντικειμενοποιεί τις γυναίκες.

Σύμφωνα με πηγές η ASA ανέφερε πως «Η σύνθεση των εικόνων τοποθετεί το focus των θεατών στο σώμα του μοντέλου και όχι στα ρούχα που διαφημίζονται, παρουσιάζοντας την FKA twigs ως ένα στερεοτυπικό σεξουαλικό αντικείμενο».

Η διαφήμιση ερευνήθηκε μετά από παράπονα δύο ατόμων, τα οποία παραπονέθηκαν πως ήταν υπέρ του δέοντος σεξουαλική προς την τραγουδίστρια. Παρόμοια παράπονα έγιναν κατά της διαφήμισης που πρωταγωνιστούσε η Κένταλ Τζένερ, αλλά η ASA δεν θεώρησε τη συγκεκριμένη διαφήμιση προσβλητική.

Το brand Calvin Klein δήλωσε «Οι εικόνες δεν ήταν χυδαίες και ήταν δύο δυναμικές και με αυτοπεποίθηση γυναίκες, οι οποίες επέλεξαν να ταυτιστούν με το brand του Calvin Klein, ενώ οι διαφημίσεις περιείχαν ένα προοδευτικό και διαφωτιστικό μήνυμα» προσθέτοντας πως «οι πόζες της FKA twigs ήταν φυσικές και ουδέτερες».

Η καλλιτέχνης φυσικά και ασχολήθηκε με την διαμάχη και μοιράστηκε την άποψή της μέσω του Instagram λέγοντας «Δεν βλέπω το στερεοτυπικό σεξουαλικό αντικείμενο, το οποίο μου προσδίδουν ως ταμπέλα. Βλέπω μια όμορφη, δυναμική μαύρη γυναίκα, της οποίας το καταπληκτικό σώμα έχει ξεπεράσει περισσότερο πόνο από όσο μπορείτε να φανταστείτε. Ξαναβλέποντας παρόμοιες καμπάνιες, παλιές και σύγχρονες, δεν μπορώ παρά να αισθανθώ πως υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οπότε για να είμαι ξεκάθαρη, είμαι περήφανη για το σώμα μου και κρατάω την τέχνη που δημιουργώ με το ‘σκάφος’ μου στα πρότυπα άλλων γυναικών, όπως η Ζοζεφίν Μπέικερ, η Έρθα Κιτ και η Γκρέις Τζόουνς, οι οποίες κατέρριψαν τα εμπόδια σχετικά με τι φαίνεται να είναι δυναμικό και αξιοποίησαν έναν μοναδικό αισθησιασμό. Ευχαριστώ τον CK που μου έδωσε χώρο να εκφράσω τον εαυτό μου όπως ακριβώς ήθελα. Δε θα αλλάξω την αφήγησή μου».

Όπως ήταν σωστό, δίκαιο και αναμενόμενο η απόφαση της ASA βρήκε απέναντι της αρκετό κόσμο, ειδικά αν σκεφτούμε πως αυτή η «απαγόρευση» της διαφήμισης ήρθε λίγο μετά της καμπάνια της Calvin Klein με τον Τζέρεμι Άλεν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.