CELEBRITIES

Μαρίσκα Χάρτζιτεϊ: H ηθοποιός του «Law & Order» αποκάλυψε ότι τη βίασε φίλος της 30 της - «Δεν θέλω να ντρέπονται τα θύματα»


JTeam

11 Ιανουαρίου 2024

Μαρίσκα Χάρτζιτεϊ: H ηθοποιός του «Law & Order» αποκάλυψε ότι τη βίασε φίλος της 30 της - «Δεν θέλω να ντρέπονται τα θύματα»
Splash News
«Δεν ήταν καθόλου σεξουαλικό. Ήταν κυριαρχία και έλεγχος. Υπερβολικός έλεγχος»

Μια συγκλονιστική εξομολόγηση έκανε στο περιοδικό People η ηθοποιός της αστυνομικής σειράς «Law & Order: SVU», Μαρίσκα Χάρτζιτεϊ, μιλώντας για τον βιασμό που υπέστη πριν σχεδόν 30 χρόνια, από έναν άνδρα που θεωρούσε φίλο της. «Ένας άντρας με βίασε στα 30 μου. Δεν ήταν καθόλου σεξουαλικό. Ήταν κυριαρχία και έλεγχος. Υπερβολικός έλεγχος», είπε χαρακτηριστικά.

«Ήταν φίλος. Μετά δεν ήταν. Δοκίμασα όλους τους τρόπους που ήξερα για να ξεφύγω από αυτό. Προσπάθησα να κάνω αστεία, να γίνω γοητευτική, να βάλω ένα όριο, να εξηγήσω, να πω όχι. Με έπιασε από τα χέρια και με κράτησε κάτω. Ήμουν τρομοκρατημένη. Δεν ήθελα να κλιμακωθεί σε βία. Τώρα ξέρω ότι ήταν ήδη σεξουαλική βία, αλλά φοβόμουν ότι θα γινόταν σωματικά βίαιος. Μπήκα σε λειτουργία παγώματος, μια συνηθισμένη απόκριση τραύματος όταν δεν υπάρχει επιλογή διαφυγής. Βγήκα έξω από το σώμα μου», πρόσθεσε.

Στο κείμενο που έγραψε η ίδια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό, η ηθοποιός αποκάλυψε ότι προσπάθησε να «θάψει» αυτή την τραυματική εμπειρία. «Δεν μπορούσα να το επεξεργαστώ. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι συνέβη. Ότι θα μπορούσε να συμβεί. Οπότε το ξέκοψα. Το αφαίρεσα από την αφήγησή μου. Τώρα έχω τόση ενσυναίσθηση για το κομμάτι του εαυτού μου που έκανε αυτή την επιλογή, επειδή αυτό το κομμάτι με έκανε να το ξεπεράσω. Δεν έγινε ποτέ. Τώρα τιμώ αυτό το κομμάτι: έκανα ό,τι έπρεπε να κάνω για να επιβιώσω».

«Για πολύ καιρό, επικεντρώθηκα στη δημιουργία ενός ιδρύματος για να βοηθήσω τους επιζώντες κακοποίησης και σεξουαλικής βίας να θεραπευτούν. Έφτιαχνα το Joyful Heart εξωτερικά για να μπορώ να κάνω τη δουλειά εσωτερικά. Νομίζω ότι έπρεπε επίσης να δω πώς θα μπορούσε να μοιάζει η θεραπεία. Κοιτάζω πίσω σε ομιλίες όπου έλεγα: "Δεν είμαι επιζώσα". Δεν έλεγα ψέματα, απλώς δεν έβλεπα έτσι τον εαυτό μου».

Η Μαρίσκα Χάρτζιτεϊ δήλωσε στο People ότι παλιότερα είχε πει στον σύζυγό της, Πίτερ Χέρμαν, ότι «δεν ήταν βιασμός», επειδή ήξερε τον βιαστή της. Ωστόσο, τα πράγματα άρχισαν σιγά-σιγά να αλλάζουν μέσα της και ξεκίνησε να συζητάει το θέμα με τους πιο κοντινούς ανθρώπους της. «Ήταν οι πρώτοι που το αποκάλεσαν βιασμό. Ήταν ευγενικοί και προσεκτικοί, αλλά το ότι το ονόμασαν βιασμό ήταν σημαντικό», δήλωσε.

«Τώρα μπορώ να δω καθαρά τι μου συνέβη. Καταλαβαίνω τη νευροβιολογία του τραύματος. Το τραύμα σπάει το μυαλό και τη μνήμη. Με τον τρόπο που σπάει ένας καθρέφτης», συνέχισε.

«Δεν θέλω ντροπή με το θύμα»

«Εδώ και πολύ καιρό είχα πει ότι η ελπίδα μου ήταν οι άνθρωποι να μπορούν να μιλούν για τη σεξουαλική επίθεση με τον ίδιο τρόπο που μιλούν τώρα για τον καρκίνο. Πες σε κάποιον ότι επέζησες από τον καρκίνο και θα γιορτάσουν για αυτό. Θέλω την ίδια αντίδραση για τους επιζώντες σεξουαλικής επίθεσης. Δεν θέλω να ντρέπονται τα θύματα. Η ντροπή της πράξης ανήκει στον δράστη: Είναι αυτός που έκανε την αποτρόπαια, επαίσχυντη πράξη», συνέχισε η ηθοποιός.

Πλέον, η Μαρίσκα Χάρτζιτεϊ σημείωσε ότι η ελπίδα της είναι να τελειώσει αυτή η βία. «Η σεξουαλική βία δεν επιμένει λόγω κάτι αμετάβλητου στην ανθρώπινη υπόστασή μας, υπάρχει επειδή υπάρχουν δομές εξουσίας που την επιτρέπουν να συμβεί. Αυτές οι δομές εξουσίας είναι τόσο διάχυτες που κανείς δεν είναι απρόσβλητος από αυτές. Αναπαράγουν σκέψεις όπως "πρέπει να έκανα κάτι για να το προκαλέσω αυτό". Και η κοινωνία μας συμφωνεί: "Ναι, το προκάλεσες εσύ σε εσένα". Αυτό είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει. Η βία τελειώνει όταν αλλάξει η δομή της εξουσίας».

Καταλήγοντας, η ηθοποιός τόνισε ότι αυτό που ζητάει είναι μια αναγνώριση και μια συγνώμη, σημειώνοντας ότι η δικαιοσύνη μπορεί να φαίνεται διαφορετική για κάθε επιζώντα. «Γίνομαι 60 και είμαι τόσο ευγνώμων για το πού βρίσκομαι. Είμαι ανανεωμένη και πλημμυρίζω από συμπόνια για όλους εμάς που έχουμε υποφέρει. Και είμαι ακόμα περήφανα σε αυτή τη διαδικασία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.