ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Fashion (Re)search από το GLAMI: Το 56% των Eλλήνων e-shoppers δεν νιώθει ανασφάλεια για το σώμα του το καλοκαίρι


JTeam

17 Ιουλίου 2024

Fashion (Re)search από το GLAMI: Το 56% των Eλλήνων e-shoppers δεν νιώθει ανασφάλεια για το σώμα του το καλοκαίρι
Οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται πως έχουν «ξεπεράσει» την ανασφάλεια του ‘bikini body’ σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα Fashion (Re)search του GLAMI

Η πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα Fashion (Re)search από το GLAMI, εστιάζει στα συναισθήματα των Ελλήνων καταναλωτών ως προς την τάση του body neutrality – δηλαδή την ουδετερότητα σχετικά με την εικόνα του σώματος, τον αντίκτυπο των στερεοτύπων και τον τρόπο που αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την αγοραστική τους συμπεριφορά το καλοκαίρι. Οι απαντήσεις της έρευνας αναδεικνύουν μεν μια περίπλοκη σχέση μεταξύ όλων των παραπάνω όμως το βασικό μήνυμα είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό (56%) των Ελλήνων e-shoppers έχει πάψει να αισθάνεται μεγαλύτερη ανασφάλεια το καλοκαίρι συγκριτικά με τις άλλες εποχές. Ωστόσο, τα κοινωνικά στερεότυπα συνεχίζουν να υφίστανται και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια ακόμα για την προώθηση της ουδετερότητας ως προς την αντίληψη γύρω από τα πρότυπα ομορφιάς και τους ηλικιακούς περιορισμούς στο ντύσιμο.

*H πιο πρόσφατη διαδικτυακή έρευνα μόδας Fashion (Re)search πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2024, σε 8 ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος συνολικά 3,672 συμμετέχοντες.

Τι πιστεύουν οι Έλληνες καταναλωτές για την εικόνα του σώματός τους το καλοκαίρι;

Η πλειοψηφία 56% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα εξακολουθεί να αισθάνεται το ίδιο όταν φτάνει το καλοκαίρι και τα ρούχα γίνονται πιο ανάλαφρα. Από την άλλη, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό 31% των Ελλήνων που νιώθει πιο «ευαίσθητο» για το σώμα του το καλοκαίρι σε σχέση με τις άλλες εποχές αλλά και ένα 7% που δεν αισθάνεται καθόλου άβολα σχετικά με αυτό. Το υπόλοιπο ποσοστό των συμμετεχόντων δεν αισθανόταν σίγουρο για τη θέση του απέναντι στο σώμα του.

Ακόμη και η έναρξη της σεζόν του ‘bikini body’ βρίσκει το 21% των Ελλήνων να αισθάνεται πολύ καλά με το σώμα του στην παραλία και το 32% να νιώθει αρκετά καλά. Στον αντίποδα, αρνητική εικόνα για το σώμα του έχει το 22% των συμμετεχόντων, 7% νιώθει πολύ αρνητικά για το σώμα του στην παραλία και τέλος, ένα 18% διατηρεί ουδέτερη στάση ως προς αυτό.

Jenny.Gr

Ο αντίκτυπος των κοινωνικών προτύπων ομορφιάς

Η κοινωνία φαίνεται πως συνεχίζει να ασκεί μεγάλη πίεση στους Έλληνες καταναλωτές όσον αφορά το λεγόμενο ‘body positivity’ καθώς το 52% δήλωσε ότι έχει αισθανθεί πίεση για να αλλάξει την εικόνα του σώματός του ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, ενώ το 43% απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για να επισκεφθούν την παραλία ή να συμμετέχουν σε καλοκαιρινές δραστηριότητες, όπως απάντησε το 70% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα Fashion (Re)search, έναντι ενός ποσοστού 26% που έχει τύχει να απέχει από καλοκαιρινές δραστηριότητες, λόγω των ανησυχιών του για την εικόνα του σώματός του.

Στην ερώτηση «Ποιοι άνθρωποι πιστεύετε ότι πρέπει να καλύπτουν περισσότερο το σώμα τους το καλοκαίρι» 75% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα μόδας του GLAMI δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις ως προς την εικόνα του σώματος άλλων ανθρώπων. Αναλύοντας ακόμη περισσότερο την επιρροή των κοινωνικών στερεοτύπων, τα αποτελέσματα του Fashion (Re)search του GLAMI δείχνουν πως το 67% των συμμετεχόντων δεν έχει αισθανθεί ποτέ περιορισμό σχετικά με την ενδυμασία που ταιριάζει στην ηλικία του σε αντίθεση με ένα 26%, το οποίο διαμόρφωσε αντίστοιχα και τις αγοραστικές του προτιμήσεις, αποφεύγοντας τα στενά ρούχα (50%) και τα έντονα χρώματα (20%) ή επιλέγοντας πιο καλυπτικά ρούχα (18,5%) και πιο συντηρητικά στυλ (9,5% ) από αυτά που προτιμούσε πραγματικά.

Συμπερασματικά, οι κυρίαρχοι του λιανικού εμπορίου και του marketing διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον τομέα που αφορά στην ουδετερότητα ή τη θετικότητα απέναντι στην εικόνα για το σώμα μας. Φιλόδοξη και αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες για την προώθηση της ουδετερότητας απέναντι στην εικόνα του σώματος, η ομάδα του GLAMI στηρίζει την ανάδειξη της μοναδικής προσωπικότητας του καθενός, μέσω των ενδυματολογικών επιλογών και εξακολουθεί να διαθέτει μία συμπεριληπτική προσέγγιση με στόχο την ανάπτυξη μιας βάσης καταναλωτών με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ο κυριότερος σκοπός της πλατφόρμας είναι να βοηθήσει τους επισκέπτες της να ανακαλύψουν τα απαραίτητα προϊόντα μόδας που θα αναδείξουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους και θα τους κάνουν να αισθάνονται καλά με το σώμα τους. Καθώς πλοηγείστε στο GLAMI.gr θα βρείτε και κατηγορία με μεγάλα μεγέθη.

Ανακαλύψτε τα καλοκαιρινά essentials που θα αναδείξουν τα χαρακτηριστικά σας, επιλέγοντας ανάμεσα σε μια μεγάλη γκάμα στυλ, μεγεθών και χρωμάτων με μία επίσκεψη στο www.glami.gr

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.

TAGS