ΣΤΙΛ HAUTES GRECIANS

Κάθε φορά που η Ελλάδα ενέπνευσε μεγάλους δημιουργούς της μόδας


Αφροδίτη Σακκά

23 Οκτωβρίου 2017

dolce.jpg

Τρία χρόνια αργότερα, ο Gaultier ενσωμάτωσε την αρχαία Ελλάδα ακόμη περισσότερο στης δημιουργίες του, παρουσιάζοντας την Άνοιξη 2007, που το ελληνικό στοιχείο ήταν πιο έντονο από ποτέ. Με βασική έμπνευση τις Κυκλάδες, η συλλογή περιλάμβανε τη γνωστή φουστανέλα των τσολιάδων, αλλά και τουαλέτες από μπροκάρ σχεδιασμένες με βάση τους χιτώνες των αρχαίων Ελληνίδων θεοτήτων, σε γήινες αποχρώσεις. Cropped γιλέκα και παντελόνια σε στιλ "harem" έκαναν την εμφάνισή τους, ενώ τα ονόματα στα καθίσματα ήταν γραμμένα στα Ελληνικά και τα κομμάτια της συλλογής είχαν ονομασίες όπως "Αφροδίτη", "Σαπφώ", "Αθηνά" και "Σοφοκλής."

Το 2011, ο Gaultier παρουσίασε ακόμα μία τουαλέτα εμπνευσμένη από τον αρχαιοελληνικό χιτώνα, η οποία περιλάμβανε το γνωστό "draping", δηλαδή τον τρόπο που το ύφασμα δημιουργεί πτυχώσεις. Η συγκεκριμένη τουαλέτα περιλάμβανε τις οργανικές πτυχώσεις του χιτώνα, αλλά και τιράντες που έπεφταν απαλά πάνω στους ώμους και συνδέονταν με έναν κορσέ σε κωνικό σχήμα. Η ιδέα του "draping" είναι παρούσα στις σύγχρονες πτυχές της μόδας τόσο στις πασαρέλες, όσο και στις στιλιστικές επιλογές των celebrities.

Ο τρόπος που οι σχεδιαστές και σχεδιάστριες του εξωτερικού επηρεάζονται από τις αρχαίες Ελληνίδες θεές, δεν είναι μόνο από τα ρούχα, αλλά και από το πώς ζούσαν, σκέφτονταν και δρούσαν, όπως τα αναφέρουν οι ποιητές, οι ιστορικοί, οι ζωγράφοι και οι φιλόσοφοι.

Τα χρώματα, τα υφάσματα, το design αλλά και η έννοια της θεότητας, της δύναμης, της ευαισθησίας είναι τα βασικά στοιχεία που χρησιμοποιούν οι σχεδιαστές έτσι ώστε να δημιουργήσουν υψηλή ραπτική αλλά και ready-to-wear.

Πηγαίνοντας έναν αιώνα πίσω, η Madame Grès ήταν μία εκπληκτική σχεδιάστρια υψηλής ραπτικής, γνωστή για τις ντελικάτες πιέτες της που μεταμόρφωσαν το καθημερινό ύφασμα σε Ελληνική γλυπτική. Το αγαπημένο της ύφασμα ήταν το μεταξωτό τζέρσεϊ και ένα φόρεμα μιας συλλογής θα μπορούσε να αποτελείται από 13 εως 21 μέτρα. Η Madame Grès ήταν γνωστή για το ταλέντο της στη δημιουργία πτυχώσεων στα υφάσματα και τις τουαλέτες που είχαν βασική έμπνευση τους αρχαίους Ελληνικούς χιτώνες.

Επιστρέφοντας στον 21ο αιώνα, οι σχεδιαστές συνεχίζουν να κρατούν την αρχαία Ελληνική ιστορία ως βασική πηγή έμπνευσης.

Ένας ακόμα σχεδιαστής που επηρεάστηκε άμεσα από την Ελληνική μυθολογία ήταν ο Gianni Versace. Το logo του οίκου Versace είναι το κεφάλι της Μέδουσας και έχει σκοπό να συμβολίσει τη δυναμικότητα των γυναικών. Μέσα από τις δημιουργίες του, ο Versace και αργότερα η αδερφή του, Donatella, θέλησαν να δώσουν στις γυναίκες δύναμη και αυτοπεποίθηση, κάτι που φαίνεται μέσα από τα φανταχτερά υφάσματα, έντονα χρώματα και κολακευτικά κοψίματα.

Το 2008, ο Alexander McQueen δημιούργησε την ανοιξιάτικη collection του βασισμένη τον Παρθενώνα. Ο Karl Lagerfeld το 2011, κυκλοφόρησε το ημερολόγιο Pirelli με τίτλο "Mythology", εμπνευσμένο ξανά από τους αρχαίους θεούς και θεές της Ελλάδας, ενώ ο οίκος Dolce & Gabbana παρουσίασε μία collection το 2014, που αποτελούσε μία ωδή στο αρχαιοελληνικό δωδεκάθεο. Τα μεταξωτά και λινά υφάσματα, μαζί με τις λιθογραφίες των αρχαιοελληνικών ναών δημιουργούν μία συλλογή από ρούχα, παπούτσια, ζώνες, σκουλαρίκια και τσάντες. Βασικές πηγές έμπνευσης; Η θεά Αφροδίτη και θεά Άρτεμη, η αλλιώς η αγάπη και το κυνήγι.

Δέκα χρόνια αργότερα, η αρχαία Ελλάδα είναι ακόμα παρούσα ως ιδέα, με πιο πρόσφατη την Cruise collection 2018 του Karl Lagerfeld για τον οίκο Chanel στo Grand Palais του Παρισιού, το οποίο μεταμόρφωσε σε ένα σκηνικό από αρχαία ερείπια και κίονες. Με τίτλο "Η Σύγχρονη Αρχαιότητα", η συλλογή αντικατόπτριζε το αρχαιοελληνικό σκηνικό και περιλάμβανε looks με "draping" (δηλαδή τις πτυχώσεις στο ύφασμα), one-shoulder σιλουέτες, χρυσές λεπτομέρειες και κορδέλες από αστραφτερές λεπτομέρειες. Τα σανδάλια σε στιλ gladiator εμφανίστηκαν σε έντονα χρώματα όπως κίτρινο και μπλε, δίνοντας τους μία νέα, μοντέρνα μορφή.

[gallery-716780]

Από τη Madame Grès στον Karl Lagerfeld και τον Jean Paul Gaultier, το αρχαιοελληνικό στιλ έχει παρουσιαστεί στις συλλογές υψηλής ραπτικής ανά τα χρόνια, παίρνοντας δίκαια τον τίτλο του διαχρονικού. Είναι γεγονός πως η ιστορία αποτελεί ενδεχομένως την πιο σημαντική πηγή έμπνευσης για τους σχεδιαστές μόδας, πόσο μάλλον όταν έχει να κάνει με περίτεχνα και ντελικάτα ρούχα, όπως οι χιτώνες στην αρχαία Ελλάδα. Άλλωστε, οι αρχαίες Ελληνίδες θεές αποτέλεσαν τις πρώτες μορφές του όρου "μούσα" που αργότερα ηθοποιοί και μοντέλα υιοθέτησαν.

#HautesGRecians #HG17

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.