ΣΤΙΛ RUNWAYS

Valentino: «Ο σεΐχης του Chic»


4 Ιουλίου 2015

Γνωστός απλά με το μικρό του όνομα, ο Valentino Garavani είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Ιταλούς σχεδιαστές. Παγκοσμίως γνωστός για τις μοναδικές Haute Couture δημιουργίες και τις ρομαντικές red carpet τουαλέτες του, αυτή τη στιγμή διανύει την 80η δεκαετία του κι έχοντας αποσυρθεί από το ομώνυμο label, ακόμη παραμένει μία σημαντική προσωπικότητα στον αυστηρό κόσμο της μόδας. Σίγουρα αξίζει να γνωρίσουμε κάποια κεφάλαια της δικής του ιστορίας από την αρχή της καριέρας του.

  • Ο Valentino Clemente Ludovico Garavani γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1932 στη Λομβαρδία, Βόρεια Ιταλία.
  • Το 1949, σε ηλικία 17 ετών, μετακόμισε στο Παρίσι για να συνεχίσει το ενδιαφέρον του στο χώρο της μόδας και τις σπουδές του στο περίφημο École des Beaux-Arts και στο Chambre Syndicale de la Couture Parisienne.
  • Όταν τελείωσε τις σπουδές του έγινε μαθητευόμενος στο Jean Dessès όπου σκιαγράφησε την κάθε στιγμή του -αυτά ήταν και τα πρώτα δείγματα της υψηλής αισθητικής του-.
  • Μετά από πέντε χρόνια που απήλαυσε τη σύντομη πορεία του στο μικρό οίκο μόδας του φίλου του Guy Laroche, επιστέφει στο σπίτι του στην Ιταλία για να δημιουργήσει το δικό του ομώνυμο label με τη βοήθεια των γονιών του στη Ρώμη.

vgaravani_21jun68_v_9may12_rex_b_426x639

Photo credit: Rex Features

  • Το 1960 γνώρισε τον Giancarlo Giammetti όπου απέκτησαν μία μακροχρόνια σχέση μέχρι και σήμερα- λίγο αργότερα ο Giammetti έγινε το επιχειρηματικό ταίρι του Valentino.
  • Το 1962 παρουσίασε μια συλλογή υψηλής ραπτικής στο παλάτι Pitti στη Φλωρεντία κι εκεί για πρώτη φορά στέφθηκε σημαντικής αναγνώρισης. Σύντομα αποτέλεσε ο σχεδιαστής που θα ντύσει την elite της εποχής.

week-with-marilyn-8_112127884149_carousel_parties

  • Έχοντας καθιερωθεί ως κορυφαίος σχεδιαστής στα ιταλικά haute couture σαλόνια, το 1967 τιμήθηκε με το βραβείο Neiman Marcus για τη δημοφιλή «no-colour collection» στην οποία παραγκώνισε ηθελημένα τις παλέτες χρωμάτων, επιλέγοντας μπεζ, λευκό και αποχρώσεις ιβουάρ. Ήταν αυτή η συλλογή που έγινε το σήμα κατατεθέν του.

VAL

  • Την ίδια χρονιά, σχεδίασε το φόρεμα που φορούσε η Jackie Kennedy για να παντρευτεί τον Αριστοτέλη Ωνάση. Η Jackie O στην πορεία έγινε πιστή πελάτισσα και φίλη του Valentino. Το 1969, ο σχεδιαστής άνοιξε τα πρώτα ready-to-wear καταστήματα του στο Μιλάνο και Ρώμη.
  • Το 1989 άνοιξε το Academie Valentino στη Ρώμη, ένα πολιτιστικό κέντρο για να στεγάσει εικαστικές εκθέσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες.

04iht-fvalentino04-span-articleLarge

  • Το 2006, έκανε μια σύντομη εμφάνιση στην ταινία "The Devil Wears Prada".
  • Ένα μήνα αφότου ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το design του διάσημου οίκου, παρουσίασε την τελευταία ready-to-wear συλλογή του στο spring/summer 2008 fashion week στο Παρίσι. Μια σειρά από διάσημα μοντέλα εμφανίστηκαν για να υποστηρίξουν τον σχεδιαστή συμπεριλαμβανομένων των Naomi Campbell, Claudia Schiffer και Eva Herzigova.
  • Το επόμενο έτος το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Valentino: Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η παραγωγή ήταν του δημοσιογράφου Matt Tyrnauer που ακολούθησε το σχεδιαστή στις προσωπικές και επίσημες εκδηλώσεις ώστε να δημιουργήσει το πορτραίτο του Valentino.
  • Τον Οκτώβριο του 2012, τιμήθηκε με τον τίτλο "Commandeur de l'ordre des Arts et des Lettres medal" - έναν από τους υψηλότερους τίτλους στη Γαλλία - ως αναγνώριση του έργου του στη βιομηχανία της μόδας.

045

Παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε από το σχεδιασμό του brand Valentino, ο διάσημος σχεδιαστής εξακολουθεί να βάζει την κομψή πινελιά του σε ειδικές περιστάσεις. Σχεδίασε το νυφικό της ηθοποιού Anne Hathaway στα τέλη του 2012 και, πιο πρόσφατα, το νυφικό της πριγκίπισσας Madeleine της Σουηδίας για το βασιλικό γάμο της, τον Ιούνιο του 2013.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.