Παραδοσιακή πολίτικη συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι.
Υλικά:
- 1 κιλό αλεύρι πολυτελείας
- 50 γρ. μαγιά μπύρας (νωπή)
- 250 γρ. ζάχαρη
- 250 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωμένο
- 7 αυγά
- ½ φλιτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα (για τη μαγιά)
- ½ φλιτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα (για τη ζύμη)
- 1 κ.σ. μαστίχα, κοπανισμένη
- 1 κ.σ. μαχλέπι, κοπανισμένο
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 1 κ.σ. νερό (για άλειμμα)
- 2 χούφτες κοπανισμένο αμύγδαλο (για πασπάλισμα)
Διαδικασία:
Φτιάχνετε προζύμι με μισό κιλό αλεύρι και τη μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό γάλα. Αφήνετε το μείγμα κατά μέρος για 1 ώρα για να φουσκώσει. Χτυπάτε για 5 λεπτά τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτετε το μείγμα στο προζύμι. Ανακατεύετε καλά με το χέρι και προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι εναλλάξ με το βούτυρο, το χλιαρό γάλα, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Ζυμώνετε ελαφρά ώσπου να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη και ελαστική. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες για να φουσκώσει, οπότε και τη χωρίζετε σε 2 ίσα μέρη για να πλάσετε 2 πλεξούδες. Τοποθετείτε τα τσουρέκια σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα αφήνετε για 1 ώρα να φουσκώσουν. Πριν τα βάλετε στον φούρνο, τα αλείφετε με τον κρόκο και τα πασπαλίζετε με το αμύγδαλο. Ψήνετε τα τσουρέκια στους 200°C για 1 ώρα και 15’.
Καλή όρεξη!
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.