Λαχταριστά καλτσόνε με τυρί και ζαμπόν

Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

Συστατικά:

  • 300 γραμμάρια αλεύρι 00
  • 200 γραμμάρια Αμερικάνικο αλεύρι
  • 25 γραμμάρια μαγιά
  • 250 ml νερού
  • 50 γραμμάρια λαρδί
  • 40 γραμμάρια ζάχαρη
  • 12 γραμμάρια αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 350 γραμμάρια αλεύρι ζαμπόν σε φέτες
  • 350 γραμμάρια αλεύρι μοτσαρέλα
  • 200 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας

Επιπλέον:

  • Κρόκος αυγού και γάλα
  • Σουσάμι (προαιρετικά)

Προετοιμασία:

Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι 00, το Αμερικάνικο αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το λαρδί. Σιγά-σιγά ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά. Μόλις το μίγμα είναι αρκετά ομοιογενές, προσθέτουμε το αλάτι και σχηματίζουμε μια μπάλα. Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπόλ και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό και ξηρό μέρος για περίπου 4 ώρες. Εν τω μεταξύ κόβουμε το τυρί και το ζαμπόν σε λωρίδες. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη τη χωρίζουμε σε μικρές μπάλες και τις ανοίγουμε με τη βοήθεια ενός πλάστη σε στρογγυλό σχήμα με πάχος περίπου 0,70 mm. Αλείφουμε τις επιφάνειες με μια κουταλιά της σούπας σάλτσα ντομάτας και στη συνέχεια, βάζουμε από ένα κομμάτι ζαμπόν και τυρί. Ύστερα κλείνουμε το κάθε κομμάτι πιέζοντας καλά τα άκρα. Αφήνουμε και πάλι τα καλτσόνε να φουσκώσουν για μιάμιση ώρα. Αλείφουμε τις επιφάνειες με τον κρόκο αυγού και λίγο γάλα, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε τα καλτσόνε στο φούρνο στους 190 ° C στον αέρα για 20 με 25 λεπτά.