10 λόγοι για να βάλετε στη ζωή σας την ισορροπημένη διατροφή

Τζένη Μπαλατσινού
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019

Η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από υποχρεώσεις. Κάθε μέρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, να είμαστε παραγωγικοί και συνεπείς, ενώ μέσα σε όλα να βρίσκουμε χρόνο να φροντίζουμε την υγεία μας. 

Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει όλοι μας να έχουμε το τέλειο σώμα για να είμαστε ευτυχισμένοι. Μια χαρά μπορούμε και χωρίς αυτό. Είμαι υπέρ όμως της ευεξίας και της καλής υγείας. Πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με τη διατροφή, όμως πάντα μπορούμε να βρούμε χρόνο για τον εαυτό μας. 

Η επιλογή μίας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να εξασφαλίσει την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που αποτελεί και το πρώτο και σημαντικότερο βήμα προς ένα ευτυχισμένο και υγιεινό τρόπο ζωής. Τη σχέση της διατροφής με την υγεία την εφάρμοζε και δίδασκε ο Ιπποκράτης που έλεγε "το φάρμακο σου η τροφή σου" (400 π.χ.).

Οι λόγοι για να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή είναι πολλοί, η δική μου λίστα με την οποία υπενθυμίζω στον εαυτό μου τα οφέλη της υγιεινής διατροφής είναι η παρακάτω. 

1. Βελτιωμένη απόδοση στη δουλειά. Η ισορροπημένη διατροφή μου χαρίζει περισσότερη ενέργεια και με βοηθάει να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Με κάνει να σκέφτομαι πιο σωστά και να αντιμετωπίζω το άγχος, αλλά και τις διαπροσωπικές μου σχέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το αγαπημένο σνακ είναι το wasa, οι φρυγανιές σουηδικού τύπου που φτιάχνονται με αλεύρι ολικής άλεσης και λίγα συστατικά. Αποτελούν τη δική μου ιδανική επιλογή για υγιεινή και φυσική διατροφή, γιατί είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και μπορώ να τις καταναλώσω οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα. 

Και επειδή κάθε μέρα ακριβώς στις 12 το μεσημέρι που βρίσκομαι στο γραφείο, το στομάχι μου αρχίζει να διαμαρτύρεται, έχω πάντα μαζί μου τις φρυγανιές wasa και τις απολαμβάνω με δυο τρόπους:

Η πρώτη μου επιλογή είναι το  Wasa Sesam Gourmet, λεπτή και τραγανή φρυγανιά που παρασκευάζεται από αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης και περιέχει λευκούς και μαύρους σπόρους σουσαμιού και την απολαμβάνω με σολομό, τυρί κρέμα, αγγούρι και ξύσμα λεμονιού. 

Και η δεύτερη επιλογή μου είναι το Wasa Original,  μια φρυγανιά με τραγανή υφή και αυθεντική γεύση η οποία προέρχεται από ένα μοναδικό μείγμα σπόρων σίκαλης και την απολαμβάνω με ρόκα, μοτσαρέλα και μπαλσάμικο. 

Οι φρυγανιές Wasa είναι ο σύμμαχος μου, που με ανταμείβει και με υποστηρίζει, ώστε να έχω μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς να στερούμαι απολύτως τίποτα.

2. Είμαι καλό παράδειγμα για τα παιδιά μου. Τα παιδιά μας μαθαίνουν από εμάς τι είναι αυτό που επιλέγω να φάω – και γιατί. Ότι δεν χρειάζεται να τρώω πολύ και ότι πρέπει να έχω το θάρρος της γνώμης μου και να μην τρώω ό,τι μου σερβίρουν.

3. Καλύτερη άμυνα στους ανεπιθύμητους ιούς. Ένας οργανισμός που είναι καλά θωρακισμένος, δεν επιτρέπει τόσο εύκολα την είσοδο σε όποιον ιό του χτυπήσει την πόρτα. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σημαντικό και η σωστή διατροφή το δυναμώνει ακόμα περισσότερο. 

4. Ζωντάνια. Η ισορροπημένη διατροφή κάνει το σώμα μου να φωνάζει από τη ζωντάνια και τον εγκέφαλο μου να λειτουργεί όσο καλύτερα γίνεται. 

5. Νεανικότερη εμφάνιση για περισσότερα χρόνια. Η υγιεινή διατροφή είναι μια καταπληκτική μέθοδος κατά της γήρανσης. Σκεφτείτε απλά πόσα αντιοξειδωτικά περιέχουν τα λαχανικά και τα φρούτα.

6. Πιο υγιείς διαπροσωπικές και κοινωνικές σχέσεις. Όταν νιώθουμε ανάλαφροι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, εκπέμπουμε και στους άλλους ότι είμαστε καλά. Εξάλλου οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στη διάθεση για ζωή και στην αυτοπεποίθηση. 

7. Καλύτερη γεύση. Μπορεί με την πρώτη ματιά να σκεφτείτε πως αποκλείεται να υπάρχει κάτι πιο νόστιμο από ένα  burger, όμως ξανασκεφτείτετο. Ένα υγιεινό και καλομαγειρεμένο φαγητό με φρέσκα υλικά μπορεί να έχει πιο πλούσια γεύση από το γρήγορο. 

8. Ευτυχία. Οι τροφές που τρώμε έχουν αντίκτυπο στη διάθεσή μας. Για παράδειγμα κάθε φορά που νιώθω πεσμένη ψυχολογικά τρώω μια μπανάνα, γιατί δίνει μια έξτρα ώθηση στην ορμόνη της ευτυχίας, τη σεροτονίνη. 

9. Φυσιολογικό βάρος. Οι δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα δεν είναι η λύση για να αποκτήσουμε ένα υγιές βάρος, το οποίο θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε. Ενώ η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε αλλά και να διατηρήσουμε τα κιλά που επιθυμούμε.  

10. Αύξηση της σωματικής άσκησης. Η υγιεινή διατροφή μου παρέχει περισσότερη ενέργεια και αντοχή για να μπορώ να παίρνω μέρος σε δραστηριότητες και αθλήματα. 

Αν ο κόσμος αντιλαμβάνονταν την τεράστια σημασία της διατροφής στην προσωπική υγεία, ο κόσμος μας σίγουρα θα ήταν διαφορετικός.