REAL LIFE TODAY I LOVE

«Μια οικογένεια για κάθε παιδί»: Το όραμα της υιοθεσίας και της αναδοχής στην Ελλάδα του 2020


Τζένη Μπαλατσινού

10 Ιουλίου 2020

«Μια οικογένεια για κάθε παιδί»: Το όραμα της υιοθεσίας και της αναδοχής στην Ελλάδα του 2020

Δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο σε μία χώρα από ένα σύγχρονο και διαφανές σύστημα και αυτό αποδεικνύεται πως υλοποιείται επιτυχώς πια, στη χώρα μας. Η διαπίστωση προκύπτει μεταξύ άλλων, από τη νέα πολιτική για την υιοθεσία και την αναδοχή, που έρχεται να συνδέσει με πρωτοφανή ταχύτητα παιδιά με γονείς, που θέλουν να τους προσφέρουν τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του οικογενειακού περιβάλλοντος με βασικό άξονα την αγάπη.

Η υιοθεσία παιδιών αποτελεί την ύψιστη πράξη αυτής της αγάπης, της ολοκληρωτικής και της άνευ όρων, γι΄ αυτό και κρίνεται ένα από τα σπουδαιότερα και μεγαλειώδη πράγματα στη ζωή. Η αναδοχή και η υιοθεσία αποτελούσαν για χρόνια, ένα προβληματικό σημείο αναφοράς για την κρατική παιδική πρόνοια. Η μεγάλη επιθυμία των πολιτών να αναλάβουν ολοκληρωτικά τη φροντίδα ενός παιδιού έβρισκε εμπόδια από μακροχρόνιες διαδικασίες, που στοίβαζαν τον φάκελο μίας ακόμη υπόθεσης στα ράφια.

Αφήνοντας στην άκρη τα γραφειοκρατικά εμπόδια του παρελθόντος, στόχος των αρμόδιων σήμερα, είναι «Μια οικογένεια για κάθε παιδί» και αυτή η φράση περιέχει ίση δυναμική με την αποδοχή και την αγκαλιά που χρειάζεται κάθε παιδί όταν έρχεται στον κόσμο. Το αναβαθμισμένο σύστημα υιοθεσίας και αναδοχής έχει προχωρήσει πια στην καταγραφή όλων των ανηλίκων που μεγαλώνουν σε μονάδες προστασίας και φιλοξενίας, προκειμένου να συνδέσει παιδιά με υποψήφιους γονείς μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Αναδοχών και Υιοθεσιών. Το γεγονός ότι κάθε νέα αίτηση θα διεκπεραιώνεται σε λιγότερο από ένα έτος δίνει δύναμη στους ανθρώπους, που θέλουν να χαρίσουν την αγάπη τους σε ένα πλάσμα, στο οποίο είναι έτοιμοι να αφοσιωθούν με δύναμη ψυχής και ανιδιοτέλεια.

Σύμφωνα με μία παλαιότερη Αμερικανοσουηδική έρευνα, οι γονείς που προχωρούν σε υιοθεσία παιδιού προσφέρουν ένα αρκετά πλούσιο εκπαιδευτικό περιβάλλον στο ίδιο ενώ έχει διαπιστωθεί πως τα υιοθετημένα παιδιά από ιδρύματα και ορφανοτροφεία, που υιοθετούνται από μορφωμένους γονείς, βελτιώνουν σημαντικά τον δείκτη νοημοσύνης τους κατά 15 μονάδες ή και περισσότερο, σε σύγκριση με όσα παραμένουν στο ορφανοτροφείο. Το κλειδί ή καλύτερα το μυστικό των ευρημάτων της παραπάνω έρευνας ίσως, είναι η προσπάθεια και η αγάπη αυτών των ανθρώπων, όταν τους δίνεται η δυνατότητα να γίνουν γονείς και να αναθρέψουν σαν να είναι δικό τους, το παιδί που πρόκειται να μεγαλώσουν στο σπίτι τους.

Το 2018, ο νέος νόμος για τις υιοθεσίες και τις αναδοχές έφερε αλλαγές, που αν και ήταν πολύ σημαντικές δεν είχαν στην πλειονότητά τους ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Σήμερα, η υπέροχη πράξη λαμβάνει υπόσταση άμεσα και σκοπό έχει να επιστρέψει την αγάπη κοντά σε αυτά τα παιδιά. Μέχρι πρότινος, δεν είχαν ποτέ οργανωθεί εκπαιδευτικά σεμινάρια υποψήφιων γονέων, μέχρι πρότινος δεν είχε φανεί τόσο χρήσιμη η εφαρμογή των ψηφιακών μέσων. Είναι σπουδαίο το γεγονός πως η εκπαιδευτική διαδικασία των υποψήφιων θετών και αναδόχων γονέων προχωράει με ταχύτητα τέτοια ώστε να επισπεύδεται το συνταίριασμά τους με τα προς υιοθεσία ή αναδοχή παιδιά.

Τα βήματα της κυβέρνησης για να γίνει πια παρελθόν η αναμονή του υποψήφιου γονιού μέσα από καταθέσεις αρκετών αιτήσεων ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες να οδηγηθεί πιο κοντά στο όνειρό του, αξίζουν συγχαρητηρίων και ανοίγουν τον δρόμο αναμφίβολα, προς ένα όραμα, που θέτει στο επίκεντρο την αγάπη και επιτέλους το φαινομενικά αυτονόητο... «Μια οικογένεια για κάθε παιδί»!