Το Pornhub προσπάθησε να διδάξει τέχνη αλλά τα μουσεία είχαν διαφορετική άποψη

Στεφανία Παπαδημητρίου
Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021

Τον περασμένο μήνα, το Pornhub ξεκίνησε ένα αρκετά φιλόδοξο project με τίτλο Classic Nudes. Φιλοξένησε έργα κορυφαίων μουσείων και, όπως είναι επόμενο, τα παράπονα και άρχισαν να πέφτουν βροχή.

Η γκαλερί Uffizi στη Φλωρεντία, το Museo Νacional del Prado στη Μαδρίτη, το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και άλλοι τόποι πολιτισμού δεν εντυπωσιάστηκαν από αυτό το «πάντρεμα» πορνό και τέχνης, οπότε κάθε αναφορά σ’ εκείνα αφαιρέθηκε. Παραμένουν, ωστόσο, πίνακες των Musée d’Orsay στο Παρίσι και Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη, αλλά και της Εθνικής Πινακοθήκης του Λονδίνου.

Η γκαλερί Uffizi ανακοίνωσε πως είχε σκοπό να κάνει μήνυση στο Pornhub για πνευματικά δικαιώματα, συγκεκριμένα για την Αφροδίτη του Ουρμπίνο από τον Τιτσιάνο, την οποία «βεβήλωσαν» δίνοντάς της σεξουαλικό χαρακτήρα. Εκπρόσωπος δήλωσε πως το μουσείο θεωρεί «καθ’ όλα παράνομη» την κίνηση της πλατφόρμας, καθώς «πραγματοποιήθηκε χωρίς άδεια».

Το Λούβρο, από την πλευρά του, υπέβαλε μήνυση για δύο πίνακες του 16ου αιώνα, ενώ το Prado δεν ανέχτηκε τη χρήση κανενός έργου. 

Το Pornhub, ωστόσο, αντιμετωπίζει το project σαν ένα μέσο στήριξης των μουσείων, καθώς δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από την πανδημία. Εντάσσοντας το κοινό του στον χώρο της τέχνης, θεώρησε πως αρκετοί θα είχαν την περιέργεια να τα επισκεφθούν. 

Mε motto «Επειδή το πορνό δε θεωρείται τέχνη, αλλά ορισμένες μορφές τέχνης μπορούν να θεωρηθούν πορνό», μάλλον δεν πέτυχε το σκοπό του.