UPDATE #NOW

Laurence des Cars: Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Μουσείου του Λούβρου εδώ και δύο αιώνες


The Jennettes

31 Μαΐου 2021

Laurence des Cars
Tην προηγούμενη εβδομάδα η Γαλλία όρισε την Laurence des Cars, γνωστή για την προώθηση κοινωνικών ζητημάτων μέσω της τέχνης, ως νέο επικεφαλής του Μουσείου του Λούβρου. Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου στους περισσότερο από δύο αιώνες λειτουργίας του.

Tην προηγούμενη εβδομάδα, η Γαλλία όρισε την Laurence des Cars, γνωστή για την προώθηση κοινωνικών ζητημάτων μέσω της τέχνης, ως νέα διευθύντρια του Μουσείου του Λούβρου. Είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα θα είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου στους περισσότερο από δύο αιώνες λειτουργίας του.

Η Des Cars διοικεί επί του παρόντος το Musee d'Orsay, το μουσείο ορόσημο του Παρισιού αφιερωμένο στην τέχνη του 19ου αιώνα, όπου ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε τη διοίκησή του. Η κληρονομιά της εκεί περιλαμβάνει την αύξηση του αριθμού των νέων επισκεπτών και την παραχώρηση τόσο στην τέχνη όσο και στους επισκέπτες περισσότερου φυσικού χώρου.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της στο Orsay, η 54χρονη ιστορικός τέχνης έχει λάβει θέση για ορισμένα αμφιλεγόμενα θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της επαναφοράς έργων που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί.

«Ένα σπουδαίο μουσείο πρέπει να αντιμετωπίσει την ιστορία, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας του ίδιου του μουσείου», είπε στο AFP σε συνέντευξή της τον Απρίλιο.

Η τοποθέτηση της υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης να παραδώσει το Orsay τον πίνακα του Gustav Klimt, «Roses», στους κληρονόμους της προηγούμενης ιδιοκτήτριας του Nora Stiasny. Οι Ναζί το είχαν κλέψει από τη Βιέννη το 1938.

Υπό την ηγεσία της Des Cars, η έκθεση του μουσείου 2019 «Black Models: From Gericault to Matisse» διερεύνησε φυλετικά και κοινωνικά ζητήματα μέσω της αναπαράστασης των μαύρων μορφών στις εικαστικές τέχνες.

Οι εκθέσεις ενός μουσείου θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν «τα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας και, συνεπώς, να προσελκύουν νέες γενιές επισκεπτών όλων των ηλικιών και από όλα τα κοινωνικοπολιτισμικά υπόβαθρα», δήλωσε επίσης η ίδια στο AFP.

Η Des Cars, η οποία προέρχεται από μια οικογένεια συγγραφέων και δημοσιογράφων, θα αντικαταστήσει τον Σεπτέμβριο τον Jean-Luc Martinez, τον σημερινό διευθυντή του Λούβρου, ο οποίος θεωρείται ότι έκανε το μουσείο πιο προσιτό και λιγότερο ελιτιστικό.

Το Λούβρο, γνωστότερο ως το σπίτι της Μόνα Λίζα, είναι το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στον κόσμο. Άνοιξε το 1793 μετά τη Γαλλική Επανάσταση, με μία έκθεση με πάνω από 500 πίνακες ζωγραφικής. Πλέον, διαθέτει εκατοντάδες χιλιάδες έργα τέχνης, με λιγότερο από το 10 τοις εκατό του συνόλου να συμπεριλαμβάνεται στη μόνιμη έκθεση.

Πηγή φωτογραφίας Splash

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr